BALLAGÁSI CSOKITORTA
KIADÓS | ÜNNEPI | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
Piskóta: 10 tojás 10 ek. cukor 8 púp. ek. liszt 2 ek. kakaó 2 cs. sütőpor sütőpapír Krém: 4 cs. csokipuding 1 liter és 2 dl tej 1 tábla ( 10 dkg ) Boci tejcsokoládé 50 dkg ráma 40 dkg kristály cukor 2 cs. vaníliás cukor Teteje: 1 tábla tortabevonó csokoládé 3-5 dkg ráma Oldala: 1 tábla tortabevonó csokoládé 3-5 dkg ráma Díszítés: cukorgyöngy Marcipán, fondant figura vagy más ballagási dísz
Elkészítés: Ez a csokitorta ballagásra készült, a keresztgyerkőcöm általános iskolai ballagására. A csokitortára pedig azért esett a választás, mert ez volt a kívánság. Nem akartam most fondant bevonatos tortával előrukkolni, így csak egy egyszerű csokibevonatot kapott a torta. A tetején lévő díszítés is egyszerű volt, csupán leöntöttem olvasztott csokival és tetejét megrácsoztam szintén csokival. A dísz jelen esetben nem általam készített fondant figura volt, hanem egy készen vásárolt ballagó fiúcska és egy ballagásra írt szöveggel lévő könyvecske.
A fiúcska egy kis szobor, ami nem nehéz, azt hiszem műanyagból van kiöntve. Nekem nagyon megtetszett.
A könyv pedig papírból készült, arany színűre van festve és az is készen vásárolt darab volt.
Mivel nem ehetőek, ezért a kisfiú talapzata külön be lett ecsettel kenve csokival, így ezzel oda is ragasztottam a csokival bevont tortára, de amikor le lett emelve róla, a plussz csoki réteg gátolta meg a csoki és műanyag érintkezését is.
A könyvecske pedig úgy volt kialakítva, hogy amikor ráhelyeződik a tortára, az egész könyv nem simul rá, csak a közepe egy csíkban. A többi rész a levegőben van, így csak a középső részt kentem át olvasztott csokival.
Egyszóval jól nézett ki a tortán.
A piskóta 10 tojásos piskóta, mint a hozzávalókból is láthatjátok, de én nem szeretem ezt a nagy mennyiséget egyszerre megsütni, hiszen az átlagosnál alig nagyobb tortaformában készül, s a 10 tojásból nehezen sülne át.
A torta egy szív alakú tortaformában készült, ami picit nagyobb, mint egy kerek forma.
Így süssünk 2 db 5 tojásos kakaós piskótát, azaz a megadott mennyiségek feléből készítsük el az egyik tésztát, majd a másik feléből a másikat.
Ehhez az 5 tojásfehérjét az 5 ek. cukorral verjük fel kemény habbá. A cukrot akkor adjuk csak a tojásfehérjékhez, ha már képeztünk egy kevés habot.
Ha jó keményre felvertük a tojások fehérjét, egy fakanállal keverjük el benne a tojások sárgáját, majd adjuk hozzá a 4 púpozott ek. lisztet, s az egy csomag sütőport. Keverjük el és azután adjuk hozzá az 1 ek. kakaóport.
A kakaós piskótákat én mindég úgy készítem, hogy a liszt mennyisége egy kanállal kevesebb lesz és az utolsó kanál az lesz a kakaó.
Vagyis egy sima piskótánál nálam a mértékegység: ahány tojás, annyi kanál cukor és annyi kanál liszt. A lisztet mindég púpozva mérem. Pl. 5 tojás, 5 ek. cukor, 5 púp. ek. liszt. A kakaósnál pedig ahány tojás, annyi kanál cukor, egy kanállal kevesebb liszt és egy kanál kakaópor. Azaz 5 tojás, 5 ek. cukor; 4 púp. ek. liszt és 1 ek. kakaó. Ezt csak azért írtam le, hogy nálam ezek az arányok szerepelnek a piskótáknál.
