CSOKIS KUGLÓF
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 1 dl olaj
  • 1 dl langyos víz
  • 25 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 10 dkg csokoládé
  • 5 dkg dió
  • ráma a forma kikenéséhez
  • Elkészítés: Időnként eszembe jut, hogy de jó lenne valamilyen kuglófot sütni, s egy kakaóval eleszegetni. A csokis kuglóf is éppen egy ilyen napon készült. Általában mindég van itthon a sütéshez jó pár hozzávaló, így csak neki kell fognom az összeállításhoz és a sütéshez.
    Először a tűzhelyünket kapcsoljuk be, hogy bemelegedhessen. Villany tűzhelynél 190 fokra, alsó-felső sütési funkcióra állítsuk a gombokat.
    A hagyományos sütőnél pedig ennek a hőfoknak a megfelelőjére.
    Azután a tojásokat válasszuk ketté és a  4 tojássárgáját keverjük ki habosra a cukorral,
    Majd adjuk hozzá az olajat és a vizet. Ezeket a hozzávalókat is jól dolgozzuk el a tojássárgás alappal.
    Ezután dolgozzuk bele a sütőporral elkevert lisztet. 
    A csokoládét - bármilyen jó, étcsokoládé, tejcsokoládé, tortabevonó - és a diót vagdaljuk apróra és keverjük a tojásos masszába. 
    A 4 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá és adjuk a csokis-diós keverékhez. 
    Egy kuglóf formát kenjünk ki rámával és öntsük bele a tésztát. 
    A már előmelegített sütőbe helyezzük be a formát és 30-40 percig süssük a kuglófot. Végezzünk tűpróbát, hiszen minden sütő más, így előfordulhat, hogy valaki sütőjében néhány perccel meghosszabbodhat a sütés.
    Tálaláskor vaníliás cukorral elkevert porcukorral hintsük meg a tetejét.
    ( A fotó kedvéért csak enyhén cukroztam meg, hogy látni lehessen a csokidarabokat a kuglófban. )

    A csoki és dió daraboknak köszönhetően nagyon fincsi kalácsot kapunk. Kitűnő reggelire, uzsonnára  egy tejeskávé  vagy kakaó mellé.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!