KÉPVISELŐFÁNK HÁZI FŐZÖTT KRÉMMEL
ÜNNEPI | HÚSVÉT | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 4 egész tojás
  • 8 dkg zsír- nem olvadt
  • 11 ek. víz
  • 10 dkg liszt
  • Krém: 4 tojás
  • 4 púpozott ek liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1/2 liter tej
  • 3 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • Elkészítés: A képviselőfánkot nem olyan nehéz elkészíteni, mint ahogyan sokan gondolják. A lényeg a pontos mérésben, a tészta jó kikeverésében és a sütési időben van. A többi pedig már gyerekjáték.
    Írom is a receptet, ahogyan én szoktam készíteni. Tudom, hogy van aki vajjal/rámával állítja össze a süti tésztáját, én is készítettem már úgy is, de az a tejallergia miatt történt. Nálam az eredeti, az anyukám által tanult képviselőfánk viszont zsírral készül, így mindég azt használok hozzá.
    A zsírt és vizet kimérjük egy lábaskában és a kettőt összeforraljuk. Majd hozzáadjuk a lisztet és addig keverjük, míg el nem válik a lábas falától.
    Ekkor levesszük a tűzről.
    Ez a liszttel való  összefőzés pár percet vesz igénybe és így kell kinéznie a lábasban, ahogyan a fotón is látható. Itt már nem maradt egy kevés sem a lábas szélén, csak középre halmozódik a tészta.
    Egy kis idő- kb. 3-5 perc- után, néha átkeverve a tészta alapot, hogy ne legyen olyan forró, beleütjük a tojásokat. 
    Én nem szoktam teljesen kihűteni azt a tészta alapot, csak pár percet kevergetve " hűtöm ", mert melegen is nagyon jól kikeverhető a tészta.
    Ezután szinte krémesre keverjük ki a tésztát. Akkor jó, amikor már igen nehezen keverhető. Ez a művelet már több ideig tart, egy sűrűbb, kavart tésztát kell kapnunk. Ezt végezhetjük kézi habverővel, fakanállal, de akár robotgéppel is. Igaz az utóbbit én csak mostanában használom, addig kézzel kevertem ki. De szerintem géppel kikeverve ugyanolyan tökéletes lesz a tészta állaga, csak ha kézi habverővel tesszük ezt vagy fakanállal, azzal sokkal tovább tart.

    Ezután egy  tepsit vékonyan zsírozzunk ki vagy sütőpapírt is használhatunk hozzá és kanállal tegyünk halmokat a tepsire. / én egy evőkanálnyi mennyiséget teszek belőle. / A halmok között hagyjunk ki helyet is, mert sülés közben megemelkednek a fánkok. Kb.16-18 fánk lesz egy adagból.
    Előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, s addig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert összeesik a tészta. Tehát az nagyon fontos, hogy az első 30 percben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert a levegő hatására nem emelkednek fel a fánkok.
    Azután ha eddig sült és ha kinyitottuk a sütő ajtaját, azt láthatjuk, hogy szépen megsültek a képviselő fánkok. 
    De ekkor még nem kemény a tészta, így ha kivennék ilyenkor a sütőből, ugyancsak összeesne a kész tészta.
    Így még további kb. 10-15 percig-szoktam sütni, „szárítani”, hogy keményebb legyen a tészta, s ne essen össze a kivétel után. 
    A tészta, vagyis a megsült fánk majd akkor nem esik össze, ha a sütőből kivéve  kemény az egész fánk, s a színe pedig aranybarna. 
    Ez az alsó fotó más alkalommal készült, de megmutatom ezt is, hogy milyen szépek a készre sült fánkok itt is.
    Nem szabad világosra sütni, mert abban az esetben lelapulnak a fánkok.
    Ha elkészültek, hagyjuk kihűlni a megsült képviselő fánkokat.
    Ezalatt készítsük el a krémet.

    A tojássárgáját kikeverjük a cukorral és 1 cs. vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet és a tejjel csomómentesre keverve sűrű krémmé főzzük. A krémet először nagyobb lángon kezdjük el főzni, de amikor már kezd picit is sűrűsödni, azonnal tegyük takarék lángra vagy platnira. Emellett folyamatosan kell keverni, vagy takaréklángon vagy platnin, egészen addig, míg a krém olyannyira besűrűsödött, hogy itt-ott forrni látszik és jó sűrűvé nem válik. Akkor lesz jó, ha már nehéz keverni a lábasban és elkezd szuszogni a krém, ez azt jelenti, hogy jól felfőztük a krémet, ez már a krém forrás pontját jelzi. Ekkor levesszük a tűzről - a platnin se hagyjuk rajta, mert az még forró és még ezalatt is lekozmálhat a krém. Egy citromot mossunk meg és a  héját reszeljük bele. ( A réges-régi recept szerint nem tettek a krémbe citrom héjat, ezt már én a magam receptem szerint alkalmazom, és mi itthon már így szeretjük. S akik így nálam megkóstolták, mindenkinek jobban ízlett ebben a formában, mert a citromtól sokkal kellemesebb ízharmóniát lehet kapni. ) Ezután a tojások fehérjét a 2 cs. vaníliás cukorral kemény habbá verjük és még melegen, azonnal a krémbe keverjük. A krémet hagyjuk kihűlni és csak ezután töltjük meg a fánkokat, mégpedig úgy, hogy az alját vágjuk le késsel, nem pedig a tetejét. Ha a fánk belsejébe még van tészta darab, azt kiszedjük. A fánkokat megtöltjük, az alját visszahelyezzük és a tetejét porcukorral hintjük meg.
    De tölthetjük úgyis a fánkokat, hogy a tetejét vágjuk le a fánknak, megtöltjük a belsejét krémmel és keményre felvert tejszínhabot habzsákból díszítve rányomunk a krém tetejére. A levágott tészta darabot, vagyis a kalapot ráhelyezzük a tejszínhabra.

    Mindkét változattal nagyon finom sütemény, de az anyukámtól úgy tanultam, hogy csak krémmel van töltve és ezáltal az alja van elvágva a sütinek.
    De a tejszínhabos változat is nagyon finom.
    Mindkettőt érdemes kipróbálni.


    Jó étvágyat kívánok!