BANÁNOS SZELET
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Piskóta: 6 tojás
  • 6 ek. kristály cukor
  • 6 púp. ek. finom liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • Krém: 1 cs. vaníliás pudingpor, 6 ek. kristály cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 4 dl tej
  • 20 dkg ráma
  • 2-3 banán
  • Teteje: 2 dl habtejszín
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • csoki reszelék
  • Egyéb: sütőpapír
  • Elkészítés: Ez az ízletes és mutatós sütemény bármikor elkészíthető, nemcsak ünnepi alkalomra, hanem egy sima vasárnapi ebéd utánra is ajánlom. Ha vendégeket várunk, arra is tökéletes választás. Pár órai állás után már szeletelhető is, de én azért szeretem ha összeérnek az ízek, úgyhogy este készítettem el és másnap reggelig hideg helyen pihentettem, s csak azután szeleteltem fel a süteményt. A felvágás után nagyon szépen mutatkoznak meg a piskótában a banán darabok, ugyanis felkarikázva lettek ráhelyezve a krémre. S ettől mutatósabban néznek is ki.

    Először készítsük el a 6 tojásos piskótát.
    De mielőtt neki látunk a piskóta összeállításának, kapcsoljuk be a sütőnket, hogy előmelegedjen a sütéshez. A villany sütőnél 180 fokra, alsó-felső sütésre állítsuk. Gázos sütőnél kapcsoljuk arra a fokozatra, amin sütni szoktunk.
    A tojásokat ezután válasszuk szét és a tojásfehérjéket kezdjük el felverni a robotgéppel.
    Amikor már van egy kis habunk, adjuk hozzá a 6 ek. cukrot és verjük fel az egészet kemény habbá.
    Ezután keverjük bele a tojássárgákat, majd a sütőport vegyítsük el a lisztben és dolgozzuk el a tojáshabbal.
    Egy normál méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a piskóta masszát.
    Helyezzük be a tepsit a sütőbe és süssük készre kb. 25-30 perc alatt.
    25 perc elteltével végezzünk tűpróbát, mert van amelyik sütőben már ez idő alatt készre sül a piskóta.
    Miután kivettük a piskótát, várjunk vele pár percet és amikor már nem olyan forró a tepsi, borítsuk ki egy tálcára a megsült piskótát.
    Ha azt tapasztaljuk, hogy a tepsi oldalához oda van tapadva a tészta, akkor előbb vágjuk körbe egy késsel a piskótát.
    A tálcára borított tésztáról óvatosan húzzuk le a sütőpapírt és helyezzünk rá egy másik tálcát.
    A két tálcát egyszerre megfogva, fordítsuk meg a piskótát.
    Ezután levehetjük a felső tálcát és alsó tálcán hagyjuk kihűlni a piskótát.
    Amíg sült a piskóta, már akkor elkezdhetjük a krémhez megfőzni a pudingot.
    A pudingport keverjük ki a tejjel és az egészet főzzük fel sűrűre.
    Ha elkészült, hűtsük ki.
    A rámát a robotgép segítségével keverjük ki a kétféle cukorral habosra és amint már éppen hogy langyos a puding, azt is keverjük ki a rámás alappal.
    Amikor hűtjük a pudingot, ne hagyjuk teljesen kihűlni, mert abban az esetben csomós marad a krémünkben. Tegyük félre azután addig a krémet, míg felvágjuk a piskótát.
    Amint kihűlt a piskóta tészta, vágjuk ketté.
    Majd az alsó lapra simítsuk rá a félre tett krém felét.
    A banánokat - ha nagyobbak, akkor kettő is elegendő, de ha kisebbek a banánjaink, elképzelhető, hogy három darabra is szükség lesz - a héj eltávolítása után, karikázzunk fel-
    A krém tetejét 3-4 sorban  ( függőlegesen számolva ) rakjuk ki banán karikákkal.
    Majd a banánok tetejére simítsuk rá a krém másik felét.
    Erre helyezzük rá a másik piskótát.
    A piskóta tetejére készítsük el a tejszínhabot.
    Öntsük egy magasabb falú tálba a folyékony habtejszínt és robotgéppel kezdjük el kihabosítani.
    Amint már van egy kicsi hab, adjuk hozzá az 1 cs. vaníliás cukrot és azzal együtt verjük fel szilárdabb állagúra a habot.
    Ha már nem nagyon lágy a tejszínhab, simítsuk rá a piskóta tetejére.
    Vegyünk egy villát és a hab tetején végig húzgálva, csíkozzuk meg a habot. 
    Természetesen egy fogazott simítóval is meghúzhatjuk a tejszínhabon a vonalakat.
    De ennek hiányában tökéletesen jó a villa is.
    Végül pár kocka csokoládét reszeljünk rá a süti tetejére.
    Én ezt mindég közvetlenül a süti tetején végzem, azaz nem reszelem sehová máshová, csak a sütemény tetejére.
    Az összeállított sütit 3-4 órára tegyük hűtőszekrénybe és azután már szeletelhető.
    A szép szeletelés érdekében forró víz alá helyezzük a kést - le is törölhető a víz - és úgy vágjuk akkora kockákra a süteményt, amekkorára szeretnénk.
    De ha egy éjszakát áll a sütemény, attól még jobban összeérnek a banánnal az ízek és a szeletelés is még könnyebb lesz.
    Nagyon kellemes ízű sütemény.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!