BOROS ÜVEG TORTA
KIADÓS | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
Piskóta láda tortához ( 2-szer 5 tojásos piskóta ) : 2x5 tojás 2x5 ek. cukor 2x5 ek. liszt 2x1 cs. sütőpor Az üveg tortához: 5 tojás 5 ek. cukor 5 ek. liszt 1 sütőpor 1 lapos ek. kakaópor Csokikrém: 2 csokoládés pudingpor 5 dl tej 20 dkg cukor 25 dkg ráma 2 nagy ek. mogyorókrém 1 kupaknyi tejszínes mogyoró aroma Narancskrém: 1 vaníliás pudingpor 2 dkg liszt 4 dl tej 10 dkg cukor 1-2 narancs reszelt héja 15 dkg ráma Teteje és a díszítés: fondant
Elkészítés: Ez a torta a lányom egyik barátjának a 17-ik születésnapjára készült. A torta alapja egy láda és rajta van egy boros üveg, körben szőlő fürtökkel kirakva.
A ládához 2x5 tojásos piskótát sütünk. Ehhez 5 tojásfehérjét felverünk kemény habbá 5 ek. cukorral. A cukrot akkor adjuk a tojásfehérjéhez, ha már képeztünk egy kis habot. Miután felvertük a habot, keverjük bele a tojássárgákat és a sütőporral elkevert lisztet. Egy közepes mérető tepsit béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele a piskóta tésztát és előmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt. Járjunk el a másik piskótánál is ugyanígy. Amikor kihűltek a piskóták, mindkettőt vágjuk ketté. Az üveghez pedig készítsünk egy barna, kakaós piskóta tekercset. Ehhez a tojásfehérjét ugyanúgy verjük fel kemény habbá a cukorral, mint a ládának lévő piskótánál tettük. Adjuk hozzá a habhoz a tojások sárgáját, keverjük ki és a sütőporos lisztet dolgozzuk bele. Végül keverjük hozzá a kakaót. Egy nagy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a tésztát. Előmelegített sütőben süssük készre, kb. 20-25 perc alatt. ( a sütési idő sütőtől függ. ) Ha megsült, borítsuk ki a tepsiből és még melegen tekerjük fel. Én úgy szoktam végezni a feltekerést, hogy leterítek egy tiszta konyharuhát, arra leterítek egy tiszta méretre vágott sütőpapírt és arra borítom ki a vékony piskótát. A hátuljáról lehúzom a sütéshez használt papírt, az már nem kell. S a tiszta sütőpapírral tekerem fel és a végén csavarom bele a konyharuhába. Így a konyharuha nem lesz tésztamorzsás. A feltekerés után kihűtjük a piskótatekercset is. Közben elkészítjük a krémeket. A csokishoz a pudingporokat felfőzzük sűrűre a tejjel, kihűtjük, majd kihűlés után beledolgozunk egy rámát, amit előtte kikevertünk 20 dkg cukorral. Ezt követően keverjünk bele kevés tejszínes mogyoró aromát és két ek. mogyorókrémet. Én az aroma adagolásához a kupakot használtam. A narancsos krémhez pedig a vaníliás pudingport keverjük el a liszttel, a cukorral és a tejjel, majd főzzük fel sűrűre. Amikor levettük a tűzről, két narancs lereszelt héját keverjük hozzá. Ezután hűtsük ki, s amint kihűlt a krém, dolgozzunk bele 15 dkg rámát.
Állítsuk össze a tortát. A fehér piskóta lapokat kenjük meg a csokoládés krémmel. Egy kevés krémet tegyünk pár pillanatra félre, kb. 2-3 ek.-nyi mennyiséget. A megkent téglalap formájú tortának a széleit óvatosan vágjuk le, hiszen az a tepsi peremén, szélén volt, majd a félretett krémmel is kenjük át a tortát az oldalain is és a tetején is. A piskótatekercset tekerjük ki és kenjük meg a narancsos krémmel és tekerjük újra fel. A megkent tekercs első részénél egy 8-10 cm hosszan mindkét oldalon vágjunk le egy darabot, így alakítjuk ki az üveg nyakát. A tekercset szintén kenjük meg kívülről is, úgy, mint a ládának való tortánál tettük. A narancsos krémből lehetséges, hogy 1-2 evőkanálnyi fennmarad. Mostmár díszíthetjük a tortát. A fondantot elkészíthetjük akár a sütés elején is, de akár most is, csak abban az esetben, ha most készítjük, addig tegyük hűtőbe a tortákat. A fondant elkészítését nem írom le ismételten, annak a leírását megtalálhatod a recepttáramban a "Fondant" címszó alatt.
