FEKETEERDŐ TORTA TEJÉRZÉKENYEKNEK
EGYSZERŰ | KIADÓS | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
Piskóta: 6 tojás 6 ek. kristály cukor 5 ek. púpozott finom liszt 1 cs. Dr. Oetker sütőpor 1 púpozott ek. eredeti Holland kakaópor Krém: 1 ü. magozott meggy 1 cs. Dr. Oetker vaníliás pudingpor 2 ek. kristály cukor 1/2 kk. őrölt fahéj 3 dl vegán habtejszín 1 cs. Dr. Oetker vaníliás cukor Teteje: 2 dl vegán habtejszín 1 cs. Dr. Oetker vaníliás cukor kevés tejmentes fehér csokoládé Oldala: 6-8 db mézes keksz Egyéb: sütőpapír csillagcső a habrózsákhoz és habzsák vagy nejlon zacskó
Elkészítés: Mostanában többször tapasztalhatjátok, hogy sok olyan recept is található az oldalamon, ami úgy készül, hogy tejallergiás is fogyaszthatja a majd elkészült ételt és édességet. Én nem szoktam emiatt túl bonyodalmas ételeket és desszerteket választani, csupán a meglévő ételek és sütemények vannak helyettesítve más alapanyagokkal. Persze igen oda kell figyelni az alapanyag beszerzésénél, hiszen nálunk nem elég ha laktózmentes termékeket használnunk, az allergia olyan típusa van jelen, hogy még azokat a termékeket sem vásárolhatjuk meg, amikre az van ráírva, hogy nyomokban tejet, tejsavót, tejport tartalmazhat. Így mindent elolvasva vásárolok. ( De számunkra a jó hír, hogy ez az allergia elmúlhat. )
Nos ez a fekete erdő torta már szerepel az oldalon, de ez most annak a tejmentes változata.
Mivel ez a szülinapi torta a karácsonyi vacsorához készült, akkor tartjuk a szülinapot is egy családtagunknak, így azt gondoltam, hogy most a torta oldalát mézes keksszel fogom megdíszíteni. Ami szintén mostanra készült.
A torta elkészítése nem nehéz, hamar össze lehet állítani.
Először süssünk hozzá egy 6 tojásos kakaós piskótát.
Ehhez a tojásokat válasszuk ketté és a tojásfehérjéket kezdjük el felverni robotgéppel.
Ha már van egy kevés habunk, adjuk hozzá a cukrot és verjük fel kemény habbá az egészet.
Azután adjuk hozzá a tojások sárgáit és azt is dolgozzuk el. Ezt a műveletet még végezhetjük robotgéppel, hiszen ez pár pillanatot igényel csak, de a továbbiakban váltsunk át fakanálra.
A lisztben keverjük el a sütőport és a kakaóport és a fakanállal lassan forgassuk bele a tojáshabba.
Egy normál méretű ( 24 vagy 26 cm-es ) torta formába rakjunk sütőpapírt és simítsuk bele a masszát.
Előmelegített sütőben süssük készre a piskótát kb. 25-30 perc alatt. Tűpróbát mindenképpen érdemes végezni.
Én a sütőpapírt sohasem tépni szoktam, hanem körbe rajzolom a formát és kivágom a kör alakú papírt. Így pontosan akkora sütőpapír kerül a formába, amekkora méretre szükség van.
A forma oldalát pedig semmivel sem szoktam sem bekenni, sem papírozni, hiszen így is könnyen kivehető a megsült tészta.
Még azt elszeretném mondani, hogy itt a Dr. Oetker sütőpor a jó és a kakaónak is az eredeti holland kakaó fajtája a megfelelő, mert ezek nem tartalmaznak nyomokban sem tejet vagy tejszármazékot.
Miután megsült a piskótánk, pár perc várakozás után vegyük ki a formából a tésztát, mert így gyorsabban meg fog hűlni, mintha benne hagynánk.
Az oldalát körben egy késsel végig is simíthatjuk, hogy ne maradjon sehol sem az oldalánál a tészta.
Amikor levettük az oldala peremét, fordítsuk meg a tésztát és húzzuk le róla a sütőpapírt, majd visszafordítva a tésztát, teljesen hagyjuk kihűlni.
Amíg sült a piskótánk, a krémet el is tudtuk készíteni.
Ahhoz először szűrjük le a meggyet a levétől, de semmiképp se öntsük ki a meggy levet, mert azt fogjuk felfőzni a pudinggal.
