BOROS ÜVEG TORTA
KIADÓS | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
Piskóta láda tortához ( 2-szer 5 tojásos piskóta ) : 2x5 tojás 2x5 ek. cukor 2x5 ek. liszt 2x1 cs. sütőpor Az üveg tortához: 5 tojás 5 ek. cukor 5 ek. liszt 1 sütőpor 1 lapos ek. kakaópor Csokikrém: 2 csokoládés pudingpor 5 dl tej 20 dkg cukor 25 dkg ráma 2 nagy ek. mogyorókrém 1 kupaknyi tejszínes mogyoró aroma Narancskrém: 1 vaníliás pudingpor 2 dkg liszt 4 dl tej 10 dkg cukor 1-2 narancs reszelt héja 15 dkg ráma Teteje és a díszítés: fondant
Elkészítés: Ez a torta szintén jó pár éve készült, a lányom baráti köréből az egyik barátjának a 17-ik születésnapjára készült. A torta alapja egy láda és rajta van egy boros üveg, körben szőlő fürtökkel kirakva.
A ládához 2x5 tojásos piskótát sütünk. Ehhez ketté váasztjuk a tojásokat és az 5 tojásfehérjét felverjük kemény habbá 5 ek. cukorral.
A ládához 2x5 tojásos piskótát sütünk. Ehhez ketté váasztjuk a tojásokat és az 5 tojásfehérjét felverjük kemény habbá 5 ek. cukorral.
A cukrot csak akkor adjuk a tojásfehérjéhez, ha már képeztünk egy kis habot.
Miután felvertük a habot, keverjük bele a tojássárgákat, amiket még mindég a robotgéppel eldolgozhatunk.
Majd egy fakanállal keverjük hozzá a sütőporral összevegyített lisztet. Egy közepes mérető tepsit béleljünk ki sütőpapírral, s öntsük bele a piskóta tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt.
Járjunk el a másik piskótánál is ugyanígy. Miután megsültek a piskóták, hűtsük ki azokat.
Amikor kihűltek a piskóták, mindkettőt vágjuk ketté.
Az üveghez pedig készítsünk egy barna, kakaós piskóta tekercset.
Ehhez a tojásfehérjét ugyanúgy verjük fel kemény habbá a cukorral, mint a ládának lévő piskótánál tettük.
Adjuk hozzá a habhoz a tojások sárgáját, keverjük ki és végül a sütőporos lisztet dolgozzuk bele. Legvégül keverjük hozzá a kakaót.
Egy nagy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a tésztát. Előmelegített sütőben süssük készre, kb. 15-20 perc alatt. ( a sütési idő sütőtől függ. ) Ha megsült, borítsuk ki a tepsiből és még melegen tekerjük fel. Én úgy szoktam végezni a feltekerést, hogy leterítek egy tiszta konyharuhát, arra leterítek egy tiszta méretre vágott sütőpapírt és arra borítom ki a vékony piskótát. A hátuljáról lehúzom a sütéshez használt papírt, az már nem kell. S a tiszta sütőpapírral tekerem fel a piskóta tésztát. És a végén csavarom bele a konyharuhába.
Így a konyharuha nem lesz tésztamorzsás.
A feltekerés után kihűtjük a piskótatekercset is.
Közben elkészítjük a krémeket.
A csokishoz a pudingporokat felfőzzük sűrűre a tejjel, kihűtjük, majd kihűlés után beledolgozunk egy rámát, amit előtte kikevertünk 20 dkg cukorral.
Ezt követően keverjünk bele kevés tejszínes mogyoró aromát és két ek. mogyorókrémet.
Én az aroma adagolásához a kupakot használtam.
A narancsos krémhez pedig a vaníliás pudingport keverjük el a liszttel, a cukorral és a tejjel, majd főzzük fel sűrűre.
Amikor levettük a tűzről, két ( bio ) narancs lereszelt héját keverjük hozzá. Ezután hűtsük ki, s amint kihűlt a krém, dolgozzunk bele 15 dkg rámát.
Állítsuk össze a tortát.
Állítsuk össze a tortát.
A fehér piskóta lapokat kenjük meg a csokoládés krémmel. Egy kevés krémet tegyünk pár pillanatra félre, kb. 2-3 ek.-nyi mennyiséget.
A megkent téglalap formájú tortának a széleit óvatosan vágjuk le, hiszen az a tepsi peremén, szélén volt, majd a félretett krémmel kenjük át a tortát az oldalain is és a tetején is.
