RESZELKE LEVES
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 2-3 db sárgarépa
  • 2-3 db petrezselyem gyökér
  • 1 csokor petrezselyem zöld
  • 5-6 db burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • só ízlés szerint
  • 5-6 szem egész fekete bors
  • 1 tk. ételízesítő
  • 1 zöldségleves kocka
  • 1 tk. őrölt piros paprika
  • Reszelt tészta: kb. 10-12 dkg finom liszt
  • 1 tojás
  • 2-3 csipet só
  • Elkészítés: Nemrégiben a sógornőméknél jártunk és megvendégeltek bennünket ebéddel. Reszelt tészta leves volt az első fogás. Amikor a sógornőm elénk helyezte a leveses tálba ezt a finom levest, rögtön eszembe jutott, hogy bizony ezt a zöldséges levest az anyukám gyerekkoromban nagyon sokat készítette nekünk. Hiszen ez nem volt drága leves. Zöldség volt a kertben, tojás volt a tyúkoktól és liszt is volt. S mennyire finom volt ez a leves... és most is rendkívül ízletes volt, ahogyan elfogyasztottuk. Viszont arra emlékszem, hogy mi gyerekkoromban nem reszelt tészta levesnek neveztük, hanem reszelke levesnek.
    Ott, akkor tudtam, hogy a következő hétvégén én is elkészítem.
    Így is történt és azóta már több alkalommal is főztem ezt az egyszerű, de nagyszerű levest, mert a kis unokáim elsőre is és azóta is jó ízűen ebédeltek belőle. S ennél jobb érzés nincs is.
    Tulajdonképpen nem sok mindent tartalmaz, de a leves finomsága a reszelt tésztában rejlik, attól lesz igazán finom ez az étel.
    Először hámozzuk meg a sárgarépákat és petrezselyem gyökereket.
    Azért írtam úgy, hogy 2-3 db, mert a mennyiség függ a répák méretétől és hogy mennyi levest szeretnénk készíteni.
    Azután pucoljuk meg a burgonyákat is.
    Minden zöldséget mossunk meg 2-3 váltó vízben és vágjuk fel a nekünk tetsző darabokra.
    Én a répákat felkarikáztam és a burgonyákat kisebb kockákra vágtam.
    Egy akkora fazékba, amennyi levest szeretnénk főzni, töltsük meg hideg vízzel.
    4-5 liter mennyiségben érdemes készíteni.
    Tegyük bele a feldarabolt zöldségeket.
    A hagymát szintén tisztítsuk meg és azt is tegyük a leves alapba.
    Sózzuk meg ízlés szerint és adjuk hozzá a pár szem egész borsot is.
    Azt követően a petrezselyem zöldet mossuk meg, majd aprítsuk fel és az is kerülhet a levesbe.
    Hagyjuk ezután főlni, de egy-két forrás után adjuk hozzá az ételízesítőt és a leveskockát is.
    Addig főzzük a levest, amíg a zöldségek jó puhára nem főlnek. 
    Ez az idő kb. 45-60 perc.
    Amikor minden puhára főlt, én a hagymát ki szoktam venni a levesből, mert nem szeretjük és azt sem  kedvelem, ha szét megy benne. 
    De aki szereti, nem kell kiemelni, maradhat a levesben. 
    Azután az őrölt pirospaprikával hintsük meg a levest és a végén még tehetünk bele egy kis ételízesítőt, ha úgy tapasztaljuk, hogy nem eléggé ízes.
    Emellett, ha szükséges, sózzunk is utána, ha sótlannak találjuk a levesünket.
    Amikor már majdnem elkészült a leves, készítsük el a reszelt tésztát.
    10-12 dkg lisztben keverjünk el 2-3 csipet sót és adjuk hozzá az 1 egész tojást, amit én kicsit villával kissé átkevertem egy kis tálkában.
    Kezdjük el összegyúrni a tésztát.
    Azt fogjuk elsőre tapasztalni, hogy nehezen áll össze, de végül mégis össze tudjuk gyúrni a tésztát.
    A liszt mennyisége függ attól, hogy mekkora a tojás mérete.
    Akinek sehogyan sem akar összeállni a tészta, pár csepp víz hozzáadásával  rásegíthet. De az fontos, hogy ennek a tésztának nem kell puhának lennie.
    Amikor kis gombóccá gyúrtuk, készítsünk elő egy tálcát és vékonyan hintsük meg liszttel.
    S egy nagy lyukú reszelőn ( nem muszáj négy oldalas reszelőnek lennie, mint a fotón ) reszeljük le a tésztát.
    Közben a tálcára hintett kevéske liszttel rázogassuk össze a tésztát, hogy ne ragadjanak egymáshoz.
    Ha az egészet lereszeltük, ekkor tegyük a levesbe. De ne öntsük, hanem kézzel rakosgassuk bele, hogy a tálcán maradt liszt ne kerüljön a levesbe.
    Hamar megfől ez a tészta, így ha feljön a leves tetejére, még főzzük pár percig és már készen is van. 
    Aki bővebb tészta mennyiséget szeretne hozzá készíteni, akkor dupla mennyiséget érdemes készíteni.
    De arra is gondoljunk, hogy ha túl sok a tészta, abban az esetben túl sűrű lehet tőle a leves.
    Ezért én a levesbe egy adagnyi tésztát főztem csak bele, de még egy adaggal kifőztem külön is sós vízben.
    Ezzel el is készültünk az ízletes levessel.
    Talán másnak is eszébe jut majd most, hogy a gyerekkorából nagyon ismerős lehet ez a reszelt tésztás leves. 
    Én nagyon megörültem, hogy újra a családi asztalra került a reszelke leves.
    Próbáljátok ki, hiszen nagyon egyszerű elkészíteni és nagyon ízletes.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!