Visszatérve a mostani kakaós piskótánkhoz.
Amikor kikevertük a tésztát, a sütőformánkba öntsük bele.Természetesen előtte a formát béleljük ki sütőpapírral. Én mindég méretre vágom, az oldalára nem hajtom fel a sütőpapírt.
Majd előmelegített sütőben süssük készre kb. 25-30 perc alatt.
A másik piskótát szintén süssük meg és amikor kihűltek, mindkettőt vágjuk két lapba.
Így lesz négy torta lapunk. Lesz két alsó és két felső lap. Az egyik alsó majd a krém töltésekor legyen természetesen az alsó, viszont a másik alsó lap legyen majd a legfelső, mert az teljesen sima, nincs rajta semmilyen hepe-hupa.
Készítsük el a krémet.
A 4 csomag pudingport keverjük el az 1 liter és 2 dl tejjel és főzzük sűrűre, majd ezután adjuk hozzá a csokit, de ekkor már zárjuk el a gázt. A csokoládét törjük össze kockákra és még most rögtön keverjük bele a forró pudingba. Kevergessük addig, amíg teljesen elolvadt a csoki.
Ezután hagyjuk kihűlni a pudingot.
Ezalatt a rámát gépi habverővel keverjük ki a kétféle cukorral.
Amikor már majdnem kihűlt a puding, keverjük hozzá a rámához.
Én sohasem szoktam annyira kihűteni a pudingot, hogy szinte már keverni sem lehet, mert akkor a rámához való adagolás során csomós maradhat, hanem akkor dolgozom bele, amikor már csak leheletnyit langyos csak a puding.
Ez a krém mennyiség egyébként 2 adag, mert a dupla piskótához 1 adag krém kevés lenne.
Ha kikevertük, jöhet a torta összeállítása.
A torta tetejére és oldalára vegyünk el a krémből kb. 4 jó ek.-nyi mennyiséget és azt tegyük félre. majd szemmel osszuk el 3 felé a krémet.
Az alsó lapra simítsuk rá az első rész krémet, tegyük rá a második lapot, s arra kerül a második rész krém. Helyezzük rá a harmadik lapot és kenjük meg a harmadik rész krémmel. Erre végül helyezzük rá a negyedik lapot. Mint az elején is írtam, ez az utolsó lap az egyik alsó lap legyen, mert az szép sima, egyenletes.
Ha ezzel megvagyunk, a félretett krém kb. felével kenjük le a torta oldalát és tetejét. Ennek a krémnek a másik felét tegyük félre hűtőbe, az majd a tetejére lesz díszítésnek.
Ezután egy kis lábasban tegyünk fel a gázra egy kevés vizet, nem kell sok, kb. 1/2 liter. Erre helyezzünk rá egy kisebb tálat. Én zománcozottat vagy króm tálat javasolnék, mert hát a műanyag nem tudom, hogy nem olvadna-e meg a meleg hatására.
A tálkába tördeljünk össze egy tábla tortabevonó csokoládét és olvasszuk fel.
Közben adjunk hozzá kb. 3-5 dkg rámát. Azzal együtt olvasszuk véglegesen fel. Előbb érdemes csak kb. 3 dkg rámát hozzáadni, s a kevergetés során látni fogjuk, hogy szükséges-e még.
A felolvadt csokinak lágyan bevonó képességűnek kell lennie. Nem jó, ha túl áttetszően folyékony, de az sem jó, ha túl sűrű.
Ha ez is meg van, simítsuk rá torta tetejére. Egy keveset hagyjunk meg az olvasztott csokiból, azzal majd megrácsozzuk a csoki bevonatot.
Amikor rásimítottuk a csokit a tortára, a megmaradt csokit ( kb. 2-3. ek.-nyi mennyiséget ) öntsük bele egy nejlon zacskóba.
