BANÁNOS AMERIKAI PALACSINTA
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 30 dkg finom liszt
  • 10/ cs. sütőpor
  • 2 ek. étolaj
  • 4 dl tej
  • 2 tojás
  • 1-3 ek. kristálycukor
  • 1 vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1 banán
  • kevés olaj a sütéshez
  • Elkészítése: Az amerikai palacsintáknak szintén sok-sok elkészítése módja van, pontosabban a hozzávalók aránya módosul. De mindegyik változatnál annyira egyszerű a tésztájának az összeállítása, hogy bárki meg tudja oldani. Ez a palacsinta most nem sima kis palacsinta lesz, hanem banános. S mint említettem, roppant egyszerűen kikeverhető a tészta. Először a banánnal kezdjünk.
    Ha van, akkor egy szép nagyobb banánt válasszunk. Miután eltávolítottuk a héját, egy villával jól nyomkodjuk pépesre. ( Szerintem egy banánért kár elővenni az aprítót, mindez villával is megoldható. )
    Ha meg vagyunk vele, tegyük félre.
    A egész tojásokat válasszuk ketté, tegyük két külön tálba. A tojássárgákhoz adjuk hozzá a kétféle cukrot és egy robotgéppel habosítsuk jól ki.
    A kristálycukornál azért írtam 1-3 evőkanálnyi mennyiséget, mert ugyan a banán is édes és ezért van aki csak egy evőkanál cukrot ad hozzá, de aki édesebben szereti, tehet bele kettővel, esetleg három lapos kanállal is.
    Első alkalommal én is csak egy kanállal adtam hozzá és nem találtam olyan  édesnek, mint ahogyan szerettem volna.
    Ha kihabosítottuk a tojássárgákat a cukorral, adjuk hozzá az olajat, keverjük el, és a félre tett banánt is adjuk hozzá.
    Majd a sütőport oszlassuk el a lisztben és azt is adjuk hozzá.
    Kezdjük el kikeverni és fokozatosan adagoljuk bele a tejet és végül keverjük csomómentesre.
    A külön tálban félre tett tojásfehérjéket ezután kezdjük el felverni és ha már van egy pici hab, adjuk hozzá a csipet sót és végül verjük fel kemény habbá az egészet.
    A felvert habot forgassuk bele a kikevert masszába, de ezt már ne robotgéppel végezzük, hanem fakanállal, hogy légies, könnyű maradjon a tésztánk.
    Ha kész a palacsinta tészta, vegyünk elő egy serpenyőt, nem fontos palacsinta sütőnek lennie és persze az is jó, ha nagyobb méretű serpenyőnk van, de ha nincs nagy, az nem baj, a kisebb is tökéletesen jó lesz.
    Nekem nagyobb méretűm van, így abba négy palacsintát lehet sütni, de akinek kisebb van, akkor egyszerre, két-három palacsintát lehet sütni benne, de ez csak annyi változást jelenthet, hogy tovább tart a palacsinta sütése.
    Melegítsük elő a lángon először egy kissé a serpenyőt és ezután öntsünk bele egy kevés olajat, vagy ecsettel jól olajozzuk ki és kanállal tegyünk bele a tésztából kis halmokat.
    Egy mini palacsintához két evőkanálnyit érdemes adagolni.
    A kanállal segítsünk rá, hogy szépen egyenletesen elterüljön kör formára a tészta, majd hagyjuk sülni.
    Nem kell sokáig sütni, max. 1/2 perc elég neki.
    Akkor már megfordíthatjuk, ha kis buborékok jelennek meg a tészta felületén.
    Miután egy lapáttal óvatosan megfordítottuk, a másik felét is süssük szép világos barnára.
    Arra figyeljünk oda, hogy túl erős lángon ne süssük, mert hamar megég a kis mérete miatt. A sütése során ki tudjuk tapasztalni, hogy mennyi ideig süljön és mikor van készen.
    Amikor elkészültek a fincsi kis palacsinták, kínálhatunk hozzá tejszínhabot, lekvárt, csokiszószt, akár vanília mártást vagy valamilyen ízű pudingot.
    Ez a kis édesség a gyerekek és a felnőttek számára is ízletes finomság.
    A recept forrása a " Receptneked ".

    Jó étvágyat kívánok hozzá!
    Lupercalia
    2021-10-21
    Kedves Erzsike! A túrólepénykék receptjét már meg is néztem, ezt meg fogom csinálni, nagyon köszönöm, hogy ajánlottad! Én is nagyon szeretem az ilyen gyors kis sütnivalókat! (Túrós lepénykét még nem csináltam eddig.) Üdvözöllek: Andrea
    erzsike
    2021-10-21
    Kedves Andrea! Ezt a banános recept alapján lévő palacsintát azért választottam, mert a kis unokám szereti. Sima, nagy palacsintánál már kipróbáltam az almás verziót, de amerikai palacsintánál még nem. Régebben többször készült már itthon töltetlen amerikai palacsinta, különböző receptúrák szerint, de akkor nem készültek róluk fotók. Így valamikor majd azokat is újra elő fogom keresni. Hát a csokival viszont valóban óvatosan kell bánni, mert könnyebben oda kaphatnak,de egyszer én is kipróbálok ilyet sütni. Én nagyon szeretek vanília mártást is készíteni az ilyen kis édességekhez, de mi is gyakran lekvárral esszük. A recepttáramban megtalálható a túrólepénykék receptje. Igaz az nem amerikai palacsinta, de küllemében hasonlít rá és az íze is ugyanolyan fincsi. Ha gondolod, próbáld ki. Üdvözlettel: Erzsike
    Lupercalia
    2021-10-18
    Kedves Erzsike! Tetszik a banános ötlet, ki fogom próbálni. Régebben nagyon sokszor sütöttem ilyen kis amerikai palacsintát, volt, hogy áfonyát tettem az aljára, de reszelt almával is sütöttem ki, sőt, csokival is próbálkoztam (az kicsit odaégett mindig). Lekvárral ettük, és amikor volt juharszirupunk is, azzal is kipróbáltuk. Nagyon finom. Szép emlékeket ébresztett bennem. Mindig finom az amerikai palacsinta, és egy kicsit más, mint a sima, megszokott. Szeretettel üdvözöllek: Andrea