MEGGYES KRÉMES TEJÉRZÉKENYEKNEK
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Tészta: 50 dkg finom liszt 1 kk. szódabikarbóna, ennek hiányában 1 cs. sütőpor 1 csipet só 12,5 dkg laktózmentes liga 2 tojás 15 dkg cukor 2 ek. méz kb. 1 dl rizs tej Krém: 1 ü. magozott meggy 3 dl meggylé 1 cs. vaníliás pudingpor 5 dkg kristály cukor 1 cs. vaníliás cukor 20 dkg liga Teteje: vaníliás porcukor Egyéb: sütőpapír
Elkészítés: Ezt a finom meggyes krémest még karácsony tájékán sütöttem és olyan hozzávalókkal készült, amit tejallergiás is nyugodtan fogyaszthat. Természetesen ez nemcsak az ő számukra fogyasztható, hanem akik nem szenvednek ilyen allergiában, azok is csemegézhetnek belőle. A lényeg ezeknél a hozzávalóknál is az, hogy a tejallergiás is bátran eheti. Ha nincs a családban ilyen allergiás családtag, akkor egész nyugodtan készíthetjük a megszokott hozzávalókkal.
Azaz liga helyett a ráma margarint, s a rizs tej helyett a sima tehéntejet használhatjuk.
A teteje pedig az utóbbi esetben nem muszáj, hogy porcukros legyen, hanem olvasztott csokival is bevonhatjuk a süteményt.
Most viszont aszerint írom le, ahogyan a hozzávalók a tejérzékenyeknek szólnak.
A lisztet öntsük egy tálba és keverjük el vele a szódabikarbónát vagy a sütőport és a sót.
A szobahőmérsékletű ligát morzsoljuk el a liszttel, majd egy kisebb tálban a tojást, a porcukrot, a mézet és 1 dl tejet keverjünk ki simára.
Ezután adjuk a lisztes alaphoz.
Gyúrjuk sima tésztává.
Ha szükséges, még pici tejet adhatunk hozzá, de nekem nem kellett, így is lágy volt a tészta.
Ezt követően fedjük le egy konyharuhával és szobahőmérsékleten pihentessük negyed órát.
Osszuk el a tésztát ezután 3 cipóra.
Közben kapcsoljuk be a sütőt, ha villany a sütőnk, 180 fokra.
Majd lisztezett gyúrótáblán nyújtsuk az első lapot kb. 5 mm-re.
Amikor kinyújtottuk, még igazíthatunk rajta, hogy kb. olyan méretű legyen a tészta, mint a tepsi.
Azt követően ligával kenjük át a tepsi tetejét, azaz a hátlapját.
Majd a lekent tepsire a nyújtófa segítségével emeljük rá a kinyújtott tésztát.
Ha szükséges, a tepsin még igazítsunk a tésztán.
Helyezzük be tepsit a sütőbe és kb. 10 perc alatt süssük meg a tészta lapot.
Miután megsült az első lap, ahogy kivesszük a tepsit, egy kézzel tartva azt, a másik kezünkbe fogjunk egy nagy vágókést és lazítsuk fel a tészta alját. Bár nem ragadt le a tészta, de hogy ez ne is legyen így, azért szükséges egy késsel a tészta alatt egy simítást végezni.
Majd csúsztassuk le a megsült tésztát egy tálcára.
Azután a következő megsült tésztát ugyanígy csúsztassuk majd rá erre a tésztára, amikor kivesszük a sütőből.
Amíg sül az egyik lap, azalatt kinyújthatjuk a következő tészta gombócot.
Mind a 3 lapot süssük így meg és hagyjuk kihűlni.
Amíg hűlnek megsült lapok, készítsük el a krémet.
A meggyet szűrjük le a levétől, de ne öntsük ki a levet, mert erre most szükségünk lesz.
3 dl meggylé kell, hogy legyen, ha véletlenül nincs annyi, pótoljuk ki vízzel.
A pudingport és a cukrot keverjük ki a meggy levével és főzzük fel sűrűre, egészen addig, amíg jól forr.
Majd többszöri átkeverés mellett hűtsük ki.
A puha ligát keverjük át robotgéppel és azután dolgozzuk össze a meggy krémmel. Végül 1-2 kk. konyakmeggy aromát is keverjünk hozzá.
Kétféleképpen is megtölthetjük a lapokat. Simán rákenjük a lapra a krémet és a meggyet azután belenyomkodjuk a krémbe vagy azonnal összekeverjük a krémmel a meggyet.
Én mindkét verziót kipróbáltam, s talán az első sokkal könnyebb művelet.
Tehát válasszuk ki a legszebb tészta lapot és azt tegyük félre, mert az lesz az utolsó, a teteje a sütinknek.
Az alsó lapra kenjük rá a krém felét és rakjuk ki a meggy felével, vagy ha már összekevertük a meggyet a krémmel, akkor annak a felével kenjük meg a lapot.
Helyezzük rá a másik lapot és azt is ugyanígy kenjük meg.
Végül helyezzük rá a harmadik lapot.
Én ezután rátettem a tészta tetejére egy akkora sütőpapírt, amekkora betakarta a tészta tetejét.
S rátettem arra egy nehezéket, egy nagyobb méretű szakácskönyvet. Egy órán át így hagytam, hogy a meggy szemek jó bele süppedjenek a krémbe.
Már ekkor is hűvösebb helyre, a spejzbe tettem a sütit, de ha ennyi ideig még nem kerül hideg helyre, akkor sem lesz semmi baja.
Miután levettük a nehezéket és a sütőpapírt, helyezzük hűtőbe egy éjszakára.
Majd másnap a széleket szép egyenesre levágva, szeleteljük fel a süteményt.
A tetejéhez 2 ek. porcukrot keverjünk össze 1 cs. vaníliás cukorral és szórjuk meg vele a sütinket.
Mint a recept elején is említettem, ezt a sütit úgy is elkészíthetjük, hogyha nincs allergiás oda haza. S akkor a ráma és tehéntej a hozzávaló. A teteje pedig lehet csokimáz.
De ezekkel a hozzávalókkal sem érezhető a különbség, csupán a tetején a csoki hiánya lehet főbb szempont az értékelésnél.
Ígyis-úgyis fincsi a sütemény.
Jó étvágyat kívánok hozzá!