CSEREPES RÓZSA TORTÁNÁL RÓZSACSOKOR KÉSZÍTÉSE
ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
Sárga és zöld dekorációs virágmassza zöld színű virágdrót ehető ragasztó vagy ennek hiányában víz zöld virágszalag hurkapálcika levél kiszúró két féle kisebb méretű pogácsa szaggató marcipán formázó készlet kiskés nyújtófa
Elkészítés: Egy másik oldalon bemutattam a cserepes virág tortát, most szeretném megmutatni, hogy hogyan készítettem el a rózsa csokrot. Mint írtam is a tortánál, hogy szerettem volna már kipróbálni a drótos virág készítést, de most a megmunkálás során persze rájöttem, hogy mit rontottam el és mit is kellett volna másként csinálni. Ezeket is leírom majd a munka folyamatában, hogy ha valaki nekifog, ne jelentkezzen ugyanez a hiba.
Először is azzal kezdeném, hogy ez a virágcsokor nem pillecukros fondantból készült, hanem egy cukrász üzletben vásároltam meg a dekorációs masszákat. A cukrász üzlet neve: Sütisdoboz, de a Milano-Ker üzletben is vettem már egy-két jó dolgot.
A dekorációs virágmassza a Smartflex massza néven kapható, több féle színben.
Régebben csak fehéret vásároltam és vettem különféle ételfestékeket, és úgy állítottam össze a színeket. De mivel csak a családtagjaimnak sütök, így kész színeket vásárolok a masszából. Most zöldre ée sárgára van szükség.
Mivel nem gyakran használom fel az alapanyagokat, ezért nem is kell nagy tétel, ezért csak kis kiszerelésben veszem meg a virágmasszát.
A dekorációs virágdrót és a zöld szalag is onnan való.
A drótot különböző vastagságban lehet megvásárolni, sajnos nekem a legvékonyabb nem volt, így kicsit nehéz volt vele dolgozni a meghajlításoknál, ezért érdemes vékony, könnyen hajlítható drótot választani, de azért vastagabbra is szükség van a szárakhoz.
Először készítsük el a rózsához a leveleket.
A rózsához egy olyan levél kiszúróra van szükség, ami a rózsa tövéhez igazítható.
A dekorációs virágmasszából vágjunk le késsel egy darabot, a többit csomagoljuk vissza ( érdemes nejlon zacskóba tenni, ha van esetleg zárható végű, az még jobb ) hogy ne száradjon ki és azt a kis darabot gyúrjuk át a kezünkkel. Majd a nyújtófánkkal ez lehet kisebb is és nagyobb is, nyújtsuk ki és a levél kiszúróval szúrjuk ki a leveleket.
Azután emeljük fel róla a felesleges kinyújtott részt és ha kell szépen " sorjázzuk " le, simítsuk le a levelek szélén nem egyenletes részeket. Ezt egy kis késsel vagy a marcipán formázó készletünk egy laposabb részével is megtehetjük. De nem biztos, hogy erre szükség van, nekem kellett, mert kicsit szálas volt a széle a kivágott mintának.
Ezután helyezzük valamire rá a kivágott leveleket addig, amíg elkészülnek a rózsa fejek. Én egy bonbon tartóját szoktam erre a célra használni.
A rózsákhoz ezután szintén vágjunk le egy darabot most a sárga virágmasszából és gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki. Egyszerre ne sokat vegyünk ki a sok masszából, mert könnyen szárad és ha megkeményedik, már nem lehet vele jól dolgozni. Egyszerre max. két rózsára való legyen, azaz 2-3 diónyi nagyságú.
ha kinyújtottuk, egy kisebb, kb. közepes méretű, tehát nem a legkisebb átmérőjű pogácsa szaggatóval szaggassunk ki korongokat a kinyújtott felületen.
Azután a felesleges részt emeljük fel a körök mentén. Azt gyúrjuk át és addig tegyük nejlon zacskóba, amíg újra nem lesz szükségünk rá.
Ezt követően szükségünk lesz vagy egy marcipán formázó kerek végű eszközre vagy ennek hiányában egy vastagabb ecset is megfelel erre a célra. A lényeg csak az, hogy sima legyen a felülete.
A fotón jól látható a gömb végű marcipán formázó eszköz is és a sima felületű ecset is.
Ha ezek elő vannak készítve, egy kés segítségével előbb emeljünk fel egy kivágott korongot, ezzel meglazítjuk a talapzatról.
Én egyébként egy sima tányéralátétet használok ezekre a műveletekre, sokkal jobban szeretem a fa alátéteknél, gondolok itt a gyúrótáblára. Szerintem egy szilikonos vagy egy ilyen sima műanyag felületen sokkal jobban lehet foglalatoskodni a dekorációkkal, de ezek nélkül mindez megoldható egy viaszos vászon terítőn is.
Ha fellazítottuk a kiszúrt mintát, akkor a formázó végével vagy az ecset hengeres részével a kör egyik felét vékonyítsuk el, azaz nyújtsuk kicsit ki, szélesítsük meg.
Így kapunk majd egy ovális alakú szirmokat. Egy ilyen korongot viszont hagyjunk meg eredeti formájában, ne vékonyítsuk el.
Mielőtt neki fognánk a szirmok elkészítésének, érdemes előtte a drótokat előkészíteni. Vágjunk annyi drótot, kb. 10-15 cm hosszan, amennyi rózsát szeretnénk készíteni, 7-9 darabot lehet egy ilyen csokorra számolni.
