TYÚKHÚS LEVES
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 egész csirke
  • 3-4 sárgarépa
  • 3-4 petrezselyem gyökér
  • 5-6-8 nem túl nagy krumpli
  • petrezselyem zöld
  • 6-8 szem egész bors
  • ételízesítő
  • tyúkhúsleves kocka
  • őrölt piros paprika
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 kisebb gerezd fokhagyma
  • levesbetétnek: cérnametélt
  • Elkészítés: Vannak háztartások, ahol a tyúkhúsleves csak ünnepnapokon kerül az ebédlő asztalra, de nálam ez a leves gyakran egy vasárnapi ebéd alkalmával is a család elé kerül. Szeretjük ezt a levest, főleg cérnametélttel, de természetesen más levesbetéttel is nagyon finom. Pl. a kis csavart tésztácskák remekül passzolnak hozzá.
    Ehhez a leveshez, ugyan a nevében az van benne, hogy tyúk, mégis egész csirkét szoktam használni.
    A csirke fiatalabb, így a húsa is sokkal hamarabb fog megfőlni.
    Az egész csirke, ha van rá mód, akár a baromfis udvarról is bekerülhet a levesbe, de persze üzletben is beszerezhető.
    Szerintem inkább ez a változat a gyakoribb, akárcsak nálam is.
    A Lidl-ben vagy hentes üzletben meg tudjuk vásárolni az egész csirkét.
    Ha van hozzá aprólék és belsőség, szív, máj, lába, az is belekerülhet a levesbe.
    Jelen esetben ezeket a csirke részeket most nem vettem hozzá, csak az egész csirkét.
    Először tisztítsuk meg a csirkét, azaz ha van rajta tollpihe vagy nem oda illő rész, távolítsuk el azokat.
    Majd többszöri vízben mossuk meg.
    A hús mosásánál ügyeljünk arra, hogy a csirke hasüregét is jól mossuk ki, ne csak a hús külsejét.
    Tegyük fel a fazékba főlni a csirkét.
    Ekkor még semmit sem kell hozzá tenni, csak egy kevés sót és hagyjuk felforrni.
    Ahogy kezd forrdogálni, azalatt többször nézzük meg és a keletkezett habot egy szűrővel szedjük le a leves tetejéről.
    Miután leszedtük az összes habot, és hagytuk forrni a csirkével a leves alapot, ami körülbelül háromnegyed-és egy óra elteltével lesz, azután kerülnek majd bele a többi hozzávalók.
    Ekkor előbb tegyünk hozzá 1-2 húsleves kockát. Ami lehet tyúkhúsleves kocka is, de jó hozzá a csirkehúsleves fajta is. 
    Tegyünk hozzá még egy lapos teáskanálnyi mennyiségű ételízesítőt is.
    Közben persze ezek jól összeforrnak a levesben.
    Néhány szem egész bors is menjen bele és még sót megint csak adjunk hozzá.
    Én a nagy fazék levesemhez, ami azt hiszem 7-8 literes, pontosan nem is tudom, de ekörül van, amiben ezt a húslevest főzöm,  2 lapos evőkanál finomított sót adok hozzá.
    Majd pucoljuk meg a répákat, a petrezselyem gyökereket és a nem túl nagy krumplikat.
    Mossuk meg többszöri váltó vízben.
    Akár össze is vághatjuk kisebb darabokra a zöldségeket, de egészben is hagyhatjuk.
    Azután a hagymát és a fokhagymát is pucoljuk le a héjától és mehetnek azok is a levesbe.
    A petrezselyemzöldet szintén mossuk meg és aprítsuk fel és az is kerülhet a leveshez.
    Most már minden benne van és nincs más dolgunk vele, hogy hagyjuk főlni szép lassan. Ez a főzés már ne nagy lángon történjen, vegyük kisebbre a lángot, csak  csendesen főzzük a levest.
    Ez az idő legalább 1,5 óra.
