BURGONYÁS RÚD TEJÉRZÉKENYEKNEK IS
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
50 dkg finom liszt 50 dkg burgonya 1 lapos, kisebb ek. só 1 cs. sütőpor 25 dkg liga 1 tojás szezámmag
Elkészítés: Most, hogy sok ételt és édességet úgy készítek, hogy azt a tejérzékeny családtagom is fogyaszthatja, azon gondolkodtam, hogy a megszokott sajtos rúd helyett milyen sós ropogtatni valót készítsek. Ezt a burgonyás rudat újév reggelén sütöttem és tulajdonképpen nem kell hozzá más tejet sem használni, gondolok itt az alprós rizstejre, hiszen ez a tészta nem tartalmaz tejet. Csupán a ráma margarin helyett ligát használtam hozzá, - az jó a tejérzékenyeknek - amit más alkalommal is, nem csupán az allergia miatt is, használtam. A tetejére így sajt nem került, csak szezámmag. Tehát ebben a formában a tejérzékenyek is és azok is fogyaszthatják egyaránt, akiknek nem kell oda figyelniük a tejes dolgokra.
Természetesen ha nem kell semmilyen tejterméket helyettesíteni, akkor a liga helyett ráma margarint nyugodtan használhatunk a tésztába, és a tetejére akár sajtot is szórhatunk.
De jelen esetben a liga és a szezámmag a hozzávaló.
A recept nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető ez a sós rágcsálni való.
Először a burgonyával kezdünk. Pucoljunk meg 50 dkg krumplit és sós vízben főzzük puhára.
Mindég pucoltan mérjük a burgonyánál a kívánt súlyt, hiszen a burgonya lepucolt hájéval több dekányi mennyiséget eldobunk.
Miután puhára főztük a krumplit, a főzővizet öntsük le róla, s jól szűrjük is le.
Vegyünk egy tálat és egy burgonya nyomót és nyomjuk át rajta a főtt krumplit.
Én jobban szeretem a krumplis tésztákhoz ezt a fajta nyomót használni, s nemcsak krumpli törővel áttörni a krumplit, mert így biztos, hogy nem maradnak benne kis csomócskák.
Amikor átnyomtuk a tálba a burgonyát, hagyjuk kicsit hűlni.
Nem kell teljesen kihűteni, csak langyos állapotáig hagyjuk állni.
A lisztben ezután keverjük el a sót és a sütőport és adjuk hozzá a ligát, amit morzsoljunk el a liszttel.
Majd adjuk hozzá a jó langyosra hűlt burgonyát.
Nem kell tartanunk attól, hogy elolvad a liga benne, mert azt előzőleg elmorzsoltuk a liszttel.
Jól gyúrjuk össze a tésztát és egy szép gombócot formáljunk belőle.
Lisztezett vágódeszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra és azután kenjük le tojással.
Ahhoz az 1 kisebb tojást egy kis tálkában verjük fel kissé egy villával.
Aki jobban szereti csak tojássárgával lekenni az ilyen tésztákat, egész nyugodtan használhatja azt a módszert.
Majd vágjuk fel kis rudakká a tésztát.
Az összevágott rudakat szórjuk meg szezámmaggal és hintsük meg a tetejüket egy-egy leheletnyi sóval.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra alsó és felső sütésre ( ha nem villanysütőnk van, akkor arra a fokozatra állítsuk, amelyiken sütni szoktunk ) és egy gáztepsire terítsünk rá egy darab sütőpapírt.
Majd rakjunk rá a tepsire annyi szezámos tészta rudat, amennyi ráfér.
A rudak mellett mindenképp hagyjunk ki egy kis helyet, hiszen a sütőpor hatására sülés közben megnő a kis rudaknak a térfogata.
Helyezzük be a sütőbe és süssük meg a kis ropogtatni valókat kb. 15-20 perc alatt.
Süthetjük ropogósabbra is, akkor 20-25 perc körül süljön, s puhábbra is süthetjük, akkor azonban a sütési idő 15-20 perc között van.
Én most nem túl ropogósra szerettem volna megsütni, így 15-20 perc között sültek a meg a burgonyás rudak.
De mindig azért írom a kettő közötti időt, mert minden sütő más és más, így mindenki a saját sütőjén tudja megtapasztalni, hogy az adott sütinek vagy sós falatoknak mennyi sütési időre van szüksége.
Amint megsült az első adag sós rúd, készíthetjük is a következő adagot a tepsire és már süthetjük azt is.
Szerintem könnyű, kis sós finomság, amit nem lehet elrontani.
A recept forrása: receptneked.hu
Jó étvágyat kívánok hozzá!