Ezt úgy a legkönnyebb megoldani a félre öntés elkerülése nélkül, hogy egy csészébe beletesszük a zacskót és így öntjük bele a folyékony csokoládét.
Azután kivesszük a zacskót a csészéből és összetekerjük a zacskót a csoki végénél, ott ameddig tart a csoki.
Így lesz egy kis zsákocskánk.
Ezalatt a tortán elsimított csokimáz már megdermedt annyira, hogy a tetejét szépen meg lehessen mintázni.
A csokival teli kis zsákocskánk végén, a sarkán ollóval vágjunk egy picike lyukat és ellenőrizzük is le abba a tálba folyatva a zacskóból a csokit, amiben olvasztottuk, hogy nem lett-e túl kicsi vagy túl nagy a lyuk. Ha megfelelő, a csokimáz tetejére ide-oda húzogatva készítsünk vonalakat. majd a vonalakra a másik irányból szintén húzzunk vonalakat.
Így már kis kockákat fogunk kapni.
Nem kell egyébként szabályos kockáknak lenniük a mintáknak, csak amennyire sikerül.
Ezt követően tegyük a tortát kis időre hűtőbe, amíg elkészítjük a torta oldalát.
Ennek a műveletnek a leírását e recept megírása után egy külön oldalon fogom megadni , mert így nagyon hosszú lenne, s azt így a " ballagási csokitorta oldalának díszítése " cím alatt találhatjátok meg.
Amikor már felhelyezhető az oldal díszítés a tortára, vegyük ki a tortát a hűtőből. Helyezzük rá a tortapapírral borított tortatálra. Én úgy szoktam áthelyezni, hogy két lapos fakanalat alá csúsztatok a torta alá, az egyiket a torta egyik széle alá, a másikat meg a másik széle alá és átemelem a tortatálra a papírra.
Azért most az oldal díszítés előtt kell rárakni a végleges tortatálra, nem azután, ha már az oldal díszítés is fent van, mert félő, hogy megtörne átemeléskor a csoki az oldalán.
Ha sikerült áttennünk, óvatosan rakjuk, simítsuk fel az oldalára a csokicsíkot.
Majd kb. 1/2 órára ismét tegyük hűtőbe.
Ez idő letelte után, megint csak óvatosan, húzzuk le a papírt a csokiról.
( Lásd " ballagási csokitorta oldalának díszítése " cím alatt. )
Ezt követően csillagcsöves habzsákba egy kiskanállal tegyük bele a megmaradt, hűtőben, hidegen tartott krémet és körben díszítsük meg a tortát kis krémrózsákat nyomva rá.
A krémrózsák tetejét szórjuk meg valamilyen cukorgyönggyel és ezután helyezzük fel a tetszőlegesen erre szánt díszekkel a torta tetejét.
Nálam most a cukorgyöngy kis kocka alakú és réz barna színű. Ma már sok féle cukorgyöngy kapható, így kinek milyen van otthon, azzal díszítse meg a tortát.
A recept elején említettem, hogy csokival kentem meg a díszek alját, s ezzel a módszerrel rögzítettem a torta tetejére a ballagási dekorációt.
A fondantból vagy marcipánból készült virágokat vagy figurákat is, amiket mindannyian a saját magatok ízlésének megfelelőnek választottatok, ha lekenitek az alját ecsettel olvasztott csokival, s úgy teszitek fel a torta tetejére, biztosan nem fog eldőlni, leesni róla, mert kiválóan megköti a csoki.
S itt a torta tetején a borítás is csoki, ezért javaslom a díszeknél is a csokival való rögzítést.
Ezzel el is készültünk a tortánkkal és már csak az van hátra, hogy az ünnepelt is részese lehessen a ballagási csokitorta elfogyasztásában.
Jó étvágyat és kellemes sütést kívánok hozzá!