MÉZES MESE KEKSZ
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
32 dkg finom liszt 10 dkg kristály cukor 1 cs. vaníliás cukor 2 tojássárgája 8 dkg folyékony méz 14 dkg ráma 1 csipet só 1 cs. vaníliás cukor 1-2 tk. mézeskalács fűszerkeverék sütőpapír
Elkészítés: Ezeket az aranyos kis kekszeket újévkor sütöttem, legfőképpen a pici unokáimra gondolva, hogy ők is rágcsálhassanak, ne csak a felnőttek egyenek kis apró süteményeket. Keresgéltem a mézes és mese keksz receptek között, s végül a "trarita " mézes keksze fogott meg. Bár én változtatással készítettem, s annyiban módosult nálam a recept, hogy porcukor helyett sima cukrot használtam. Azzal is jó volt, de legközelebb porcukorral is elkészítem, ahogy az eredeti receptben van. S nem adtam annyi mézes fűszerkeveréket, amennyi a receptjében volt, nehogy sok legyen az 1-2 éves piciknek.
Nemrégiben vásároltam süti pecsétet, azaz egy készletet, így most volt lehetőségem kipróbálni.
Nagyon könnyű vele dolgozni, a kinyújtott tésztalapra nemcsak rányomni lehet a mintát a kekszen, hanem ezzel is lehet kiszaggatni a kekszeket.
4 féle minta van ebben a készletben, tehát cserélgethetőek a mintázók.
A sütipecsétet egy kínai üzletben vettem és szerintem sok kínai boltban, Pepco-ban, KIK-ben, ahol árusítanak sütési eszközöket is, meg lehet vásárolni, bár gondolom, különböző motívumokkal.
Ugyanis ahol én ráleltem, ott található volt még kocka alakú is, de kettőt nem akartam venni, így erre a kerek kiszúróra esett a választásom.
Persze sok helyen egy darabos sütipecséteket is vásárolhatunk, azzal ugyan nem szaggatjuk ki egyből a tésztát, de nagyon sok mintával kaphatóak. Ez lesz nálam a következő lépés és ha már elkészítettem, be is mutatom.
Akkor írom is a tészta összeállítását, ami szerintem nem bonyolult.
A lisztben keverjük el a csipet sót és a kétféle cukrot. Adjuk hozzá a mézeskalács fűszerkeveréket.
Én csak 1 nagyobb teáskanálnyi mennyiséget tettem bele - az eredeti recept 4 teáskanállal írt - de mindenki ízlése szerint adagolja a fűszert.
De mint a recept elején is említettem, a kicsikéim miatt nem fűszereztem annyira.
Közben az elején a mézet melegítsük folyóssá mikróban, de ez pár pillanat alatt meg van, még fél perc sem kell neki, és mostanra kissé hűlt is és azt is adjuk a liszthez.
A 2 tojássárgáját egy kis tálkában keverjük el és ez is kerülhet a tésztába.
Majd a szobahőmérsékletű ráma is hozzá kerülhet.
Jól gyúrjuk össze és gombóccá alakítva, folpackba csomagoljuk be és tegyük be a hűtőbe.
Akár egy éjszakát is ott pihenhet, de én most 2 órát pihentettem csak. Bár ha egy egész éjszakát pihen, az csak jót tesz a tésztának.
Ezt követően, amikor kivesszük a hűtőből, gyúrjuk át és nyújtsuk ki a tésztát kb. 5 mm vastagságúra.
Én magam ketté vágtam a tésztát, s külön-külön nyújtottam ki.
Ha kinyújtottuk a tésztát, a kiszúrót mártsuk meg lisztben és szúrjuk ki a keksz formákat.
( Ha valakinek van ilyen kiszúrója, akár egy darabos is, akkor ezzel is előállíthatja a kekszeket. De persze más kiszúrókat is lehet használni, amilyen van. )
De ha nincs, de most megtetszett a kinézete, leírom a használatát.
Belemártom a lisztbe - ehhez egy kevéske lisztet kiteszek a gyúrótábla szélére - és picit megütögetem, hogy túl sok liszt ne legyen rajta és rányomom a tésztára a kiszúrót.
S amikor rányomtam, akkor nyomom meg a rugós részét, azzal belenyomva a mintát is. S ha újra megnyomjuk a rugós részt, akkor le is pattan a kiszúróról a megmintázott tészta korong.
Végezzük ezt mindaddig, míg tart a tészta, de ügyeljünk arra, hogy a kiszúró formát mindég mártsuk meg lisztben, hogy ne ragadjon bele a tészta.
Közben a sütőt is melegítsük elő, 180 fokra, alsó-felső sütési funkcióra.
Ha nem villany sütőnk van, akkor arra állítsuk, amelyiken sütni szoktunk.
Egy gáztepsit készítsünk elő és tegyünk bele egy sütőpapírt.
A kiszúrt keksz tésztákat fektessük bele.
Helyezzük be az előmelegített sütőbe és süssük őket készre 8-10 perc alatt.
Nem szabad túlsütni, mert akkor kemény marad a keksz.
Ha van még egy tepsink, akkor ezen hagyhatjuk is kihűlni a kekszeket, amíg a másik adagot is elkészítjük.
De ha nincs, akkor csak most vegyük elő a másik tészta darabot, ha kettőbe hagytátok, mint én. Nyújtsuk ki, szaggassuk ki.
S ekkorra már hűlnek is a kekszek és le lehet szedni a tepsiről.
S rátehető a többi kiszúrt keksz is - ugyanerre a sütőpapírra, nem kell másik a következő adaghoz.
A megsült tészta akkor jó, ha az alja picit rózsaszínű, de a teteje még nem teljesen kemény.
Ugyanis ahogy hűl, úgy fog megszilárdulni az állaga.
Ezt mindenképpen úgy tudjuk megállapítani, hogy ennyi időnél ( 8-10 percnél ) megnézünk 1-2 kekszet.
Az anyukámnál is sütöttem ilyen kekszet, de az ő sütőjében 12 percre volt szükség a keksz elkészültéhez.
Így itt is elmondható, hogy minden sütő más és más, így 1-2 perccel kevesebb vagy több lehet a sütési idő az általam megadottnál, egyes tűzhelyeknél.
Már azonnal is fogyasztható ez a mézes keksz, de így kissé ropogósabb, de ha folpackot teszünk rá, könnyebben puhul majd.
Akár olvasztott csokiba is márthatjuk az alját, mint az eredeti receptben, de én ezt most kihagytam.
Mert minden csokis lenne a kicsik mellett.
A fűszerkeverékből bátrabban is lehet bele tenni egyébként a tésztába, de a fent említett okból én csak keveset adagoltam hozzá.
Ha nincs otthon mézeskalács fűszerkeverékünk, fahéjjal is ízesíthetjük a kekszünket.
Egyszerűen elkészíthető, s nagyon finom, mézes ropogtatni való.
A recept forrása: trarita.blogspot
Jó étvágyat kívánok hozzá!