A láda bevonásához egy nagyobb darab fondantot színezzünk meg kakaóval, gyúrjuk át, nyújtsuk ki és terítsük a ládára. A leeső részt vágjuk le. A láda oldalára és a teteje széleire egy kis darab fondantot ( a leeső részből ) egy picivel több kakaóval színezzünk meg erősebb barnára - a kakó mennyisége azért itt is minimális, kb. 1/2 mk.- gyúrjuk össze, nyújtsuk ki, s derelye vágóval szabjunk csíkokat. Az oldalára egy vizes ecsettel - leírásnál a fondant címszó alatt láthatod ennek használatát - egymástól kb. 1 cm-re ragaszd fel a csíkokat. A tetején pedig a szélére a hosszabb csíkokat. Az üveget szintén egy sötétebb barna fondanttal vonjuk be. Ehhez megintcsak egy kevés fondantot veszünk alapul, amit kb. 1 kk. kakaóval teszünk sötétebb színűvé- de a az adagolást látjuk majd a színezésnél. Szépen elsimítgatjuk az üvegen, a felesleges részeket levágjuk. Ráhelyezzük a ládára. A fondantot mindenhol vizes ecsettel átkenjük, ettől fényes színt fogunk kapni. Az üveg száját pirosra készítjük, ehhez egy picike fondantot 1-2 csepp piros ételfestékkel összegyúrunk, majd kinyújtjuk és a megfelelő méretre rászabjuk. De itt már vizes ecsettel rögzítsük az üvegen lévő fondantra a másik fondantot. A szőlő levelei és a szőlőszemek zöld színűek. Itt pár csepp zöld ételfestéket teszünk a fondanthoz. ( A sima, folyékony ételfesték bármelyik ABC- ben megtalálható. ) Túl erős színűre nem akartam a szőlőt, csak fél érettre. A leveket egy kis kés segítségével kiszabtam, szárat is sodortam és a szőlőszemeknek kis golyókat formáztam. Vizes ecsettel felhelyeztem és aztán az egészet átkentem vizes ecsettel a fényesség eléréséhez. Az üvegre a címke natúr színű fondantból van kiszabva, amilyen az eredeti begyúrt fondant, semmilyen ételfestéket nem tettem hozzá. Rá a bor felirat viszint világos rózsaszín, ennek elérésére nagyon minimális piros festékre volt szükség.
Így el is készült a torta.
Sajnos a láda oldala nem látszik a fotón túl jól, de remélem, ahogyan leírtam, nem nagyon nehéz elkészíteni, annak aki szívesen hozzáfogna.
Kicsit időigényes a torta díszítése, de aki szeret kreatívkodni a konyhában, akkor ez a sok idő eltörpül.
Kellemes időtöltést és jó étvágyat kívánok hozzá!
A ládához 2x5 tojásos piskótát sütünk. Ehhez 5 tojásfehérjét felverünk kemény habbá 5 ek. cukorral. A cukrot akkor adjuk a tojásfehérjéhez, ha már képeztünk egy kis habot. Miután felvertük a habot, keverjük bele a tojássárgákat és a sütőporral elkevert lisztet. Egy közepes mérető tepsit béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele a piskóta tésztát és előmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt. Járjunk el a másik piskótánál is ugyanígy. Amikor kihűltek a piskóták, mindkettőt vágjuk ketté. Az üveghez pedig készítsünk egy barna, kakaós piskóta tekercset. Ehhez a tojásfehérjét ugyanúgy verjük fel kemény habbá a cukorral, mint a ládának lévő piskótánál tettük. Adjuk hozzá a habhoz a tojások sárgáját, keverjük ki és a sütőporos lisztet dolgozzuk bele. Végül keverjük hozzá a kakaót. Egy nagy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a tésztát. Előmelegített sütőben süssük készre, kb. 20-25 perc alatt. ( a sütési idő sütőtől függ. ) Ha megsült, borítsuk ki a tepsiből és még melegen tekerjük fel. Én úgy szoktam végezni a feltekerést, hogy leterítek egy tiszta konyharuhát, arra leterítek egy tiszta méretre vágott sütőpapírt és arra borítom ki a vékony piskótát. A hátuljáról lehúzom a sütéshez használt papírt, az már nem kell. S a tiszta sütőpapírral tekerem fel és a végén csavarom bele a konyharuhába. Így a konyharuha nem lesz tésztamorzsás. A feltekerés után kihűtjük a piskótatekercset is. Közben elkészítjük a krémeket. A csokishoz a pudingporokat felfőzzük sűrűre a tejjel, kihűtjük, majd kihűlés után beledolgozunk egy rámát, amit előtte kikevertünk 20 dkg cukorral. Ezt követően keverjünk bele kevés tejszínes mogyoró aromát és két ek. mogyorókrémet. Én az aroma adagolásához a kupakot használtam. A narancsos krémhez pedig a vaníliás pudingport keverjük el a liszttel, a cukorral és a tejjel, majd főzzük fel sűrűre. Amikor levettük a tűzről, két narancs lereszelt héját keverjük hozzá. Ezután hűtsük ki, s amint kihűlt a krém, dolgozzunk bele 15 dkg rámát.
