BOROS ÜVEG TORTA
KIADÓS | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Piskóta láda tortához ( 2-szer 5 tojásos piskóta ) : 2x5 tojás
  • 2x5 ek. cukor
  • 2x5 ek. liszt
  • 2x1 cs. sütőpor
  • Az üveg tortához: 5 tojás
  • 5 ek. cukor
  • 5 ek. liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 lapos ek. kakaópor
  • Csokikrém: 2 csokoládés pudingpor
  • 5 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg ráma
  • 2 nagy ek. mogyorókrém
  • 1 kupaknyi tejszínes mogyoró aroma
  • Narancskrém: 1 vaníliás pudingpor
  • 2 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1-2 narancs reszelt héja
  • 15 dkg ráma
  • Teteje és a díszítés: fondant
  • Elkészítés: Ez a torta szintén jó pár éve készült, a lányom baráti köréből az egyik barátjának a 17-ik születésnapjára készült. A torta alapja egy láda és rajta van egy boros üveg, körben szőlő fürtökkel kirakva.
    A ládához 2x5 tojásos piskótát sütünk. Ehhez ketté váasztjuk a tojásokat és az 5 tojásfehérjét felverjük kemény habbá 5 ek. cukorral. 
    A cukrot csak akkor adjuk a tojásfehérjéhez, ha már képeztünk egy kis habot. 
    Miután felvertük a habot, keverjük bele a tojássárgákat, amiket még mindég a robotgéppel eldolgozhatunk.
    Majd egy fakanállal keverjük hozzá  a sütőporral összevegyített lisztet. Egy közepes mérető tepsit béleljünk ki sütőpapírral, s öntsük bele a piskóta tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt. 
    Járjunk el a másik piskótánál is ugyanígy. Miután megsültek a piskóták, hűtsük ki azokat.
    Amikor kihűltek a piskóták, mindkettőt vágjuk ketté. 
    Az üveghez pedig készítsünk egy barna, kakaós piskóta tekercset. 
    Ehhez a tojásfehérjét ugyanúgy verjük fel kemény habbá a cukorral, mint a ládának lévő piskótánál tettük. 
    Adjuk hozzá a habhoz a tojások sárgáját, keverjük ki és végül a sütőporos lisztet dolgozzuk bele. Legvégül keverjük hozzá a kakaót. 
    Egy nagy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a tésztát. Előmelegített sütőben süssük készre, kb. 15-20 perc alatt. ( a sütési idő sütőtől függ. ) Ha megsült, borítsuk ki a tepsiből és még melegen tekerjük fel. Én úgy szoktam végezni a feltekerést, hogy leterítek egy tiszta konyharuhát, arra leterítek egy tiszta méretre vágott sütőpapírt és arra borítom ki a vékony piskótát. A hátuljáról lehúzom a sütéshez használt papírt, az már nem kell. S a tiszta sütőpapírral tekerem fel a piskóta tésztát. És a végén csavarom bele a konyharuhába. 
    Így a konyharuha nem lesz tésztamorzsás. 
    A feltekerés után kihűtjük a piskótatekercset is. 
    Közben elkészítjük a krémeket. 
    A csokishoz a pudingporokat felfőzzük sűrűre a tejjel, kihűtjük, majd kihűlés után beledolgozunk egy rámát, amit előtte kikevertünk 20 dkg cukorral. 
    Ezt követően keverjünk bele kevés tejszínes mogyoró aromát és két ek. mogyorókrémet. 
    Én az aroma adagolásához a kupakot használtam. 
    A narancsos krémhez pedig a vaníliás pudingport keverjük el a liszttel, a cukorral és a tejjel, majd főzzük fel sűrűre.
    Amikor levettük a tűzről, két ( bio ) narancs lereszelt héját keverjük hozzá. Ezután hűtsük ki, s amint kihűlt a krém, dolgozzunk bele 15 dkg rámát.
    Állítsuk össze a tortát. 
    A fehér piskóta lapokat kenjük meg a csokoládés krémmel. Egy kevés krémet tegyünk pár pillanatra félre, kb. 2-3 ek.-nyi mennyiséget. 