    Hiszen az első 1 óra főzés nagyobb lángon történt, hogy a keletkezett habot leszedhessük a leves tetejéről és a csirke is ezalatt puhuljon.
    A csirke hús puhaságát majd egy késsel tudjuk leellenőrizni.
    Ha már jó puha lett a husi vagy már igazán nem kell neki sok idő, vagyis már főlt legalább 2,5 órája, tegyük ismét kissé nagyobb lángra, hogy újra forrjon a levesünk.
    Ha már forr, adjunk hozzá 1 nagyobb teáskanál őrölt paprikát és még 1-2 kávéskanál ételízesítőt és hagyjuk még így forrdogálni.
    Ha szükségét érezzük, sózzunk még utána, de nem igen kell.
    Ha még nagyobb lángon főzzük egy kicsit, maximum még fél órát, a csirke is ezalatt még kellően puha lesz.
    Akkor, ha azt látjuk a csirke lábcsontján, hogy a csirke bőr már szépen összezsugorodott, biztosak lehetünk benne, hogy nem kell sok idő, hogy a hús is jó puha legyen.
    Ez a leves mennyiség persze elég sok, de amikor egész csirkét főzünk a levesben, nem lehet csak 2-3 litert készíteni.
    Ennek a levesnek a főzési ideje elég hosszú, legalább 3-3,5 óra.
    Ha kicsit nehezebben puhul a csirke hús, mert talán már nem olyan fiatal, akkor több időre is szükség lehet.
    Akkor lesz igazán jó a csirke husink, ha a hús szinte leválik a csontról.
    Ezt pedig a lassú főzéssel tudjuk elérni.
    Amíg főlt a leves, azalatt ki is főzhetjük a levesbetétnek szánt tésztánkat.
    Én cérnametéltet készítettem hozzá. Ami lehet 250 gr-os kiszerelésű is, de 500 gr-os is. Én az utóbbi mennyiséget főzöm ki.
    Ahhoz tegyünk fel a gázra egy magasabb falú lábasba vizet.
    A víz a lábasnak legalább a háromnegyed részéig érjen.
    Tegyünk hozzá 1 kávéskanál sót és 1 teáskanálnyi olajat.
    Fedjük le és amikor már forr a víz, adjuk hozzá a cérnametéltet.
    Amit érdemes előtte két-három darabba összetörni a tésztát.
    Keverjük át és néhányszori keverés mellett főzzük puhára.
    Egyébként a cérnametéltnek nem kell annyi főzési idő, mint egy szarvacska vagy más vastagabb tésztának.
    Pár perc alatt ki kell főzni ezt a tésztát.
    Bár ebben is van több féle, vékonyabb és vastagabb szálú.
    Én a vastagabb szálú cérnametéltet szeretem, de az is pár perc alatt elkészül.
    Mindenképpen kóstoljuk meg, mielőtt kiszednénk a vízből, hogy kellően megpuhult-e.
    Arra vigyázzunk, hogy ne főzzük szét.
    Azután egy sűrű szövésű szűrőn szűrjük le és öblítsük le hideg vízzel.
    Majd miután teljesen lecsepegtettük, tegyük át egy tálba és egy kevés olajjal keverjük össze.
    Hagyjuk így állni a tésztát körülbelül fél óráig, s ezalatt egy villával még 2-3-szor forgassuk össze.
    Így nem fognak összeállni, összetapadni a tészta szálak.
    Ezt követően már lefedve félre tehetjük.
    Az ebédhez való szervírozáskor az elkészült levest merjük ki egy kínáló leveses tálba.
    Azután a csirkehúst óvatosan emeljük ki egy lapos tálra, mellé pedig sorakoztassuk oda a zöldségeket.
    Aki szereti a főtt hagymát, azt is el lehet fogyasztani.
    Mi nem szeretjük, így a főzés végén azt kiveszem a kész a levesből.
    A leves mellé a kifőzött tésztát is tegyük az asztalra.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!