Állítsuk össze a tortát. A fehér piskóta lapokat kenjük meg a csokoládés krémmel. Egy kevés krémet tegyünk pár pillanatra félre, kb. 2-3 ek.-nyi mennyiséget. A megkent téglalap formájú tortának a széleit óvatosan vágjuk le, hiszen az a tepsi peremén, szélén volt, majd a félretett krémmel is kenjük át a tortát az oldalain is és a tetején is. A piskótatekercset tekerjük ki és kenjük meg a narancsos krémmel és tekerjük újra fel. A megkent tekercs első részénél egy 8-10 cm hosszan mindkét oldalon vágjunk le egy darabot, így alakítjuk ki az üveg nyakát. A tekercset szintén kenjük meg kívülről is, úgy, mint a ládának való tortánál tettük. A narancsos krémből lehetséges, hogy 1-2 evőkanálnyi fennmarad. Mostmár díszíthetjük a tortát. A fondantot elkészíthetjük akár a sütés elején is, de akár most is, csak abban az esetben, ha most készítjük, addig tegyük hűtőbe a tortákat. A fondant elkészítését nem írom le ismételten, annak a leírását megtalálhatod a recepttáramban a "Fondant" címszó alatt.
A láda bevonásához egy nagyobb darab fondantot színezzünk meg kakaóval, gyúrjuk át, nyújtsuk ki és terítsük a ládára. A leeső részt vágjuk le. A láda oldalára és a teteje széleire egy kis darab fondantot ( a leeső részből ) egy picivel több kakaóval színezzünk meg erősebb barnára - a kakó mennyisége azért itt is minimális, kb. 1/2 mk.- gyúrjuk össze, nyújtsuk ki, s derelye vágóval szabjunk csíkokat. Az oldalára egy vizes ecsettel - leírásnál a fondant címszó alatt láthatod ennek használatát - egymástól kb. 1 cm-re ragaszd fel a csíkokat. A tetején pedig a szélére a hosszabb csíkokat. Az üveget szintén egy sötétebb barna fondanttal vonjuk be. Ehhez megintcsak egy kevés fondantot veszünk alapul, amit kb. 1 kk. kakaóval teszünk sötétebb színűvé- de a az adagolást látjuk majd a színezésnél. Szépen elsimítgatjuk az üvegen, a felesleges részeket levágjuk. Ráhelyezzük a ládára. A fondantot mindenhol vizes ecsettel átkenjük, ettől fényes színt fogunk kapni. Az üveg száját pirosra készítjük, ehhez egy picike fondantot 1-2 csepp piros ételfestékkel összegyúrunk, majd kinyújtjuk és a megfelelő méretre rászabjuk. De itt már vizes ecsettel rögzítsük az üvegen lévő fondantra a másik fondantot. A szőlő levelei és a szőlőszemek zöld színűek. Itt pár csepp zöld ételfestéket teszünk a fondanthoz. ( A sima, folyékony ételfesték bármelyik ABC- ben megtalálható. ) Túl erős színűre nem akartam a szőlőt, csak fél érettre. A leveket egy kis kés segítségével kiszabtam, szárat is sodortam és a szőlőszemeknek kis golyókat formáztam. Vizes ecsettel felhelyeztem és aztán az egészet átkentem vizes ecsettel a fényesség eléréséhez. Az üvegre a címke natúr színű fondantból van kiszabva, amilyen az eredeti begyúrt fondant, semmilyen ételfestéket nem tettem hozzá. Rá a bor felirat viszint világos rózsaszín, ennek elérésére nagyon minimális piros festékre volt szükség.
Így el is készült a torta.
Sajnos a láda oldala nem látszik a fotón túl jól, de remélem, ahogyan leírtam, nem nagyon nehéz elkészíteni, annak aki szívesen hozzáfogna.
Kicsit időigényes a torta díszítése, de aki szeret kreatívkodni a konyhában, akkor ez a sok idő eltörpül.
Kellemes időtöltést és jó étvágyat kívánok hozzá!