TEJSZÍNES-SPENÓTOS SÜLT TÉSZTA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 cs. penne tészta
  • 1 cs. bébispenót
  • 2 dl főzőtejszín
  • 10 dkg szeletelt baconszalonna
  • 6-8-10 gerezd fokhagyma
  • 5-10 dkg trapista sajt
  • só, őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1 púp. ek. finom liszt
  • olaj
  • kevés ráma a sütőtál kikenéséhez
  • sütőpapír
  • Elkészítés: Ez az egytálétel a lányom receptje alapján készült, ugyanis náluk fogyasztottam ezt a finom tésztás ételt először. El is kértem a receptjét és pár napja én is elkészítettem itthon a férjem és magam számára. A tészta típusa mindegy, hogy milyen. A lányom masnis durum tésztából készítette, én penne tésztát főztem ki hozzá, ami szintén durum lisztből készült. De lehet akár 4 tojásos apró cső tészta vagy fodros kocka is vagy éppen ki milyen tésztát főz ki hozzá szívesebben. A tészta mennyisége egy 500 gr-os kiszerelésű volt.
    A spenót pedig készen vásárolt, friss spenót levél volt.
    A Tesco áruházban vettem, ott 10 dkg-os csomagban lehet kapni.
    De természetesen sok üzletben is kapható ilyen kiszerelésben.
    ( Persze ha nincs bébispenót, akár fagyasztott spenótot is használhatunk hozzá. )
    Mielőtt elkezdenénk a spenótot megdínsztelni, érdemes egyenként a leveleket átnézni, miután kibontottuk a csomagolásából.
    Ugyanis némelyiknek elég hosszú szárvégződései vannak, így én azokat mindet lecsíptem, s ezt javaslom másnak is. Persze, ha rajta marad, az sem gond, de én nem szeretem rajta hagyni. 
    S bármennyire átválogatottak is a spenót levelek, akadhat benne nem oda illő darab is, pl. nekem már volt közötte rukkola szál is.
    Megmosni már nem kell, hiszen mosott állapotban van.
    A remek egytálételhez ezután hozzá is láthatunk.
    Először egy fazékba tegyünk fel bő mennyiségű vizet, tegyünk bele 1 kk. sót és 1 ek. étolajat és fedjük le. Hagyjuk forrni és amikor már forr a víz, öntsük bele a penne tésztát.
    Néhányszori átkeverés mellett főzzük kb. 6-8 percig, majd zárjuk le a lángot, fedjük le a fazék tetejét a fedővel és hagyjuk így állni kb. még 6-8 percig a tésztát.
    Ebben a forró vízben a tészta a végleges puhaságát el fogja érni. Körülbelül 6-8 percnél a láng elzárása után, érdemes egyet leellenőrizni, hogy kellően megpuhult-e a tészta.
    Ha még úgy találjuk, hogy szükség van további puhulásra, hagyjuk még egy kicsit állni a forró vízben, de ha már megfőlt, szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel és egy tálban egy kevéske étolajjal keverjük át.
    Majd tegyük félre.
    Amíg hagytuk, hogy felforrjon a tészta víz, azalatt a baconszalonnát készítsük elő.
    Ha villany tűzhelyünk van, 220 fokra, alsó-felső sütésre állítsuk be a kapcsolókat.
    Ha nem villany, akkor a magas fokozatra kapcsoljuk a sütő gombját.
    Egy tepsi aljára terítsünk egy sütőpapírt és sorban fektessük le a szalonna csíkokat.
    A fokhagyma gerezdeket, ami ha kisebbek, lehet több is, ha nagyobbak, kevesebb is, pucolás nélkül tegyük a szalonnák közé.
    Majd fedjük le egy másik sütőpapírral.
    Tegyük be az előmelegített sütőbe és kb. 10-15 perc alatt süssük ropogósra a szalonnákat.
    Ezalatt az idő alatt kicsit a fokhagymák is sültek lesznek.
    Nem túl krémesre sülnek, de mégis a héjukból ki lehet nyomni, de ha az nem sikerülne, akkor szedjük le a héjukat.
    Viszont mindenképpen átveszik a szalonnából kisült zsír zamatát, hiszen érintkeznek a sütés közben a sütőpapírra kifolyt  szalonna zsírjával.
    Miután eltávolítottuk végleg a felső sütőpapírt, szedjük át a szalonnákat egy vágódeszkára és hagyjuk kicsit hűlni.
    Néhány perc várakozás után, ha már nem forró a szalonna, a ropogós  csíkokat aprítsuk fel.
    Majd hozzá láthatunk a mártás elkészítéséhez.
    Két evőkanál olajat felmelegítünk egy serpenyőben és hozzá adjuk a bébi spenótot. 
    Néhányszori kevergetés mellett kissé összefonnyasztjuk a spenótot, majd hozzá tesszük a a szalonnákkal sült és már héj nélküli fokhagymát  is és azzal is pirítjuk egy picit.
    Ezután besűrítjük a tejszínnel.
    Ahhoz a lisztet kézi habverő segítségével csomómentesre keverjük a 2 dl főzőtejszínnel és még 1 dl vízzel, s közben sót és borsot is adunk hozzá ízlés szerint.
    Ha összeesett a spenót, ezzel a tejszínes keverékkel sűrítsük be a spenótot.
    Ha még sűrűbbnek találjuk a kevergetés folyamán, pici vízzel lazíthatunk rajta, de szerintem ennyi liszttől és ennyi folyadéktól nem lesz sűrű.
    Jól forraljuk ki.
    Majd a kész spenótos mártást adjuk a kifőzött és félre tett tésztához.
    Ez a mártás mennyiség nem olyan sok, ezért ha valaki totyakosabban szeretné a tésztát, abban az esetben nagyobb mennyiségű lisztet és tejszínt érdemes használni. 
    Úgy több mártás lesz.
    Viszont akkor a spenót mennyiségét is duplázzuk meg.
    Én csak ennyiből készítettem és így is elegendő volt, de nem volt túl leveses a legvégén a tészta, hiszen a sütőben még kicsit magába is szívja a tészta a mártást.
    De nekünk ez éppen így volt jó.
    Amint a mártás a tésztához került, keverjük össze a két alapanyagot és adjuk hozzá a felaprított sült baconszalonnát is.
    Majd egy sütőtálat vajazzunk ki és simítsuk bele a kevert tésztát.
    A tészta tetejére ezután bőven rakjunk reszelt sajtot.
    S ezt követően helyezzük be a tálat a sütőbe.
    Amikor megsült a szalonna, nem muszáj kikapcsolni a sütőt, csak vegyük vissza a hőfokot kis fokozatra.
    Hiszen a többi munkafázist is utána gyorsan el lehet készíteni.
    Majd amikor már állítjuk össze a sütőtálban vagy tepsiben a tésztát, akkor növeljük a hőfokot 200 fokra.
    Tehát, amint belesimítottuk a tálba a tésztát és megszórtuk a tetejét reszelt sajttal, s behelyeztük a 200 fokra, alsó-felső sütésre állítva a sütőbe, süssük kb. 20-25 percig. 
    Azalatt a tetején szépen meg-megpirul a sajt.
    Ezzel el is készült a finom tejszínes-spenótos egytálétel.
    Nagyon kiváló fogás egy tartalmas leves után vagy egy könnyű vacsoraként.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!