Ha nem magozott meggyünk van, akkor azt előbb mindenképp magozzuk ki, de ha magozott, akkor csak tegyük félre.
A pudingport keverjük el a kevéske cukorral és a meggy levével, amit előtte mérjünk ki. 3 dl meggylének kell lennie. Ha nincs meg ez a mennyiség, semmi gond, abban az esetben pótoljuk ki vízzel, de általában 3 dl meggy levet tartalmaz egy üveg meggybefőtt.
Kezdjük el felfőzni állandó kevergetés mellett, s közben adjuk hozzá a fahéjat is. Ezzel együtt főzzük sűrűre és egyben forraljuk is fel.
Levéve a tűzről, többszöri átkeverés mellett, hűtsük ki a meggykrémet.
Itt is szeretném megemlíteni, hogy az előbb felhozott tényezők miatt, a Dr. Oetker vaníliás pudingpor a jó.
Természetesen csak azért írom le ezeket a tapasztalataimat, mert ha más is küzd ezekkel a problémákkal, akkor talán már ezzel is tudok egy kis segítséget, könnyedséget szerezni.
Ha kihűlt a meggykrém, verjük fel a habtejszínt is kemény habbá egy cs. vaníliás cukorral. Itt is elmondanám, hogy sikerült végre találnom egy olyan tejszínhabot, ami a számunkra jó lett.
Ez nem laktózmentes, hanem vegán tejszínhab.
Nem egyszerre vertem fel a fél liter habot, hanem kimértem a krémhez 3 dl mennyiséget és azt habosítottam fel. Nem kell hozzá használni tejszínhab fixálót, tökéletesen jó, kemény állagú habot fogunk kapni. ( Ennél a receptnél étkezési zselatint sem használtam, s ez így lett tökéletes, ahogy elkészült. )
A meggyet most nem kevertem bele a meggykrémbe, hanem majd a krém tetejére kerülnek körbe-körbe a meggyszemek.
Mielőtt összeállítanánk a tortát, a meggyből tegyünk félre kb. 10-12 szemet, amik a legszebbek, a tetejére díszítésként.
Állítsuk most már össze a tortát.
A teljesen kihűtött piskótát vágjuk 3 kb. egyforma lapba.
Ha a megsült piskóta teteje nem túl egyenletes, akkor le is vághatunk a tetejéből egy picike részt, de fordítottan is tölthetjük a piskóta lapokat. Mint most én is tettem.
A legalsó lapot hagyjuk utoljára, az lesz majd a teteje, hiszen az a legegyenletesebb, a legsimább.
A legfelső lap lesz most az alsó lap.
Azt tegyük egy kerek vagy akár más tálra, tálcára. ( Ami utána kényelmesen befér a hűtőbe. )
A meggykrémet és a felvert habot is tegyük egy-egy habzsákba vagy nejlon zacskóba. ( Ma már sok helyen lehet kapni eldobható habzsákot. )
Ha megtöltöttük a zsákokat, tekerjük össze a zsákok végeit és a sarkain vágjunk egy kicsivel nagyobb lyukat.
Először kezdhetünk a tejszínhabbal. A piskótának a külső szélén körbe nyomjunk egy csíkot a habból.
Azután vegyük a meggykrémet és most abból is nyomjunk egy csíkot körbe.
Elsőre azt hihetnénk, hogy biztos, hogy nem lesz elegendő lesz ez a meggykrém a torta betöltésére, de higgyétek el, elég lesz.
A meggykrém után ismét hab jön, majd ismét krém.
Amint körbe töltöttük a habot és a krémet a torta lapon, a meggykrémre körbe-körbe rakosgassunk rá meggyet.
Majd helyezzük rá a középső lapot.
Ezt a második tortalapot szintén töltsük meg habbal és krémmel, de most ellentétes sorrendben. Az előbb habbal kezdtünk, most a meggykrém legyen az első.
Miután ez is meg van, megint csak következhetnek a meggyszemek.
Végül tegyük rá a harmadik lapot. A lapot úgy helyezzük fel a krémek tetejére, hogy a piskóta alja nézzen felfelé, azaz az alja legyen a teteje. Így lesz szép, sima felületünk.
Ha ezzel a munka fázissal is meg vagyunk, a félretett 2 dl habtejszínt szintén verjük fel kemény habbá az 1 cs. vaníliás cukorral.
Egy kevés habbal fedjük be a torta tetejét és az oldalát a tortának.
