HATTYÚK KÉSZÍTÉSE VIRÁGMASSZÁBÓL
KREATÍV
HOZZÁVALÓK
Készen vásárolt virágmassza virágdrót marcipán formázó eszközök ezeknek hiányában: kiskés gyöngyházfényű lüszterpor ecset víz vagy ehető ragasztó piros és fekete ételfesték
Elkészítés: Mint ígértem az emeletes tortánál, a hattyúk elkészítésének a menetét is bemutatom. Más alkalommal is készítettem már hattyúkat, de azok pillecukorból készült fondantból lettek megalkotva, míg ezeket most készen kapható virágmasszából készítettem. A virágmasszáról tudni kell, hogy ezzel sokkal könnyebb dolgozni, pl. egy rózsa elkészítésénél, mivel nagyon vékonyra ki lehet nyújtani a tésztát, és sokkal hamarabb is szárad, míg a pillecukros fondantból készített bármilyen figura. Az akár egy egész napon is kell, hogy száradjon. A cukor virágmasszát bármelyik cukrász üzletben meg lehet vásárolni, bárki számára elérhető. Én magam is ilyen üzletben vásároltam, sok egyéb más hozzávalóval együtt. A fotón látható virágmasszából lett megalkotva a hattyúpár és a virágok és levelek mindegyike.
Már régebben vásároltam egy szilikon szárny formát, a rózsaszínű forma az, amiből is most készültek a szárnyak és vettem egy műanyag dísz hattyút is, ami alapul szolgált a hattyúk kinézetének.
A szárnyakból érdemes többet is elkészíteni, nehogy sérüljön egy is, mert hacsak kettőt alkotunk meg, s eltörne valamelyik, bizony gondban lennénk. Ezért én magam is több darabot készítettem. Bár a végén egy sem sérült, de legalább bebiztosítottam magam.
Először készítsük el a hattyúk testét. Ehhez vegyünk el az egészből egy darab masszát és a kezünkkel gyúrjuk át. Először nehéz lesz vele dolgozni, de ahogy gyúrogatjuk, a kezünk melegétől lágyulni fog.
Vegyünk el belőle, ha már dolgozható az anyag és formáljunk három gombócot. Egy nagyobbat és két kisebbet.
A nagyobból lesz a teste a hattyúnak és a két kisebből lesznek a szárnyak.
Amin dolgoztam, csak a cukrászkodáshoz használom, azt pedig meghintettem porcukorral, hogy ne ragadjon le az anyag.
A hattyú testét csak úgy szabad kézzel megformáltam, s a szárnyakat pedig úgy készítettem, hogy az egyik gombócot belesimítottam a formába, a felesleget késsel levágtam és hagytam állni 10-15 percig. Azután kinyomtam a szilikon aljától a szárnyakat. Ezeket végezzük el a másik hattyúnál is. S kis állási idő után vágjuk körbe a szárnyat egy jó kis késsel vagy szikével, s a felesleget távolítsuk el.
Majd neki foghatunk a nyaknak.
Ehhez vásároltam virágdrótot, amit szintén cukrász üzletben lehet beszerezni, s nem virágboltban. Ugyanis az előbbi helyen mindenhez meg van adva, hogy milyen vastagságút kell használni.
Vegyünk egy kevés cukortésztát, s a kezünkkel sodorjunk egy hosszabbacska kukacot. A drótot ezután szúrjuk bele és egyenletesen vezessük végig.
Ha megvagyunk, a másikat csináljuk így meg, majd a benne lévő dróttal együtt óvatosan hajlítsuk meg, úgy ahogy a hattyú nyaka állni szokott.
Az egyik végén, ahol a feje lesz, a csőrét is alakítsuk ki, azaz az ujjunkkal vékonyítsuk meg a végét.
Ezután készítsük el a farkát.
Ehhez vegyünk el egy kicsi tésztát, gombolygassuk meg és egy nyújtófával nyújtsuk ki.
Ha kinyújtottuk, egy marcipán formázóval körben csináljunk kis cakkokat. Ezt könnyű megcsinálni, a cakk helyén csak be kell tolni egy kicsit a massza szélét.
Azután egy farokhoz vágjunk 3-4 kicsi drótot, amit nagyon lassan szúrjunk bele a farokba. Nem könnyű feladat, hogy ne lyukassza át a kinyújtott lapot, de nem lehetetlen.
A fotókon sajnos visszaverődik a vaku fénye, de akkor erre nem gondoltam, de talán még jól kivehető minden.
Ha mindennel megvagyunk, hagyjuk száradni az elemeket.
A teljes száradás után állítsuk össze a madarakat.
A hattyúk nyakát a dróttal illesszük a testhez, s jó igazgassuk egymáshoz. A szárnyakat ehető ragasztóval vagy aki biztosabb akar lenni a dolgában, kicsi dróttal is lehet, rögzítsük a hattyú oldalához.
A farkát pedig szintén ragasszuk oda.
Végül az ujjunkkal, amit picikét be is vizezhetünk, úgy könnyebb lesz az elsimítás, egyengessünk mindent jól el. Ne legyen egyenletlen a massza.
Egy késhegynyi lüszter port 2-3 csepp vízzel keverjünk el és ezután fessük le a madarakat. A csőrét egy nagyon picike piros, a szemét pedig egy nagyon picike fekete festékkel színezzük meg.
Ha mindennel megvagyunk, hagyjuk teljesen megszáradni a festéket is.
S amikor állítjuk össze a tortát, nincs más dolgunk, minthogy felhelyezzük a hattyúpárt a torta tetejére.
Én személy szerint imádom a hattyúkat egy tortán, mint dekorációt. Szerintem csodálatosak, ahogy egymás felé nézve, fordulva a szerelmet szimbolizálják.
Talán másnak is ez a véleménye.
A dekoráció elkészítéséhez sok sikert kívánok!