SAJTOS-SONKÁS HÁROMSZÖGEK LEVELES TÉSZTÁBÓL
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
1 cs. leveles tészta 10 dkg sonka vagy párizsi 15 dkg trapista sajt kevés petrezselyem zöld 2 ek. tejföl 1 kisebb tojás sütőpapír
Elkészítés: A leveles tésztáknak a felhasználása igen sokrétű, azaz sok édes és sós falatkát lehet belőle készíteni. Ez a változat most sós lesz. Ha nincs idő a hosszadalmas előkészületekre és a sütésre, de mégis szeretnénk gyorsan valami finomat összedobni, akkor az egyik leggyorsabb módja ennek, hogy leveles tésztát választunk hozzá. Persze itt most nem arra gondolok, hogy mi magunk álljunk neki a tészta elkészítéséhez, hanem kész leveles tésztát érdemes venni az élelmiszer boltban és már süthetünk is.



Bár ha valaki saját maga készíti el a leveles tésztát, az nagyszerű.

Először készítsük el a kis háromszög alakú tésztákhoz a tölteléket.
A gépsonkát vagy bármilyen típusú sonkát, pl. sertés combsonkát, prágai sonkát, csirkemell sonkát vagy amilyen sonkát éppen szeretnénk, vágjunk össze kicsi kockákra.
Azután adjunk hozzá 2 nagyobb ek. tejfölt, pici sót, pici borsot és 10 dkg sajtot. Azt le is reszelhetjük, de akár apróra fel is kockázhatjuk.
Végül a petrezselyem zöldet szintén vágjuk kicsire és keverjük a tejfölös alaphoz.
Ezt követően vegyük ki a csomagolásból a leveles tésztát és tekerjük ki, de hagyjuk is rajta a papíron.
Osszuk el szemmel hosszában 3 egyenlő részre és vágjuk is fel 3 csíkba.
Majd a csíkokat vágjuk kockákra, körülbelül egyformákra.

Minden kockának az egyik felére tegyünk egy kis kanálnyi mennyiséget a töltelékből és a másik végét, sarkát hajtsuk rá a tészta előző sarkára.
Így kapunk egy háromszög formát.
A tészta széleit nyomkodjuk le, akár az ujjunkkal, akár egy villával.
Minden darabbal ha elkészültünk, tegyük őket sütőpapíros tepsire.

Sajnos a fotón látható, hogy nem lettek szép, egyenletesek a háromszögek, mivel nagyon-nagyon puha volt a tészta és alig tudtam vele dolgozni.
De a végeredménynél ez már nem látszott, a sütés után nem tűnt már fel a tészta egyenletlensége.
Majd az 1 tojást üssük fel egy kis tálkába és villával verjük fel, s kenjük le egy ecsettel a háromszögek tetejét.
S egy kis villával 1-2 helyen szurkáljuk is meg a tészta tetejét.
Ezután az 5 dkg sajtot reszeljük le és minden tésztácska tetejére tegyünk egy keveset.
180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit és süssük aranybarnára 25-30 perc alatt.
A sütőt természetesen már a munkálatok előtt érdemes bekapcsolni, hogy bemelegedhessen a sütőnk, hiszen ezt a finomságot gyorsan elő tudjuk készíteni.
Még szeretném megemlíteni, hogy ha éppen párizsink van otthon és ezt a kis falatkákat szeretnénk megsütni, abban az esetben a sonkát helyettesíthetjük azzal is. Ugyanolyan finom lesz azzal is.

A recept forrása a " receptneked ".
Próbáljátok ki, kellemesen sajtos-sonkás kis finomság.
Jó étvágyat kívánok hozzá!