ZABPELYHES MACI KEKSZ
EGYSZERŰ | SZÜLETÉSNAP | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • 2 db alma
  • 1 dl almalé ( 100 %-os )
  • 20 dkg kisebb szemű zabpehely
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 3 tk. méz
  • 3 tk. kristály cukor
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 2 tojás
  • fehér vagy más világos színű marcipán massza
  • kevés olvasztott csoki
  • sütőpapír
  • Elkészítés: Ezeket a jópofa kis macis kekszeket a kis unokáim születés napjára készítettem. Én mézet és egy kevés kristály cukrot is tettem bele, de aki nem szeretné ennyire ízesíteni, elég a méz is, bár szerintem a plussz cukortól még nem lesz túl édes. Az almák mérete ne legyen se túl kicsi és se túl nagy, olyan közepes méretűek legyenek. S az almalével kapcsolatban is szeretném még elmondani, hogyha nem fogy oda haza a szűrt üdítő, akkor nem szükséges egy nagy dobozos üdítőt vásárolnunk, hanem csak egy kis dobozosat, ami 2 dl-s kiszerelésben kapható, olyat vegyünk csak. Hiszen az üdítőből kb. 1 dl kell csak, s azt majd akkor fogjuk látni igazán, amikor összekeverjük a hozzávalókat. S ha száraznak fogjuk találni, akkor még egy picit adhatunk hozzá. De nálam az 1 dl liter éppen elégnek bizonyult.
    Ebbe a receptbe viszont liszt nem kell.
    A dekoráláshoz marcipán masszát használtam, de fondantot is tehetünk a  pofikának. A szeme és a szája egy minimális olvasztott csokiból lett elkészítve. S természetesen ez helyettesíthető barna marcipánnal is vagy megrajzolhatjuk csokis dekorációs tollal is, amit cukrász nagykerben lehet beszerezni.
    Ezt a kekszecskéket természetesen sütni is kell, csak a kekszek kihűlése után lehet elkészíteni a pofikák dekorálását.
    Először az almákat pucoljuk le a héjától, a magházukat távolítsuk el és vágjuk kicsi kis kockákra.
    A tojásokat keverjük ki a mézzel és az almalével, majd adjuk hozzá a kis kockákra vágott almát.
    A zabpelyhet és a kókuszreszeléket keverjük össze a kristály cukorral és a szódabikarbónával. 
    Ha túl darabosnak tartjuk a száraz anyagokat a zabpehelynek köszönhetően, akár kicsit poríthatunk rajta, azaz egy késes aprítóba öntsük bele és 2-3-szor forgassuk össze, hogy picikét morzsalékosabb legyen, de ez nem feltétlenül szükséges. 
    ( Én kihagytam ezt a műveletet, de ha mégis megdaráljuk a zabpelyhet egy kicsit, akkor simább tészta alapot kapunk. )
    Azután adjunk hozzá egy kevés őrölt fahéjat és jól dolgozzuk össze a keveréket. Ha túl száraznak érezzük, adhatunk még hozzá egy picike almalevet.
    Amikor kidolgoztuk a hozzávalókat, egy tálcára sorakoztatva, formáljunk a masszából diónyi gombócokat.
    Közben a sütőt melegítsük elő. Akinek villanysütője van, az 180 fokra alsó-felső sütésre állítsa a kapcsolót. De ha van rajta légkeveréses funkció, arra is állíthatja.
    Készítsünk magunk mellé egy gáztepsit és béleljük ki sütőpapírral.
    Tegyünk magunk elé egy alátétet - én egy műanyag vágódeszkát használtam - és egy zabos golyót rátéve, lapítsunk el kerek formára.
    Majd a kerek rész egyik végénél középen az ujjunkkal nyomjuk be a tésztát, s formálgassuk meg fej alakra, s ezáltal kialakítjuk a mackó fejet.
    Ha kissé ragadna a massza a kezünkhöz, nedvesítsük meg a kezünket és úgy végezzük ezeket a műveletet.
