BURGONYÁS RÚD TEJÉRZÉKENYEKNEK IS
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 50 dkg finom liszt
  • 50 dkg burgonya
  • 1 lapos, kisebb ek. só
  • 1 cs. sütőpor
  • 25 dkg liga
  • 1 tojás
  • szezámmag
  • Elkészítés: Most, hogy sok ételt és édességet úgy készítek, hogy azt a tejérzékeny családtagom is fogyaszthatja, azon gondolkodtam, hogy a megszokott sajtos rúd helyett milyen sós ropogtatni valót készítsek. Ezt a burgonyás rudat újév reggelén sütöttem és tulajdonképpen nem kell hozzá más tejet sem használni, gondolok itt az alprós rizstejre, hiszen ez a tészta nem tartalmaz tejet. Csupán a ráma margarin helyett ligát használtam hozzá, - az jó a tejérzékenyeknek - amit más alkalommal is, nem csupán az allergia miatt is, használtam. A tetejére így sajt nem került, csak szezámmag. Tehát ebben a formában a tejérzékenyek is és azok is fogyaszthatják egyaránt, akiknek nem kell oda figyelniük a tejes dolgokra.
    Természetesen ha nem kell semmilyen tejterméket helyettesíteni, akkor a liga helyett ráma margarint nyugodtan használhatunk a tésztába, és a tetejére akár sajtot is szórhatunk.
    De jelen esetben a liga és a szezámmag a hozzávaló.
    A recept nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető ez a sós rágcsálni való.
    Először a burgonyával kezdünk. Pucoljunk meg 50 dkg krumplit és sós vízben főzzük puhára.
    Mindég pucoltan mérjük a burgonyánál a kívánt súlyt, hiszen a burgonya lepucolt hájéval több dekányi mennyiséget eldobunk.
    Miután puhára főztük a krumplit, a főzővizet öntsük le róla, s jól szűrjük is le.
    Vegyünk egy tálat és egy burgonya nyomót és nyomjuk át rajta a főtt krumplit.
    Én jobban szeretem a krumplis tésztákhoz ezt a fajta nyomót használni, s nemcsak krumpli törővel áttörni a krumplit, mert így biztos, hogy nem maradnak benne kis csomócskák.
    Amikor átnyomtuk a tálba a burgonyát, hagyjuk kicsit hűlni.
    Nem kell teljesen kihűteni, csak langyos állapotáig hagyjuk állni.
    A lisztben ezután keverjük el a sót és a sütőport és adjuk hozzá a ligát, amit morzsoljunk el a liszttel.
    Majd adjuk hozzá a jó langyosra hűlt burgonyát.
    Nem kell tartanunk attól, hogy elolvad a liga benne, mert azt előzőleg elmorzsoltuk a liszttel.
    Jól gyúrjuk össze a tésztát és egy szép gombócot formáljunk belőle.
    Lisztezett vágódeszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra és azután kenjük le tojással.
    Ahhoz az 1 kisebb tojást egy kis tálkában verjük fel kissé egy villával.
    Aki jobban szereti csak tojássárgával lekenni az ilyen tésztákat, egész nyugodtan használhatja azt a módszert.
    Majd vágjuk fel kis rudakká a tésztát.
    Az összevágott rudakat szórjuk meg szezámmaggal és hintsük meg a tetejüket egy-egy leheletnyi sóval. 
    A sütőt melegítsük elő 180 fokra alsó és felső sütésre ( ha nem villanysütőnk van, akkor arra a fokozatra állítsuk, amelyiken sütni szoktunk ) és egy gáztepsire terítsünk rá egy darab sütőpapírt.
    Majd rakjunk rá a tepsire annyi szezámos tészta rudat, amennyi ráfér.
    A rudak mellett mindenképp hagyjunk ki egy kis helyet, hiszen a sütőpor hatására sülés közben megnő a kis rudaknak a térfogata.
    Helyezzük be a sütőbe és süssük meg a kis ropogtatni valókat kb. 15-20 perc alatt.
    Süthetjük ropogósabbra is, akkor 20-25 perc körül süljön, s puhábbra is süthetjük, akkor azonban a sütési idő 15-20 perc között van.  
    Én most nem túl ropogósra szerettem volna megsütni, így 15-20 perc között sültek a meg a burgonyás rudak.
    De mindig azért írom a kettő közötti időt, mert minden sütő más és más, így mindenki a saját sütőjén tudja megtapasztalni, hogy az adott sütinek vagy sós falatoknak mennyi sütési időre van szüksége.
    Amint megsült az első adag sós rúd, készíthetjük is a következő adagot a tepsire és már süthetjük azt is.
    Szerintem könnyű, kis sós finomság, amit nem lehet elrontani.
    A recept a " receptneked " oldalról való.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!