GRÍZHALUSKA LEVES
KIADÓS
HOZZÁVALÓK
2-3 sárgarépa 2-3 petrezselyem gyökér/ fehérrépa/ 5-6 nagyobb burgonya petrezselyem zöld 2 tk. só 2-3 kk. ételízesítő 1 zöldségleves kocka 1 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 5-6 szem egész fekete bors 1 tk. őrölt piros paprika Grízgaluskához: 5 tojás só ízlés szerint 1 mk. ételízesítő 11-13 ek. búzadara
Elkészítés: A zöldség levesek közül ezt a levest nagyon imádom, tetszik benne, hogy jó nagyok a galuskák, vagyis jó nagyokra szaggatom bele a levesbe. Szinte jól esik egy-egy galuskába beleharapni. Bár való igaz érdemes kitapasztalni, hogy mennyi búzadara szükséges ehhez a tojás mennyiséghez, mert az sem jó, ha túl lágy lesz a kikevert masszánk, mivel akkor rögtön szétfőlnek már a levesbe való behelyezéskor, s olyankor rögtön kezdenek is szétmállani a galuskák. Viszont az sem jó, ha túl keményre állítjuk össze a tésztát, mert abban az esetben olyan galuskát kapunk a levesünkbe, mint a beton. Ezért valóban jóval előbb kell kikeverni a levesbetétet a megfelelő arányban, mielőtt beletennénk a levesbe, hogy legyen ideje a búzadarának megduzzadnia.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A galuskák viszont nem feltétlenül kell, hogy nagyok legyenek, lehetnek kisebbek is és akár kis gombóc formájúak is. Ez attól függően alakítja a nagyságát, hogy mekkora kanállal veszünk a masszából és rakosgatjuk bele a levesbe.
Ha nagyobb, pl. teáskanál a mérce vagy egy villával veszünk el a kikevert tésztából, akkor a galuska nagyra fog megdagadni a főzése során.
Viszont ha kis kanállal vagy karalábé vájóval, vagyis kerek formával veszünk el a tészta keverékből és úgy kerül a levesbe, abban az esetben kicsik vagy kis gombóc formájúra fognak főlni a galuskáink.
A leveshez a zöldségeket pucoljuk meg, mossuk meg, majd tetszés szerinti nagyságúra daraboljuk fel.
Aki szeretné, vághatja karikára vagy kockára vagy éppen hosszúkás formára is a zöldségeket.
Egy fazékba rakjuk bele a megtisztított és feldarabolt zöldségeket - én 6-8 literes fazekat, azaz mikor mennyi levest szeretnék főzni - szoktam használni - majd öntsük fel vízzel.
Hozzáadunk 1 gerezd fokhagymát, 1 fej pucolt és egészben hagyott hagymát.
Ezután befűszerezzük a sóval, az egész borssal és hozzáadjuk a petrezselyem zöldet is, amit vágjunk össze kis darabokra.
A levest hagyjuk felforrni.
Egy-két forrás után ízesítsük 1 tk. ételízesítővel és egy zöldségleves kockával. Ezt követően hagyjuk főlni a levesben a zöldségeket.
A leves főzési idejének elején, pontosan miután feltettük főlni a levesünket, elkészítjük a grízgaluskát is, mert annak min. 30 percre szüksége van, hogy megdagadhasson a búzadara, de még jobb, ha többet áll. Vagyis egészen addig, míg megfőlnek a levesben a zöldségek.
A grízgaluska elkészítése:
Az 5 egész tojást üssünk bele egy tálba és kézi habverővel keverjük ki habosra. Adjunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű sót, 1 mk. ételízesítőt és 11-13 evőkanál búzadarát.
Az 5 egész tojást üssünk bele egy tálba és kézi habverővel keverjük ki habosra. Adjunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű sót, 1 mk. ételízesítőt és 11-13 evőkanál búzadarát.
Először csak 11 evőkanállal tegyünk a búzadarából a tojásokhoz és alaposan keverjük ki. Ha még nagyon lágynak érezzük, adjunk még hozzá 1-2 evékanálnyi mennyiséget.
Akkor lesz jó, ha se nem túl folyós, de se nem túl sűrű a keverékünk.
Hiszen az állás során majd megdagadnak a búzadara szemek.
A búzadara mennyisége mindég majd attól függ, hogy mekkora tojásokat használunk hozzá.
Miután kikevertük, hagyjuk állni.
Ha már puhára főlt minden a levesben, adjunk még így a végén is hozzá 1-2 kávés kanál ételízesítőt, s 1 tk. mennyiségű őrölt piros paprikát.
Ezután a megdagadt búzadarából egy villával vagy egy teás kanállal vagy egy kisebb méretű kanállal szaggassunk halmokat a levesbe és főzzük még legalább 8-10 percig a levest.
Majd kóstolás után, ha szükségét látjuk, ízesítsünk utána a sóból is.
Nekem előfordult már, hogy petrezselyem zöld nem került a levesbe, mint a mostani fotókon is így látható, de ha van otthon akár friss vagy akár fagyasztott, érdemes bele tenni, mert jobb ízt kölcsönöz a levesnek.
A tésztánál elszeretném még mondani, hogy a levesbe szaggatás során, ha villával szaggatjuk a tésztát, a villára túl nagy adagot ne vegyünk fel, mert ha túl sok, akkor is kemény marad a kész tészta, hiszen nehezebben puhul meg.
S a tészta minimális csíkozottsága pedig abból adódik, hogy a villát belenyomjuk a tésztába, mielőtt kiveszünk belőle, vagyis a levesbe szaggatás előtt.
A tésztát természetesen nokedli szaggatóval is bele lehet szaggatni a levesbe.
Abban az esetben persze nem lesznek ilyen nagyok a tészták, hanem nokedli jellegű lesz. Viszont abban az esetben ne keverjünk ki ennyi mennyiséget a búzadarából, mert az már úgy sok lenne és nagyon sűrű levest fogunk kapni, s a további állás során, pl. másnapig, felszívhatja a sok tészta a folyadékot.
Szerintem ezek a szép méretű galuskák nem csak finomak, hanem ínycsiklandozóak is.
Jó étvágyat kívánok hozzá!