BARACKOS TÚRÓTORTA
EGYSZERŰ | KIADÓS | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • Piskótához: 3 tojás
  • 3 ek. cukor
  • 3 púp. ek. liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • Krém: 50 dkg túró
  • 20 dkg kristály cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 dl habtejszín
  • 1 cs. expressz zselatin fix
  • Teteje: 1 kis üveg vagy konzerv barack befőtt ( felezett )
  • 1-2 torta zselé, 2 dl habtejszín
  • 2-3 kocka csokoládé
  • Elkészítés: Ez az egyszerű túrótorta a férjem szülinapjára készült - ez volt a kívánság - és szerintem " pillanatok " alatt összeállítható. Tulajdonképpen csak a piskóta kihűtésére kell számolni plusz időt, mert maga a piskóta kikeverése, sütése és a krém összedolgozása sem időigényes. A torta alapja egy 3 tojásos piskóta, tehát nem magas tésztáról van szó. A krémbe itt nem kerül gyümölcs, csak a krém tetejére. Én körben megdíszítettem tejszínhabbal és csoki reszelékkel, de ezt el is lehet hagyni, úgy is nagyon mutatós. Csupán azért került a tetejére tejszín, mert nem akartam, hogy kárba vesszen, hiszen 5 dl-es Meggle habtejszínt vásároltam.
    Ha viszont nem szeretnénk habbal körbe díszíteni, akkor kisebb kiszerelést vásároljunk.
    Először készítsük el a vékony piskótát.
    Ehhez a tojásokat mossuk meg és töröljük szárazra és válasszuk ketté a  sárgáját a fehérjéktől.
    A tojásfehérjét kezdjük el felverni habnak, majd kevés hab képződés után adjuk hozzá a 3 ek. cukrot. S azzal együtt verjük fel kemény habbá az egészet.
    Azután már csak fakanállal dolgozzunk.
    Keverjük el benne a tojások sárgáit és végül dolgozzuk bele a lisztet, amiben elvegyítettük a sütőport.
    Egy normál méretű tortaformába, amiben már benne van a sütőpapír, simítsuk bele a masszát és 180 fokos sütőben alsó-felső sütésre állítva,  süssük készre a piskótát kb. 15 perc alatt.
    Tűpróbát érdemes végezni.
    Én minden esetben a sütés legelején elő szoktam készíteni a sütőformát.
    Legyen az tepsi, vagy akár torta forma.
    Tehát érdemes már a hozzávalók előkészítése előtt sütőpapírral kibélelni a formát - én körbe rajzolom a forma alját és kivágom - s erre már a tészta összeállításakor nem kell külön időt szakítani.
    Amikor megsült a piskóta, kivéve a sütőből, pár perces várakozás után fordítsuk ki a tésztát a formából és az aljáról húzzuk le a sütőpapírt.
    Majd fordítsuk vissza és hagyjuk kihűlni a tésztát.
    Készítsük el a krémet.
    Először a tejszínt verjük fel habbá, mert ahhoz tiszta habverő rudak kellenek - a továbbiakban nem kell majd elmosni, tudjuk tovább használni a túróhoz.
    A tejszín felverésének fele idejénél, öntsük hozzá a tasak zselatin fixet és azzal együtt verjük fel a habot. 
    Egy másik tálban keverjük ki - ugyanezzel a habverővel folytathatjuk - a túrót a kétféle cukorral, majd keverjük hozzá a tejszínhabot.
    A kihűlt piskóta lapot helyezzük vissza a torta formába és simítsuk bele a piskóta tetejére a túró krémet. 
    Tegyük ezután addig hűtőbe, ami ugyan nem sok idő, amíg előkészítjük a tetejére a díszítést.
    Ehhez a befőttet szűrjük le a levétől, de ha valaki a tortazselét a befőtt levével és nem vízzel kívánja elkészíteni, akkor ne öntse ki a gyümölcs levet.
    Ha lecsepegtettük a levet, a felesben eltett barackokat egy vágódeszkán vágjuk vékony szeletekre.
    Én elég vékony szeleteket szerettem volna, de ha vastagabbra vágjuk, abban az esetben ne kicsi üveges vagy kicsi konzerv befőttet vásároljunk, hanem egy nagyobbat.
    Ha ezzel megvagyunk, vegyük ki a hűtőből a tortát és rakjuk ki körben a barackkal a torta tetejét, úgy, hogy kicsit fedjék egymást a barack szeletek.
    Ha valaki szeretné, mint én is, rakja ki a torta közepét is a gyümölccsel, de ez el is maradhat.
    Majd a leírás alapján készítsük el a tortazselét a torta tetejére.
    Miután ráöntöttük a zselét, tegyük be egy kis időre a hűtőbe a tortát, hogy a tortazselé szépen megköthessen.
    Azután ha megdermedt kellően a zselatin, a fennmaradó 2 dl folyékony tejszínt verjük fel habbá - én ebbe már nem tettem cukrot - és tegyük habzsákba és körben nyomjunk habrózsákat a tortára.
    A csokoládé kockákat - jó ha egyben van ez a pár kocka csoki - tegyük magunk elé egy vágódeszkára és egy késsel vágjunk le kicsi kis csíkokat a csokiból.
    S ezzel a csoki forgáccsal hintsük meg a hab tetejét.
    A kis csoki forgácsokat kézzel is feltehetjük a habra, de gyorsan kell vele dolgozni, mert a kezünk melegétől hamar olvad a csoki. 
    Viszont ha a kis késsel emeljük át és szórjuk meg vele a tortán lévő habot, ez elkerülhető.
    Ezzel el is készült a túrótorta.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!