RÉTEGES KRÉMES
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
Tészta: 7 tojásfehérje 20 dkg cukor 4 púpozott ek. liszt 1 sütőpor 15 dkg darált dió Krém: 2 cs. vaníliás pudingpor 6 dl tej 20 dkg cukor 20 dkg ráma 7 tojássárgája 1 ek. étkezési keményítő, hozzá 1 dl víz 10 dkg tej- vagy étcsokoládé Külön: kb. 30 db szögletes háztartási keksz 1-1,5 dl főzött kávé rumaroma Teteje: 10 dkg tortabevonó étcsokoládé 5 dkg ráma
Elkészítés: Ez a sütemény nagyon ízletes kis édesség. Nagyon szeretem az ízvilágát, így már sokszor el is készítettem.
Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki.
Tipp: A csokimáz a süti tetején lehet sima is, de akár meg is cifrázhatjuk.
A tésztához először verjük fel kemény habbá a tojásfehérjét a cukorral.
Adjuk hozzá a lisztet, a sütőport és a darált diót. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a diós masszát.
Előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig, majd hagyjuk kihűlni.
Eközben készítsük el a krémet.
A pudingport keverjük simára a tojássárgával és a tejjel. A vízben keverjük csomómentesre az étkezési keményítőt és adjuk a pudingporos tejhez, majd főzzük sűrűre és hűtsük ki. ( Nem baj, ha túl sűrűnek fogjuk találni a masszát, ilyennek kell lennie. )
A pudingport keverjük simára a tojássárgával és a tejjel. A vízben keverjük csomómentesre az étkezési keményítőt és adjuk a pudingporos tejhez, majd főzzük sűrűre és hűtsük ki. ( Nem baj, ha túl sűrűnek fogjuk találni a masszát, ilyennek kell lennie. )
A rámát keverjük ki a cukorral, s dolgozzuk bele a kihűlt krémbe. Felezzük el a krémet és az egyik felébe keverjük bele az olvasztott csokoládét. A csokoládét mikróban is és gőz fölött is megolvaszthatjuk. Az utóbbi kicsit macerásabb, de lágyabbá olvad ily módon a csoki.
Ezután főzzünk le 1-1,5 dl kávét és tegyük félre.
Állítsuk össze a süteményt.
Állítsuk össze a süteményt.
A tészta tetejére kenjük rá a sárga krémet.
A félretett kávéhoz adjunk ízlés szerinti mennyiségű rumaromát és ebbe a rumos kávéba mártogassuk bele a kekszet és rakjuk ki vele a sárga krém tetejét.
Majd a csokoládés krémet simítsuk a kekszek tetejére.
A csokoládés krémre pedig tegyünk csokimázat.
Ehhez vízgőz felett olvasszuk fel a csokit a rámával.
Másnapig hagyjuk állni és másnap szeletelve kínálható.
Másnapig hagyjuk állni és másnap szeletelve kínálható.
Tipp: A csokimáz a süti tetején lehet sima is, de akár meg is cifrázhatjuk.
A fotón látható hullámos minta a csokiban úgy készül, hogy miután elsimítottuk a csokit a sütemény tetején, s már kezd egy picit dermedni, akkor egy kis villával keresztben hullámos csíkokat húzunk a csokin. Ezután így fog megdermedni teljesen a csokoládé.
Már több csokimázas receptemnél is említettem, hogy mindég láng fölött felmelegített késsel vágom be a csoki tetejét és utána szeletelem a sütit, ezáltal repedés sem lesz a csoki mentén.
Még egy dolgot szeretnék megosztani veletek ennél a süteménynél.
Előfordulhat, hogy nincs oda haza keményítő, s már le is mondtunk a sütemény elkészítéséről.
De emiatt nem kell, nyugodtan elkészíthetjük a sütit ennek hiányában is. Csak akkor nem keményítőt használunk - ilyenkor a víz sem kell - hanem 1 ek. kanál liszttel helyettesíthetjük a hiányzó hozzávalót.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
erzsike
2015-04-20
Örülök, hogy ismét találtál egy olyan receptet, amit
szívesen elkészítenél.Bizton állítom, nem fogsz benne
csalódni. Üdvözlettel:Erzsike
Lupercalia
2015-04-20
Gyönyörű szép és
ínycsiklandó! Kedvet
kaptam az
elkészítéséhez, mert
nem nehezebb, mint a
hatlapos sütemény,
amit már egyszer
sikerrel
elkészítettem.
Szívbéli
üdvözlettel: Andrea.