    Amikor elkészült egy mackófej, helyezzük a sütőpapíros tepsire vagy akár előbb külön is lerakhatjuk őket és azután kerülhetnek a tepsire.
    De szerintem az a legegyszerűbb, ha azonnal a tepsire sorakoztatjuk őket.
    Egy kis helyet mindenképp hagyjunk a fejecskék között, mert sülés közben  növekedni fognak.
    Annyit tegyünk a tepsire, amennyi ráfér, ha marad még, azt külön süssük meg. Bár nekem egyszerre mind elfért, de a méretek függnek attól, hogy ki mekkora golyót készít és mekkora tepsink van otthon.
    Tehát ha rajta vannak a tepsin a kis maci fejecskék, tegyük be az előmelegített sütőbe és süssük meg őket kb. 25-30 perc alatt.
    A sütési idő sütőtől függően alakulhat.
    Akkor lesz jó, ha a kekszek szélei kicsit barnultabbak lesznek, de arra ügyeljünk, hogy ne égjen meg.
    Amikor megsültek a macikák, néhány perc várakozás után szedjük le őket egy tálcára és hűtsük ki őket.
    Ha aznap kerül a gyerekek elé, kihűlés után el is készíthetjük a dekorációt, de ha előző nap készítettük el a kekszeket, akkor a marcipánt érdemes csak másnap rátenni és abban az esetben a macikat fedjük le folpackkal. Így puha lesz a keksz.
    De viszont azt tapasztaltam, ha a marcipán díszítéssel együtt fedjük le,  az megolvad a cukor tartalma miatt a folpack alatt.
    Én frissen szolgáltam fel, vagyis azon a napon sütöttem, amikor a szülinapot tartottuk, de ami megmaradt, az lett lefóliázva és akkor tapasztaltam, hogy a marcipán kissé olvadt lett. De ez persze az ízén semmit sem rontott el.
    A kis maci formák mellett készíthetünk csak kerek formájú zabkekszeket is, azok is aranyos kinézetűek lesznek.
    A dekorációhoz a marcipánt nyújtsuk ki vékonyra és akkora köröket szaggassunk ki egy kicsi méretű pogácsa szaggatóval, vagy ha az is nagy, akkor valami kerek formával, amiket az arcokra megfelelően rá tudunk illeszteni.
    Én csak simán ráhelyeztem a marcipán karikákat, picit rálapítottam óvatosan és oda is tapadt, nem kellett alá semmilyen " ragasztó " anyag.
    De ha valakinek nem tapadna oda, egy ici-picit vizezze meg az ujjával a marcipánt és úgy ragassza oda. De szerintem erre nem lesz szükség.
    Azt követően 2-3 kis kocka csokit olvasszunk fel, akár mikróban is lehet pár másodperc alatt, de akár vízgőz fölött is  megtehetjük ezt.
    Egy kicsi méretű zacskóba töltsük bele az egészet. Tekerjük meg a zacskó száját és így kapunk egy kicsi zsákocskát.
    Egy picikét vágjunk le a zacskó végéből és az így kapott kis lyukon át  nyomjunk ki a csokiból két szemet és orrot, illetve szájat.
    Ha valakinek van otthon csoki mintázója, azaz amibe beöntheti az olvasztott csokit és a végével lehet mintázni, akkor azzal is elkészíthető a macikon a pofika.
    De ha valaki ügyesen bánik ecsettel, azt bele lehet mártani a csokiba és azzal is megrajzolhatja a szemeket és a szájat.
    De van még egy megoldás.
    Mint az elején is írtam, cukrász nagykerben vagy neten keresztül lehet kapni olyan filctollat, ami ehető csokit tartalmaz és azzal is rajzolhatunk.
    Amikor elkészültek a kis maci kekszek, várjunk vele addig, míg megszárad a csoki és azután kínáló tálra sorakoztathatjuk a kis kekszeket és indulhat a szülinapi zsúr a kis gyermekek számára.

    Jó étvágyat és jó kreatívkodást kívánok hozzá!