MEGGYES KRÉMES TEJÉRZÉKENYEKNEK
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 50 dkg finom liszt
  • 1 kk. szódabikarbóna, ennek hiányában 1 cs. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 12,5 dkg laktózmentes liga
  • 2 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 2 ek. méz
  • kb. 1 dl rizs tej
  • Krém: 1 ü. magozott meggy
  • 3 dl meggylé
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 5 dkg kristály cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 20 dkg liga
  • Teteje: vaníliás porcukor
  • Egyéb: sütőpapír
  • Elkészítés: Ezt a finom meggyes krémest még karácsony tájékán sütöttem és olyan hozzávalókkal készült, amit tejallergiás is nyugodtan fogyaszthat. Természetesen ez nemcsak az ő számukra fogyasztható, hanem akik nem szenvednek ilyen allergiában, azok is csemegézhetnek belőle. A lényeg ezeknél a hozzávalóknál is az, hogy a tejallergiás is bátran eheti. Ha nincs a családban ilyen allergiás családtag, akkor egész nyugodtan készíthetjük a megszokott hozzávalókkal.
    Azaz liga helyett a ráma margarint, s a rizs tej helyett a sima tehéntejet használhatjuk. 
    A teteje pedig az utóbbi esetben nem muszáj, hogy porcukros legyen, hanem olvasztott csokival is bevonhatjuk a süteményt.
    Most viszont aszerint írom le, ahogyan a hozzávalók a tejérzékenyeknek szólnak.
    A lisztet öntsük egy tálba és keverjük el vele a szódabikarbónát vagy a sütőport és a sót.
    A szobahőmérsékletű ligát morzsoljuk el a liszttel, majd egy kisebb tálban a tojást, a porcukrot, a mézet és 1 dl tejet keverjünk ki simára. 
    Ezután adjuk a lisztes alaphoz.
    Gyúrjuk sima tésztává. 
    Ha szükséges, még pici tejet adhatunk hozzá, de nekem nem kellett, így is lágy volt a tészta.
    Ezt követően fedjük le egy konyharuhával és szobahőmérsékleten pihentessük negyed órát.
    Osszuk el a tésztát ezután 3 cipóra.
    Közben kapcsoljuk be a sütőt, ha villany a sütőnk, 180 fokra.
    Majd lisztezett gyúrótáblán nyújtsuk az első lapot kb. 5 mm-re.
    Amikor kinyújtottuk, még igazíthatunk rajta, hogy kb. olyan méretű legyen a tészta, mint a tepsi.
    Azt követően ligával kenjük át a tepsi tetejét, azaz a hátlapját.
    Majd a lekent  tepsire a nyújtófa segítségével emeljük rá a kinyújtott tésztát.
    Ha szükséges, a tepsin még igazítsunk a tésztán.
    Helyezzük be tepsit a sütőbe és kb. 10 perc alatt süssük meg a tészta lapot.
    Miután megsült az első lap, ahogy kivesszük a tepsit, egy kézzel tartva azt, a másik kezünkbe fogjunk egy nagy vágókést és lazítsuk fel a tészta alját. Bár  nem ragadt le a tészta, de hogy ez ne is legyen így, azért szükséges egy késsel a tészta alatt egy simítást végezni.
    Majd csúsztassuk le a megsült tésztát egy tálcára.
    Azután a következő megsült tésztát ugyanígy csúsztassuk majd rá  erre a tésztára, amikor kivesszük a sütőből.
    Amíg sül az egyik lap, azalatt kinyújthatjuk a következő tészta gombócot.
    Mind a 3 lapot süssük így meg és hagyjuk kihűlni.
    Amíg hűlnek megsült lapok, készítsük el a krémet.
    A meggyet szűrjük le a levétől, de ne öntsük ki a levet, mert erre most szükségünk lesz.
    3 dl meggylé kell, hogy legyen, ha véletlenül nincs annyi, pótoljuk ki vízzel.
    A pudingport és a cukrot keverjük ki a meggy levével és főzzük fel sűrűre, egészen addig, amíg jól forr.
    Majd többszöri átkeverés mellett hűtsük ki.
    A puha ligát keverjük át robotgéppel és azután dolgozzuk össze a meggy krémmel. Végül 1-2 kk. konyakmeggy aromát is keverjünk hozzá.
    Kétféleképpen is megtölthetjük a lapokat. Simán rákenjük a lapra a krémet és a meggyet azután belenyomkodjuk a krémbe vagy azonnal összekeverjük a krémmel a meggyet.
    Én mindkét verziót kipróbáltam, s talán az első sokkal könnyebb művelet.
    Tehát válasszuk ki a legszebb tészta lapot és azt tegyük félre, mert az lesz az utolsó, a teteje  a sütinknek.
    Az alsó lapra kenjük rá a krém felét és rakjuk ki a meggy felével, vagy ha már összekevertük a meggyet a krémmel, akkor annak a felével kenjük meg a lapot.
    Helyezzük rá a másik lapot és azt is ugyanígy kenjük meg.
    Végül helyezzük rá a harmadik lapot.
    Én ezután rátettem a tészta tetejére egy akkora sütőpapírt, amekkora betakarta a tészta tetejét.
    S rátettem arra egy nehezéket, egy nagyobb méretű szakácskönyvet. Egy órán át így hagytam, hogy a meggy szemek jó bele süppedjenek a krémbe.
    Már ekkor is hűvösebb helyre, a spejzbe tettem a sütit, de ha ennyi ideig még nem kerül hideg helyre, akkor sem lesz semmi baja.
    Miután levettük a nehezéket és a sütőpapírt, helyezzük hűtőbe egy éjszakára.
    Majd másnap a széleket szép egyenesre levágva, szeleteljük fel a süteményt.
    A tetejéhez 2 ek. porcukrot keverjünk össze 1 cs. vaníliás cukorral és szórjuk meg vele a sütinket.
    Mint a recept elején is említettem, ezt a sütit úgy is elkészíthetjük, hogyha nincs allergiás oda haza. S akkor a ráma és tehéntej a hozzávaló. A teteje pedig lehet csokimáz.
    De ezekkel a hozzávalókkal sem érezhető a különbség, csupán a tetején a csoki hiánya lehet főbb szempont az értékelésnél.
    Ígyis-úgyis fincsi a sütemény.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!