TEJSZÍNES-SPENÓTOS SÜLT TÉSZTA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1 cs. penne tészta 1 cs. bébispenót 2 dl főzőtejszín 10 dkg szeletelt baconszalonna 6-8-10 gerezd fokhagyma 5-10 dkg trapista sajt só, őrölt fekete bors ízlés szerint 1 púp. ek. finom liszt olaj kevés ráma a sütőtál kikenéséhez sütőpapír
Elkészítés: Ez az egytálétel a lányom receptje alapján készült, ugyanis náluk fogyasztottam ezt a finom tésztás ételt először. El is kértem a receptjét és pár napja én is elkészítettem itthon a férjem és magam számára. A tészta típusa mindegy, hogy milyen. A lányom masnis durum tésztából készítette, én penne tésztát főztem ki hozzá, ami szintén durum lisztből készült. De lehet akár 4 tojásos apró cső tészta vagy fodros kocka is vagy éppen ki milyen tésztát főz ki hozzá szívesebben. A tészta mennyisége egy 500 gr-os kiszerelésű volt.
A spenót pedig készen vásárolt, friss spenót levél volt.
A Tesco áruházban vettem, ott 10 dkg-os csomagban lehet kapni.
De természetesen sok üzletben is kapható ilyen kiszerelésben.
( Persze ha nincs bébispenót, akár fagyasztott spenótot is használhatunk hozzá. )
Mielőtt elkezdenénk a spenótot megdínsztelni, érdemes egyenként a leveleket átnézni, miután kibontottuk a csomagolásából.
Ugyanis némelyiknek elég hosszú szárvégződései vannak, így én azokat mindet lecsíptem, s ezt javaslom másnak is. Persze, ha rajta marad, az sem gond, de én nem szeretem rajta hagyni.
S bármennyire átválogatottak is a spenót levelek, akadhat benne nem oda illő darab is, pl. nekem már volt közötte rukkola szál is.
Megmosni már nem kell, hiszen mosott állapotban van.
A remek egytálételhez ezután hozzá is láthatunk.
Először egy fazékba tegyünk fel bő mennyiségű vizet, tegyünk bele 1 kk. sót és 1 ek. étolajat és fedjük le. Hagyjuk forrni és amikor már forr a víz, öntsük bele a penne tésztát.
Néhányszori átkeverés mellett főzzük kb. 6-8 percig, majd zárjuk le a lángot, fedjük le a fazék tetejét a fedővel és hagyjuk így állni kb. még 6-8 percig a tésztát.
Ebben a forró vízben a tészta a végleges puhaságát el fogja érni. Körülbelül 6-8 percnél a láng elzárása után, érdemes egyet leellenőrizni, hogy kellően megpuhult-e a tészta.
Ha még úgy találjuk, hogy szükség van további puhulásra, hagyjuk még egy kicsit állni a forró vízben, de ha már megfőlt, szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel és egy tálban egy kevéske étolajjal keverjük át.
Majd tegyük félre.
Amíg hagytuk, hogy felforrjon a tészta víz, azalatt a baconszalonnát készítsük elő.
Ha villany tűzhelyünk van, 220 fokra, alsó-felső sütésre állítsuk be a kapcsolókat.
Ha nem villany, akkor a magas fokozatra kapcsoljuk a sütő gombját.
Egy tepsi aljára terítsünk egy sütőpapírt és sorban fektessük le a szalonna csíkokat.
A fokhagyma gerezdeket, ami ha kisebbek, lehet több is, ha nagyobbak, kevesebb is, pucolás nélkül tegyük a szalonnák közé.
Majd fedjük le egy másik sütőpapírral.
Tegyük be az előmelegített sütőbe és kb. 10-15 perc alatt süssük ropogósra a szalonnákat.
Ezalatt az idő alatt kicsit a fokhagymák is sültek lesznek.
Nem túl krémesre sülnek, de mégis a héjukból ki lehet nyomni, de ha az nem sikerülne, akkor szedjük le a héjukat.
Viszont mindenképpen átveszik a szalonnából kisült zsír zamatát, hiszen érintkeznek a sütés közben a sütőpapírra kifolyt szalonna zsírjával.
Miután eltávolítottuk végleg a felső sütőpapírt, szedjük át a szalonnákat egy vágódeszkára és hagyjuk kicsit hűlni.
Néhány perc várakozás után, ha már nem forró a szalonna, a ropogós csíkokat aprítsuk fel.
Majd hozzá láthatunk a mártás elkészítéséhez.
Két evőkanál olajat felmelegítünk egy serpenyőben és hozzá adjuk a bébi spenótot.
Néhányszori kevergetés mellett kissé összefonnyasztjuk a spenótot, majd hozzá tesszük a a szalonnákkal sült és már héj nélküli fokhagymát is és azzal is pirítjuk egy picit.
Ezután besűrítjük a tejszínnel.
Ahhoz a lisztet kézi habverő segítségével csomómentesre keverjük a 2 dl főzőtejszínnel és még 1 dl vízzel, s közben sót és borsot is adunk hozzá ízlés szerint.
Ha összeesett a spenót, ezzel a tejszínes keverékkel sűrítsük be a spenótot.
Ha még sűrűbbnek találjuk a kevergetés folyamán, pici vízzel lazíthatunk rajta, de szerintem ennyi liszttől és ennyi folyadéktól nem lesz sűrű.
Jól forraljuk ki.
Majd a kész spenótos mártást adjuk a kifőzött és félre tett tésztához.
Ez a mártás mennyiség nem olyan sok, ezért ha valaki totyakosabban szeretné a tésztát, abban az esetben nagyobb mennyiségű lisztet és tejszínt érdemes használni.
Úgy több mártás lesz.
Viszont akkor a spenót mennyiségét is duplázzuk meg.
Én csak ennyiből készítettem és így is elegendő volt, de nem volt túl leveses a legvégén a tészta, hiszen a sütőben még kicsit magába is szívja a tészta a mártást.
De nekünk ez éppen így volt jó.
Amint a mártás a tésztához került, keverjük össze a két alapanyagot és adjuk hozzá a felaprított sült baconszalonnát is.
Majd egy sütőtálat vajazzunk ki és simítsuk bele a kevert tésztát.
A tészta tetejére ezután bőven rakjunk reszelt sajtot.
S ezt követően helyezzük be a tálat a sütőbe.
Amikor megsült a szalonna, nem muszáj kikapcsolni a sütőt, csak vegyük vissza a hőfokot kis fokozatra.
Hiszen a többi munkafázist is utána gyorsan el lehet készíteni.
Majd amikor már állítjuk össze a sütőtálban vagy tepsiben a tésztát, akkor növeljük a hőfokot 200 fokra.
Tehát, amint belesimítottuk a tálba a tésztát és megszórtuk a tetejét reszelt sajttal, s behelyeztük a 200 fokra, alsó-felső sütésre állítva a sütőbe, süssük kb. 20-25 percig.
Azalatt a tetején szépen meg-megpirul a sajt.
Ezzel el is készült a finom tejszínes-spenótos egytálétel.
Nagyon kiváló fogás egy tartalmas leves után vagy egy könnyű vacsoraként.
Jó étvágyat kívánok hozzá!