Majd a drót egyik végét hajtsuk vissza, készítsünk egy kis hurkot.
Na erre a hurok részre fog rákerülni a rózsa belső része, azaz a szirom, amit nem nyújtottunk meg. Tegyük a drót hurkos végét a kerek szirom szélére és tekerjük rá körbe a többi részét a sziromnak. Az alját kissé nyomkodjuk össze, hogy jól egymáshoz simuljon.
Ezután vegyünk egy kinyújtott szirmot és helyezzük a belső sziromhoz. Igazítsuk rá, hajtsuk egymáshoz az alján a szirom széleket.
Ezután fogjuk a következő szirmot és fordítva egyet a rózsa fejen, ismét illesszük oda a szirmot, igazítsunk rajta és tegyünk így a többi szirommal is. Közben az ujjunkkal a szirmok széleit felül hajlítsuk vissza egy kicsit. Ezek nagyon finom munkák, kicsit kéz ügyességet is igényelnek.
Ehhez ragasztó nem kell, simán egymáshoz tapadnak a szirmok, ez a dekorációs virágmassza ezért is nagyon jó.
Ha megvagyunk egy rózsával - egy rózsa fejhez 7-8 sziromra van szükség - a félre tett levelet kell a rózsa végéhez illeszteni.
Ehhez már kell az ehető ragasztó, de ha ez nincs, nem baj, sima vízzel is egymáshoz ragaszthatók a fondantok és virágmasszák. Csak annyi a teendők, hogy az ehető ragasztóból egy ecsettel kenjük egy picikét a rózsa tövéhez vagy ha vízzel ragasztunk, akkor egy kis pohárba egy kevés vizet teszünk, ecsettel bevizezzük a kívánt felületet, ahová tenni akarjuk a másik kiszúrt mintát. A levelet, amit a drót végén átszúrva helyezzünk így oda a rózsa tövéhez.
Ezután, ha van valamilyen állványunk - én kínai üzletben vettem ezt a műanyag állványt a fondant virágok szárításához - a drót végét hajlítsuk meg és akasszuk rá a rózsát.
Majd az összes rózsát, amennyit szeretnénk készíteni, csináljuk meg ugyanígy.
Következhetnek most már a kis levelek.
Ehhez szintén a drótokat vágjuk fel 6-8-10 cm-es darabokra, legalább 25-30 levélre valót számoljunk.
Majd szükségünk lesz valamire, amibe beleszúrhatjuk a drótokat, hogy a kész levelek száradhassanak.
Erre a célra jó a hungarocell vagy vastag, tömörebb szivacs. Nekem hungarocell darabom volt.
A levelekhez vegyünk egy kevés zöld virágmasszát, gyúrjuk össze és nyújtsuk ki. A levél kiszúróval szúrjuk ki, de itt már egyszerre több levelet is ki tudunk szúrni. Ezeket a levél kiszúrókat már nemcsak cukrász üzletekben lehet megvásárolni, hanem sima kínai vagy háztartási üzletek is árusítják.
Ha felvettük a kiszúrt levelet a talapzatról, fordítsuk meg és a drótot óvatosan szúrjuk az aljába, majd visszafordítva a levél alját csípjük össze.
A levél széleit kis késsel vagy marcipán formázóval igazgassuk szép egyenletesre és szúrjuk be a drótokat a hungarocellbe.
Most itt a munkánk be is fejeződik, mert egy napot hagyjunk arra, hogy kellőképpen megszáradjanak a virágok és levelek.
Másnap vegyünk egy hurkapálcát és azt tekerjük körbe a zöld virágszalaggal.
A leveleket ezután egy hosszabb levélhez előbb egyik oldalról, majd a másik oldalról, megint egyik oldalról és ha kell, megint másik oldalról illesszük a fő, középső leveles dróthoz, s erősen tekerjük oda egy külön álló dróttal. Na itt szúrtam el, hogy jó lett volna még vékonyabb drót, de sajnos nem volt, így kicsit igénybe vette ez a művelet az ujjaimat.
Ha ezekkel is megvagyunk, a hurkapálcához egy dróttal erősítsünk oda egy rózsát, de itt a rózsának a visszahajlított drótot egyenesítsük előbb ki. Majd mehet mellé egy levélcsokor, s azt is tekerjük körbe dróttal.
Ennél a műveletnél kellett volna még folyamatosan körbe tekernem szalaggal a drótos felületet, de csak a végén tettem ezt, így sajnos a virágok és levelek között látható a drót. Hát erre legközelebb ügyelni fogok, mert utólag ez már kivitelezhetetlen lett volna, ugyanis félő volt, hogy eltörnek a virágok és levelek.
Végezzük ezeket az illesztéseket mindaddig a hurkapálcához, amennyit oda szeretnénk tenni.
A virágszalaggal végig tekerjük körbe és ezzel el is készült a virág csokor.
A tortába való illesztésig tegyük félre egy kis szájú vázába. ( Vigyázzunk, hogy ne tegyük nagy vagy könnyebb vázába, mert felborulhat és akkor eltörhetnek a remekműveink. )
Így elsőre nagyon nehéznek tűnik, de aki nem először készít fondant virágokat, annak ez sem nagyon bonyolult.
Bárki neki fog, nagyon kellemes időtöltést és sok sikert kívánok hozzá!