    A megkent téglalap formájú tortának a széleit óvatosan vágjuk le, hiszen az a tepsi peremén, szélén volt,  majd a félretett krémmel kenjük át a tortát az oldalain is és a tetején is. 
    A piskótatekercset tekerjük ki és kenjük meg a narancsos krémmel és tekerjük újra fel. A megkent tekercs első részénél egy 8-10 cm hosszan mindkét oldalon vágjunk le egy darabot, így alakítjuk ki az üveg nyakát. A tekercset szintén kenjük meg kívülről is, úgy, mint a ládának való tortánál tettük. 
    A narancsos krémből lehetséges, hogy 1-2 evőkanálnyi fennmarad. Most már díszíthetjük a tortát. 
    Ha ezzel elkészültünk, legalább 1 órára tegyük hűtőbe, hogy kívülről megdermedjen kicsit a krém.
    A fondantot elkészíthetjük akár a sütés elején is, de akár előző nap is.
    A fondant elkészítését nem írom le ismételten, annak a leírását megtalálhatod a recepttáramban a "Fondant" címszó alatt.
    A láda bevonásához egy nagyobb darab fondantot színezzünk meg kakaóval, gyúrjuk át, nyújtsuk ki akkorára, mint a torta láda.
    vegyük ki a tortát a hűtőből és a kinyújtott fondantot terítsük a ládára. 
    A leeső részt vágjuk le. 
    Egy simító lapáttal simítgatssuk el.
    A láda oldalára és a teteje széleire egy kis darab fondantot ( a leeső részből ) egy picivel több kakaóval  színezzünk meg erősebb barnára - a kakaó mennyisége azért itt is minimális, kb. 1/2 mk.- s gyúrjuk össze, nyújtsuk ki, s majd derelye vágóval szabjunk csíkokat. 
    Az oldalára egy vizes ecsettel - leírásnál a fondant címszó alatt láthatod ennek használatát - egymástól kb. 1 cm-re ragaszd fel a csíkokat. 
    A tetején pedig a szélére a hosszabb csíkokat. 
    Az üveget szintén egy sötétebb barna fondanttal vonjuk be. 
    Ehhez megint csak egy kevés fondantot veszünk alapul, amit kb. 1 kk. kakaóval teszünk sötétebb színűvé- de a az adagolást látjuk majd a színezésnél. 
    Szépen elsimítgatjuk az üvegen, a felesleges részeket pedig levágjuk. Ráhelyezzük a ládára. A fondantot mindenhol vizes ecsettel át is kenhetjük, ettől fényes színt fogunk kapni. 
    Az üveg száját pirosra készítjük, ehhez egy picike fondantot 1-2 csepp piros ételfestékkel összegyúrunk, majd kinyújtjuk és a megfelelő méretre rászabjuk. 
    De itt már vizes ecsettel rögzítsük az üvegen lévő fondantra a másik fondantot. 
    A szőlő levelei és a szőlőszemek zöld színűek. 
    Itt pár csepp zöld ételfestéket teszünk a fondanthoz. ( A sima, folyékony ételfesték bármelyik ABC- ben megtalálható. ) 
    Túl erős színűre nem akartam a szőlőt, csak fél érettre. 
    A leveket egy kis kés segítségével kiszabtam, szárat is sodortam és a szőlőszemeknek kis golyókat formáztam. 
    Vizes ecsettel felhelyeztem és aztán az egészet átkentem vizes ecsettel a fényesség eléréséhez. 
    Az üvegre a címke natúr színű fondantból van kiszabva, amilyen az eredeti begyúrt fondant, semmilyen ételfestéket nem tettem hozzá. 
    Rá a bor felirat viszont világos rózsaszín, ennek elérésére nagyon minimális piros festékre volt szükség.
    Így el is készült a torta.
    Sajnos a láda oldala nem látszik a fotón túl jól, de remélem, ahogyan leírtam, nem nagyon nehéz elkészíteni, annak aki szívesen hozzáfogna.
    Kicsit időigényes a torta díszítése, de aki szeret kreatívkodni a konyhában, akkor ez a sok idő eltörpül.

    Kellemes időtöltést és jó étvágyat kívánok hozzá!