Amikor szépen elsimítottuk a habot, az oldalát akár egy csíkozó spatulával, akár egy kis villával - én utóbbit használtam - csíkozzuk meg. Majd az oldalára ragasszuk fel a mézes figurás kekszeket. Ehhez nem kell mást tennünk, mint oda helyezni a kekszeket és kissé belenyomni a habba.
Természetesen ez a díszítés el is maradhat, de mivel én most a karácsony alkalmából sütöttem ilyen kekszeket, ezért esett erre a díszítésre a választásom.
A többi felvert tejszínhabot, hiszen csak egy részét használtuk el a tetejére és az oldalára, tegyük csillagcsővel ellátott habzsákba vagy kinyomó csőbe és a torta tetején körbe nyomjunk habrózsákat.
Minden habrózsa közepére ezután ültessünk egy meggy szemet azokból a meggyekből, amiket félre tettünk.
A torta közepére pedig szórjunk tejmentes fehér csoki forgácsot, amit nagyon könnyen el tudunk készíteni.
Egy kis vágódeszkára fektetjük a csokit és késsel levágunk, lefaragunk mindig a széléről egy kis darabot, mindig újabb és újabb forgácsot alakítva belőle.
Legközelebb pótolom ide ennek a csokinak is a fotóját.
Most ez sajnos elmaradt, de igyekszem másikat vásárolni.
Ezzel el is készült a finom fekete erdő torta tejérzékenyeknek.
Szerintem semmilyen különbséget nem lehet észre venni a hozzávalókon. Teljesen ugyanazt az ízt adják vissza, mintha tehéntejes termékeket használnánk hozzá.
Azt még szeretném elmondani, hogy aki édesebbre szeretné elkészíteni ezt a tortát, nyugodtam tegyen bele több cukrot, de ennyi kevés cukorral nekünk pont elegendő volt, nem hiányoltuk bele a több mennyiségű cukrot, az édesebb ízt.
Remélem ezzel a recepttel is hozzá tudtam járulni, ahhoz, hogy akinek tejallergiája van, az is egy remek tortát tud elkészíteni a nagy szülinap alkalmából.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
erzsike
2022-01-15
Szia Andrea! Hidd el valóban nem bonyolult ennek a tortának ( sem ) az elkészítése. Az pedig, hogy kakaóval tennéd színesebbé a tortában a habot, jó ötlet. Én még úgy nem próbáltam a feketeerdő tortát, de elrontani nem lehet vele. Ha elkészíted, írd meg, hogy hogyan sikerült. Üdvözlettel: Erzsike
Lupercalia
2022-01-15
Kedves Erzsike! Megnéztem a tortát eredetiben, nagyon szuper. Ez egyike azoknak, amiket nem mertem volna megcsinálni, mert "biztosan nagyon bonyolult". Mi mindig csak cukrászdában ettünk ilyet. De így, ahogyan leírtad, nagyon egyszerűnek tűnik, és kedvet is kaptam hozzá. (Arra gondoltam, hogy az egyik csík habba esetleg keverek egy kis holland kakaóport, mert párom imádja a csokisat. :)) Nagyon jókat csinálsz így is, tej és tejtermékek nélkül, talán nem is lehet észrevenni a különbséget. Ma már nagyon jó termékek vannak, amikben talán észre sem lehet venni, hogy nincsen tej. Annak, aki pedig tejérzékeny, külön segítség, hogy ilyet is lát, mint ez a torta. Szeretettel üdvözöllek: Andrea.
erzsike
2022-01-15
Kedves Andrea! Köszi szépen! Ugyan ez a torta az allergia miatt készült ezekkel a hozzávalókkal, de ha kipróbálod, akkor nem kell ezt a habtejszínt és ezt a csokit használnod hozzá, a sima termékekkel ugyan ilyen lesz. A csoki nem feltétlenül kell fehér csokinak lennie, tej vagy étcsoki is remek hozzá,csak itt ez kakaós csokival nem volt megoldható.
A torta összeállítása pedig ugyanilyen módon történik. Az oldalon fenn is van az a recept a " Feketeerdő torta " cím alatt, csak ott nem kerültek fel fázis fotók. Sok sikert hozzá! Szeretettel: Erzsike
Lupercalia
2022-01-12
Kedves Erzsike! Ez valami gyönyörű. Biztos, hogy ki fogom próbálni. Szeretettel üdvözöllek: Andrea.