SAJTOS PERECEK
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 40 dkg finom liszt
  • 1 kocka ráma ( 25 dkg )
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 tk. só
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 3 ek. tej
  • Tetejére: 2 tojássárgája
  • 5 dkg reszelt sajt
  • Egyéb: sütőpapír
  • perec szaggató
  • Elkészítés: Már nagyon régen vásároltam magamnak perec szaggatót, de valahogy úgy alakult, hogy még nem próbáltam ki. ( Sok ilyen konyhai eszközöm van, amit évekkel ezelőtt megvettem, de még nem került sor a használatukra, úgyhogy lassan ideje lesz elővenni őket és használnom. ) Így most úgy gondoltam, itt van a perec készítésnek az ideje. Tulajdonképpen a sajtos rúd receptje is megfelel hozzá, de mégis kerestem olyan receptet, ami kimondottan a sajtos perechez van. Az " andikonyháján " találtam is egy jó receptet, finom könnyű lett a tészta. Annyit változtattam rajta, hogy kevesebb sót tettem a tésztába, mert én a sajt tetejét is meghintettem egy pici sóval.
    Az elkészítése nagyon egyszerű, könnyen elkészítheti bárki és kiadós mennyiség lesz belőle.
    A lisztet öntsük bele egy tálba és keverjük el benne a sót és a sütőport.
    Majd a rámát morzsoljuk el a liszttel.
    Ezután adjuk hozzá a reszelt sajtot és a kis mennyiségű tejet is.
    Jól gyúrjuk össze és formázzunk egy szép cipót a begyúrt tésztából.
    Azután lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 5 mm vastagságúra a tésztát és készítsük elő a perec kiszúrót.
    A perec kiszúró nálam olyan típusú, hogy amikor a tésztára tesszük, először csak kiszúrjuk a tésztát vele.
    Amikor pedig levennénk róla a tésztát, megnyomva a belsejét ( a fehér részt ), akkor leválik róla a kiszúrt perec, viszont a perec ürességének a kialakításánál a három kis formában ott marad a tészta darab.
    Nem kell külön kiszedegetni a perecből.
    Hát nem tudom mennyire írtam jól körül, amit kiszerettem volna fejteni, de nem ördöngősség vele a perec kialakítása.
    Készítsük magunk mellé a tepsinket, de az a jó, ha gáztepsit használunk.
    Majd terítsünk rá sütőpapírt és kezdjük el kiszaggatni a pereceket.
    Ha eggyel meg vagyunk, tehetjük a gyúrótáblára szép sorban vagy máris tehetjük a tepsire.
    Végezzük ezt mindaddig, míg a tepsire kerül annyi perec, ami szépen elfér.
    Egyébként összesen két nagy gáztepsivel lesz ebből a fincsi perecből.
    Azt még szeretném megemlíteni, hogy a perec szaggatót érdemes gyakran lisztbe mártani, mert akkor könnyebben leválik róla a kiszaggatott perec tészta. S ahhoz kb. 1/2 ek.-nyi mennyiségű lisztet tegyünk a kinyújtott tészta mellé, a gyúrótábla sarkára, azzal is megkönnyítjük a munkánkat.
    Ha elkészült az egy tepsi perec, a két tojássárgáját keverjük össze egy kis tálkában és minden perec tetejét kenjük le vele egy kis ecsettel.
    Ezután az 5 dkg sajtból, amit már lereszeltünk, minden perec tetejére hintsünk egy-két csipetet.
    Én nem tettem rá túl sokat, mert akkor teljesen elzárhatja a perec üregeit és akkor már nem is lesz látható sülés után a perec rendes formája.
    Végül egy-egy csipet sót szórjunk minden sajtos perec tetejére.
    200 fokra előmelegített sütőben süssük meg a pereceket kb. 15-20 perc alatt, attól függően, ki mennyire szeretné ropogósra.
    Amíg sülnek a kis pereceink, a tésztából szaggassuk ki a többi perecet is. Ha van még egy gáztepsink, akkor arra teljesen elő is készíthetjük sütésre a tésztácskáinkat.
    Ha ez nem adott, akkor csak a gyúrótábla szélére tegyük ki a kiszaggatott pereceket. 
    S ha már megsültek a fincsi ropogtatni valók, vegyük le a tepsiről őket és már rá is sorakoztathatjuk az újabb adag pereceinket.
    A megmaradt tésztát mindaddig újra összegyúrhatjuk és kinyújthatjuk, amíg tart a tészta. Semmi sem vész kárba.
    Ha elkészültek a kis sajtos falatkák, azonnal lehet fogyasztani.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!