GRÍZHALUSKA LEVES
KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 2-3 sárgarépa
  • 2-3 petrezselyem gyökér/ fehérrépa/
  • 5-6 nagyobb burgonya
  • 2 tk. só
  • 2 kk. ételízesítő
  • 1 zöldségleves kocka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5-6 szem egész fekete bors
  • Grízgaluskához: 6 tojás
  • 1 lapos tk. zsír
  • 1 mk. só
  • 1 mk. ételízesítő
  • 1,5 csésze ( 2,5 dl-es ) búzadara
  • 1/2 dl víz
  • Elkészítés: A zöldség levesek közül ezt a levest nagyon imádom, tetszik benne, hogy jó nagyok a galuskák, vagyis jó nagyokra szaggatom bele a levesbe. Szinte jól esik egy-egy galuskába beleharapni. Bár való igaz érdemes kitapasztalni, hogy mennyi búzadara szükséges ehhez a tojás mennyiséghez, mert az sem jó, ha túl lágy lesz a kikevert masszánk, mivel akkor szétfőlnek már a levesbe való behelyezéskor, s olyankor rögtön kezdenek szétmállani a galuskák. Viszont az sem jó, ha túl keményre állítjuk össze a tésztát, mert abban az esetben olyan galuskát kapunk a levesünkbe, mint a beton. Ezért valóban jóval előbb kell kikeverni a levesbetétet a megfelelő arányban, mielőtt beletennénk a levesbe, hogy legyen ideje a búzadarának megduzzadnia.
    A leveshez a zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, tetszés szerinti nagyságúra  feldaraboljuk. Aki szeretné, vághatja karikára vagy kockára vagy éppen hosszúkás formára is a zöldségeket. Egy fazékba rakjuk bele a megtisztított és feldarabolt zöldségeket, - én 4-5 literest szoktam használni -  majd öntsük fel vízzel és hagyjuk felforrni.
    Miután már forr a leves, befűszerezzük a sóval, az egész borssal. Hozzáadunk 1 gerezd fokhagymát, 1 fej pucolt és egészben hagyott hagymát és a levest készre főzzük. Egy-két forrás után ízesítsük 1 tk. ételízesítővel és egy zöldségleves kockával. A leves főzési idejének elején, pontosan miután feltettük főlni, elkészítjük a grízgaluskát, mert annak min. 30 percre szüksége van, hogy megdagadhasson a búzadara, de még jobb, ha többet áll. 
    A grízgaluska elkészítése:
    Az 5 - 6 egész tojást kézi habverővel kikeverjük habosra, s hozzáadjuk a kis tk. zsírt, a fél dl vizet, a mk. sót, a mk. ételízesítőt és a 1,5 csésze búzadarát. ( 2,5 dl-es csészében mérjük a búzadara mennyiséget ) Alaposan kikeverjük és állni hagyjuk. Mint az elején is említettem a masszának nem szabad nagyon sűrűnek lennie, de túl hígnak sem. Ha hígnak találnánk, adjunk még hozzá 1-2 ek. búzadarát. De ezt csak a legelején tegyük, azaz a kikeverés során. 
    Sűrű viszont ezekből a mennyiségektől biztos, hogy nem lesz. 
    Ha már puhára főlt minden a levesben, adjunk hozzá egy lapos tk. mennyiségű őrölt piros paprikát.
    Ezután a megdagadt a búzadarából egy villával vagy egy teás kanállal szaggassunk halmokat a levesbe és főzzük még legalább 15 percig a levest. Majd kóstolás után, ha szükségét látjuk, ízesítsünk utána a sóból is.
    Ha teás kanállal szaggatjuk a tésztát, akkor a fotón láthatóan fognak kinézni a megfőlt galuskák.
    A tésztánál elszeretném még mondani, hogy a levesbe szaggatás során a villára túl nagy adagot ne vegyünk fel, mert akkor is kemény marad a kész tészta. S a tészta minimális csíkozottsága pedig abból adódik, hogy a villát belenyomjuk a tésztába, amikor kiveszünk belőle, ahogy a levesbe szaggassuk.
    A teás kanáltól kisebb kanállal is bele szaggathatjuk a gríz galuskánkat, de természetesen nokedli szaggatóval is bele lehet szaggatni a levesbe. Abban az esetben persze nem lesznek ilyen nagyok a tészták, hanem nokedli jellegű lesz. Viszont abban az esetben ne keverjünk ki ennyi mennyiséget a búzadarából, mert az már úgy sok lenne és nagyon sűrű levest fogunk kapni.
    Szerintem ekkora méretű galuskák nem csak finomak, hanem ínycsiklandozóak is.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!