GRÍZHALUSKA LEVES
KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 2-3 sárgarépa
  • 2-3 petrezselyem gyökér/ fehérrépa/
  • 5-6 nagyobb burgonya
  • petrezselyem zöld
  • 2 tk. só
  • 2-3 kk. ételízesítő
  • 1 zöldségleves kocka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5-6 szem egész fekete bors
  • 1 tk. őrölt piros paprika
  • Grízgaluskához: 5 tojás
  • só ízlés szerint
  • 1 mk. ételízesítő
  • 11-13 ek. búzadara
  • Elkészítés: A zöldség levesek közül ezt a levest nagyon imádom, tetszik benne, hogy jó nagyok a galuskák, vagyis jó nagyokra szaggatom bele a levesbe. Szinte jól esik egy-egy galuskába beleharapni. Bár való igaz érdemes kitapasztalni, hogy mennyi búzadara szükséges ehhez a tojás mennyiséghez, mert az sem jó, ha túl lágy lesz a kikevert masszánk, mivel akkor rögtön szétfőlnek már a levesbe való behelyezéskor, s olyankor rögtön kezdenek is szétmállani a galuskák. Viszont az sem jó, ha túl keményre állítjuk össze a tésztát, mert abban az esetben olyan galuskát kapunk a levesünkbe, mint a beton. Ezért valóban jóval előbb kell kikeverni a levesbetétet a megfelelő arányban, mielőtt beletennénk a levesbe, hogy legyen ideje a búzadarának megduzzadnia.
    A galuskák viszont nem feltétlenül kell, hogy nagyok legyenek, lehetnek kisebbek is és akár kis gombóc formájúak is. Ez attól függően alakítja a nagyságát, hogy mekkora kanállal veszünk a masszából és rakosgatjuk bele a levesbe.
    Ha nagyobb, pl. teáskanál a mérce vagy egy villával veszünk el a kikevert tésztából, akkor a galuska nagyra fog megdagadni a főzése során.
    Viszont ha kis kanállal vagy karalábé vájóval, vagyis kerek formával veszünk el a tészta keverékből és úgy kerül a levesbe, abban az esetben kicsik  vagy kis gombóc formájúra fognak főlni a galuskáink.
    A leveshez a zöldségeket pucoljuk meg, mossuk meg, majd tetszés szerinti nagyságúra  daraboljuk fel. 
    Aki szeretné, vághatja karikára vagy kockára vagy éppen hosszúkás formára is a zöldségeket. 
    Egy fazékba rakjuk bele a megtisztított és feldarabolt zöldségeket - én 6-8 literes fazekat, azaz mikor mennyi levest szeretnék főzni -  szoktam használni -  majd öntsük fel vízzel.
    Hozzáadunk 1 gerezd fokhagymát, 1 fej pucolt és egészben hagyott hagymát.
    Ezután befűszerezzük a sóval, az egész borssal és hozzáadjuk a petrezselyem zöldet is, amit vágjunk össze kis darabokra.
    A levest hagyjuk felforrni. 
    Egy-két forrás után ízesítsük 1 tk. ételízesítővel és egy zöldségleves kockával. Ezt követően hagyjuk főlni a levesben a zöldségeket.
    A leves főzési idejének elején, pontosan miután feltettük főlni a levesünket, elkészítjük a grízgaluskát is, mert annak min. 30 percre szüksége van, hogy megdagadhasson a búzadara, de még jobb, ha többet áll. Vagyis egészen addig, míg megfőlnek a levesben a zöldségek.
    A grízgaluska elkészítése:
    Az 5 egész tojást üssünk bele egy tálba és kézi habverővel keverjük ki  habosra. Adjunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű sót, 1 mk. ételízesítőt és 11-13 evőkanál búzadarát.
    Először csak 11 evőkanállal tegyünk a búzadarából a tojásokhoz és alaposan keverjük ki. Ha még nagyon lágynak érezzük, adjunk még hozzá 1-2 evékanálnyi mennyiséget.
    Akkor lesz jó, ha se nem túl folyós, de se nem túl sűrű a keverékünk.
    Hiszen az állás során majd megdagadnak a búzadara szemek.
    A búzadara mennyisége mindég majd attól függ, hogy mekkora tojásokat használunk hozzá.
    Miután kikevertük, hagyjuk állni. 
    Ha már puhára főlt minden a levesben, adjunk még így a végén is hozzá 1-2 kávés kanál ételízesítőt, s 1 tk. mennyiségű őrölt piros paprikát.
    Ezután a megdagadt búzadarából egy villával vagy egy teás kanállal vagy egy kisebb méretű kanállal szaggassunk halmokat a levesbe és főzzük még legalább 8-10 percig a levest. 
    Majd kóstolás után, ha szükségét látjuk, ízesítsünk utána a sóból is.
    Nekem előfordult már, hogy petrezselyem zöld nem került a levesbe, mint a mostani fotókon is így látható, de ha van otthon akár friss vagy akár fagyasztott, érdemes bele tenni, mert jobb ízt kölcsönöz a levesnek.
    A tésztánál elszeretném még mondani, hogy a levesbe szaggatás során, ha villával szaggatjuk a tésztát, a villára túl nagy adagot ne vegyünk fel, mert ha túl sok, akkor is kemény marad a kész tészta, hiszen nehezebben puhul meg. 
    S a tészta minimális csíkozottsága pedig abból adódik, hogy a villát belenyomjuk a tésztába, mielőtt kiveszünk belőle, vagyis a levesbe szaggatás előtt.
    A tésztát természetesen nokedli szaggatóval is bele lehet szaggatni a levesbe. 
    Abban az esetben persze nem lesznek ilyen nagyok a tészták, hanem nokedli jellegű lesz. Viszont abban az esetben ne keverjünk ki ennyi mennyiséget a búzadarából, mert az már úgy sok lenne és nagyon sűrű levest fogunk kapni, s a további állás során, pl. másnapig,  felszívhatja a sok tészta a folyadékot.
    Szerintem ezek a szép méretű galuskák nem csak finomak, hanem ínycsiklandozóak is.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!