BARACKOS-TÚRÓS BOMBA
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Piskóta: 2x5 tojás
  • 2x5 ek. cukor
  • 2x5 ek. liszt
  • 2x1 cs. sütőpor
  • sütőpapír
  • 2x5-6 ek. barack lekvár
  • Krém: 1/2 kg tehéntúró
  • 5 dl habtejszín
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3-4 ek. porcukor
  • 1 cs. express zselatin fix
  • 1 ü. vagy konzerv barack befőtt
  • Külön: Folpack fólia
  • kerek tál vagy kerek tészta szűrő
  • Elkészítés: Ennek a süteménynek az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, bárki bátran neki foghat. Mindenképpen valamilyen kerek formába kell belehelyezni a felszeletelt piskóta tekercs szeleteket, hogy felvegye a gömbölyű formáját. Az lehet akár egy olyan tál, aminek az alja kerek vagy egy tésztaszűrő, csak az a lényeg, hogy amibe bele rakjuk a piskóta tekercs szeleteket, az gömbölyű formájú legyen. Én egy fém tészta szűrőt használtam erre a célra.
    Először a piskóta tekercseket kell elkészíteni.
    Azt szeretném elmondani, hogy kettő darab ugyan nem fog elfogyni az összeállításkor, de egy viszont nem elég hozzá. Hiszen annyira vékonyra sem jó felszeletelni a piskóta tekercset.
    De nem vész kárba az a pár szelet, ami fenn maradt, azt meg lehet enni, hiszen az is sütemény.
    Az első piskótához egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral.
    Én - azért, hogy ne kunkorodjon vissza a sütőpapír, a tepsi négy sarkát egy icike-picike rámával bekenek, tényleg csak alig és úgy teszem bele a sütőpapírt. Rásimítom a rámás felületre és már rögzítettem is a sütőpapíromat.
    A piskótához először válasszuk ketté a tojásokat. Mivel egy tekercsről van szó, akkor 5 db-t.
    A tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá az 5 ek. cukorral, majd ha ezzel meg vagyunk, adjuk hozzá az 5 tojássárgáját és az 5 ek. lisztet, amiben keverjük el az 1 cs. sütőport.
    Keverjük össze egy fakanállal a masszát és simítsuk bele a gáztepsibe. 
    Előmelegített sütőbe ( 170-180 fokon ) tegyük be és süssük készre kb. 20 perc alatt. A sütési idő sütőtől függhet természetesen. Tűpróbát mindenképpen végezzünk.
    Ha elkészült a piskótánk, borítsuk ki egy gyúrótáblára és húzzuk le róla a sütőpapírt. Helyezzünk magunk elé egy nedves konyha ruhát vagy akár egy tiszta sütőpapírt és fordítsuk rá a piskóta lapot. 
    Nekem az volt piskóta alja a konyha ruhán, ami valóban a piskóta alja volt. Azaz nem a belső felét tettem alulra. Én még melegen megkentem 5-6 ek. baracklekvárral és szorosan feltekertem.
    Majd hagyjuk így kihűlni. Járjunk el így a másik piskóta elkészítésénél is.
    Ha valaki előbb kihűti a piskóta tekercset és csak azután keni meg lekvárral, az a megoldás is jó. Abban az esetben a kihűlés után tekerjük ki a piskótát, kenjük meg lekvárral és tekerjük újra fel.
    Ezután szeleteljük fel kb. 1-1,5 cm-es darabokra a tekercseket.
    A szűrőnket vagy tálunkat béleljük ki egy akkora fólia folpackkal, hogy lógjon túl a tál peremén és szépen rakjuk ki a piskóta tekercsekkel a belsejét.
    Ezután készítsük el a krémet. 
    A barack befőttet szűrjük le  a levétől - ezt már a piskóta tekercsek hűlése alatt is megtehetjük - és vágjuk kis kockákra.
    A túrót tegyük egy tálba és robotgéppel keverjük bele a porcukrot. Ízlés szerint adagoljuk a mennyiséget. Én 4 evőkanállal tettem hozzá, de aki kevésbé édesen szeretné, 3 ek. is elég. Bár szerintem 4-el sem lesz túl édes. Egy külön tálba verjük fel habbá a habtejszínt a vaníliás cukorral együtt. Amikor már majdnem jó az állaga, tegyük bele az express zselatin fix port és azzal együtt verjük fel keményre a habot.
    Egyébként használhatunk Hulalát vagy Meggle habtejszínt, én az utóbbit szoktam vásárolni.
    Ha megvagyunk a tejszínnel, keverjük hozzá a túróhoz, de ekkor már fakanállal dolgozzunk, ne robotgéppel, mert ha továbbra is géppel dolgoznánk, akkor nagyon is keményre fogjuk keverni a habot.
    Majd keverjük el benne a barack befőtt kockákat is.
    Ha ez is meg van, a kibélelt tálba a piskóta tekercsekre simítsuk rá a barackos túrókrémet.
    Ezután nincs más dolgunk, minthogy befedjük a krém tetejét is piskóta tekercsekkel. Majd hajtsuk fel rá a fóliát, ami a peremen túllógott, mert így nem fog kiszáradni a piskóta, amíg a hűtőben lesz.
    4-6 órára ezután tegyük be a hűtőbe, hogy a zselatin fix összefogja a krémet és az ízek is összeérjenek - a gyümölcs a krémmel.
    Majd tálaláskor kivéve a hűtőből, hajtsuk le a fóliát, tegyünk rá egy tányért, vagy amire helyezni szeretnénk a sütit.  Arra akár egy torta papírt is ráhelyezhetünk és fordítsuk rá a szűrővel együtt a süteményt. 
    Emeljük le róla a szűrőt vagy tálat és szépen húzzuk le róla a fóliát.
    Ezután már nincs más dolgunk, mint szervírozni a finom túrós bomba sütinket.
    Azt még szeretném megemlíteni, hogy a piskóta tekercshez lehet bármilyen más lekvárt is használni és a krémbe más gyümölcs is adható barack helyett.
    Bármilyet is adunk hozzá, minden gyümölccsel finom lesz.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!