A piskótatekercset tekerjük ki és kenjük meg a narancsos krémmel és tekerjük újra fel. A megkent tekercs első részénél egy 8-10 cm hosszan mindkét oldalon vágjunk le egy darabot, így alakítjuk ki az üveg nyakát. A tekercset szintén kenjük meg kívülről is, úgy, mint a ládának való tortánál tettük.
A narancsos krémből lehetséges, hogy 1-2 evőkanálnyi fennmarad. Most már díszíthetjük a tortát.
Ha ezzel elkészültünk, legalább 1 órára tegyük hűtőbe, hogy kívülről megdermedjen kicsit a krém.
A fondantot elkészíthetjük akár a sütés elején is, de akár előző nap is.
A fondant elkészítését nem írom le ismételten, annak a leírását megtalálhatod a recepttáramban a "Fondant" címszó alatt.
A láda bevonásához egy nagyobb darab fondantot színezzünk meg kakaóval, gyúrjuk át, nyújtsuk ki akkorára, mint a torta láda.
A láda bevonásához egy nagyobb darab fondantot színezzünk meg kakaóval, gyúrjuk át, nyújtsuk ki akkorára, mint a torta láda.
vegyük ki a tortát a hűtőből és a kinyújtott fondantot terítsük a ládára.
A leeső részt vágjuk le.
Egy simító lapáttal simítgatssuk el.
A láda oldalára és a teteje széleire egy kis darab fondantot ( a leeső részből ) egy picivel több kakaóval színezzünk meg erősebb barnára - a kakaó mennyisége azért itt is minimális, kb. 1/2 mk.- s gyúrjuk össze, nyújtsuk ki, s majd derelye vágóval szabjunk csíkokat.
Az oldalára egy vizes ecsettel - leírásnál a fondant címszó alatt láthatod ennek használatát - egymástól kb. 1 cm-re ragaszd fel a csíkokat.
A tetején pedig a szélére a hosszabb csíkokat.
Az üveget szintén egy sötétebb barna fondanttal vonjuk be.
Ehhez megint csak egy kevés fondantot veszünk alapul, amit kb. 1 kk. kakaóval teszünk sötétebb színűvé- de a az adagolást látjuk majd a színezésnél.
Szépen elsimítgatjuk az üvegen, a felesleges részeket pedig levágjuk. Ráhelyezzük a ládára. A fondantot mindenhol vizes ecsettel át is kenhetjük, ettől fényes színt fogunk kapni.
Az üveg száját pirosra készítjük, ehhez egy picike fondantot 1-2 csepp piros ételfestékkel összegyúrunk, majd kinyújtjuk és a megfelelő méretre rászabjuk.
De itt már vizes ecsettel rögzítsük az üvegen lévő fondantra a másik fondantot.
A szőlő levelei és a szőlőszemek zöld színűek.
Itt pár csepp zöld ételfestéket teszünk a fondanthoz. ( A sima, folyékony ételfesték bármelyik ABC- ben megtalálható. )
Túl erős színűre nem akartam a szőlőt, csak fél érettre.
A leveket egy kis kés segítségével kiszabtam, szárat is sodortam és a szőlőszemeknek kis golyókat formáztam.
Vizes ecsettel felhelyeztem és aztán az egészet átkentem vizes ecsettel a fényesség eléréséhez.
Az üvegre a címke natúr színű fondantból van kiszabva, amilyen az eredeti begyúrt fondant, semmilyen ételfestéket nem tettem hozzá.
Rá a bor felirat viszont világos rózsaszín, ennek elérésére nagyon minimális piros festékre volt szükség.
Így el is készült a torta.
Sajnos a láda oldala nem látszik a fotón túl jól, de remélem, ahogyan leírtam, nem nagyon nehéz elkészíteni, annak aki szívesen hozzáfogna.
Kicsit időigényes a torta díszítése, de aki szeret kreatívkodni a konyhában, akkor ez a sok idő eltörpül.
Kellemes időtöltést és jó étvágyat kívánok hozzá!
Sajnos a láda oldala nem látszik a fotón túl jól, de remélem, ahogyan leírtam, nem nagyon nehéz elkészíteni, annak aki szívesen hozzáfogna.
Kicsit időigényes a torta díszítése, de aki szeret kreatívkodni a konyhában, akkor ez a sok idő eltörpül.
Kellemes időtöltést és jó étvágyat kívánok hozzá!