MINI PALACSINTA
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 14 dkg finom liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • csipet só
  • 3-4 ek. kristály cukor
  • 2 dkg olvasztott ráma vagy liga
  • 1 egész tojás
  • 2 dl tej
  • kevés olaj a sütéshez
  • Elkészítés: Ismét egy mini palacsinta készült a konyhámban. Azelőtt is gyakran sütöttem mini palacsintát, főként a kis unokáim számára, de most, hogy megvásároltam a mini palacsinta sütőt, szinte gyártom őket. Más mini palacsintámnál is ugyanígy, ugyanezekkel a hozzávalókkal, mint a most megadottaknál, készültek a kis palacsinták, csupán annyi különbséggel, hogy azok normál palacsinta sütőben sültek, 3-4 különálló kis halmot téve az evőkanállal a sütéshez.
    Ezt a palacsinta sütőt a Lidl-ben vásároltam. Öntött vasból készítették. Nagyon szeretem használni, így mindenkinek csak ajánlani tudom, hogyha van rá módja, vásároljon egy ilyet.
    Ha kis gyermeke vagy kis unokája van valakinek, ez nagyon hálás konyhai eszköz.
    A palacsinta tésztát pillanatok alatt össze tudjuk állítani.
    Ahhoz először egy nagyon kicsi mennyiségű,  2 dkg rámát vagy ligát olvasszunk fel mikróban.
    Az 1 egész tojást habosítsuk ki a cukorral és azután az olvasztott rámával. Használhatunk hozzá egyébként ligát is.
    Végül a sütőport és a csipet sót vegyítsük el a lisztben és ezt is keverjük el a tojásos masszával, majd lazítsuk fel a tejjel.
    A palacsinta sütőnket, ha van ilyen formákra kialakított sütőnk, melegítsük először fel a gázon és akkor egy pici olajjal kenjük meg a karikák belsejét.
    Minden karikába tegyünk a kikevert palacsinta tésztából 1 evőkanálnyi mennyiséget, amit ha kell, a kanállal kissé terítsünk el.
    Süssük meg a palacsintáknak ezt az oldalát.
    Ekkor viszont érdemes kisebb fokozatra, lángra állítani a tűzhely égőjét, mert nagy lángon gyorsan sül és megég a palacsinta. Kb. 20-30 másodperc, azaz fél perc alatt megsül a kisebb lángon a palacsintánk alsó oldala.
    Amikor már megjelennek a kis buborékok, akkor már egy lapátkával meg is fordíthatjuk a mini palacsintákat.
    Majd azt az oldalát is süssük kb. 20-30 másodpercig.
    Azt úgyis látni lehet, hogy mennyi ideig kell sülnie.
    Ebben a palacsinta sütőben az a jó, hogy egyszerre 7 db kis palacsintát tudunk megsütni.
    Végül süssük addig, míg tart a palacsinta tésztánk.
    Én minden egyes újabb palacsinta sütése előtt kikentem a formát pici mennyiségű olajjal és nem szárazon sütöttem.
    Természetesen az ilyen palacsinta sütő hiányában is tökéletesen elkészíthetőek a mini palacsinták.
    Abban az esetben a normál palacsinta sütőnket melegítsük fel, olajjal kenjük meg és a palacsinta tésztából tegyünk 3-4 egy evőkanálnyi halmocskát.
    Ha 3 fér bele, akkor annyit, ha 4, akkor 4-t.
    Ez függ a palacsinta sütő méretétől.
    Kicsit itt is igazgassuk el a tésztát, ha szükséges és ugyanígy, lecsökkentve a hőfokot, süssük meg a palacsintákat.
    Aki tejallergiában szenved, az is vagy annak is elkészíthető ez a palacsinta.
    Csupán a tehéntejet kell rizs vagy zabtejre cserélni és a ráma helyett ligát vagy más növényi alapú vajas terméket kell használni hozzá.
    Amint elkészültek a kis palacsinták, már így langy melegen, hiszen így a legfinomabb, kínálhatjuk is. 
    Mellé bármilyen ízű lekvárt felszolgálhatunk.
    Legyen az szilva, barack, eper, málna vagy más ízű lekvár.
    De pudinggal szervírozva is finom.
    Kicsik és nagyok egyaránt szívesen fogyasztják.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!