KEKSZES SÜTEMÉNY ŐZGERINCBEN
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
25 dkg ráma vagy liga 25 dkg darált háztartási keksz 25 dkg egész háztartási keksz 20 dkg porcukor 200 ml víz 2,5 dkg holland kakaó rumaroma ízlés szerint folpack
Elkészítés: A sütés nélküli keksztekercsek receptjei már megtalálhatóak az oldalamon, de ezt a fajta kekszes sütit a lányomnál ettem, s úgy gondoltam, hogy legközelebb én magam is elkészítem. Az eredeti recept a streetkichen.hu. oldalon található meg. Én a hozzávalók mennyiségénél kisebb változtatásokat tettem, s aszerint készítettem el.
Ezt a sütit nem kell sütni sem, a keksztekercs összeállítása nagyon egyszerű.
Először a vizet öntsük bele egy kisebb méretű lábaskába és adjuk hozzá a rámát vagy a ligát, s a kakaót.
Mindent melegítsünk össze, míg el nem olvad a ráma a vízben.
Azért írtam a hozzávalóknál ligát is a ráma mellé, mert a liga is tökéletesen jó hozzá.
A családban kialakult tejallergia miatt most ezt használtam hozzá és teljesen jó lett ezzel a termékkel is a sütemény.
A kakaónál holland kakaót használtam, s mivel annak igen erős sötét színe van, így a sütemény is sötétebb színű lesz.
Amikor összeolvasztottuk, összemelegítettük a vizet a rámával és a kakaóval, azután az egészben vásárolt kekszeket törjük össze kisebb darabokra.
Azalatt hűl egy kicsit a kakaós, rámás víz.
Ha ezzel is meg vagyunk, készítsünk magunk elé egy őzgerinc formát, amit béleljünk ki folpackkal.
Azt követően vegyünk egy tálat és öntsük bele a darált kekszet.
Keverjük el benne a porcukrot.
Majd a kissé meghűlt kakaós keverékhez adjunk ízlés szerinti mennyiségű rumaromát.
Én nem szeretem, ha egy sütemény túlontúl rumos ízű, így 2-3 kávés kanálnál többet én nem teszek bele az ilyen típusú süteményekbe.
Aki intenzívebb ízt szeretne elérni, az ízlésére van bízva az adagolás.
Amint elkevertük a rumaromával a kakaós keveréket, adjuk hozzá a darált kekszhez.
Keverjük össze és adjuk hozzá a kis darabokra tört másik rész kekszet is.
Végül azzal is jól, alaposan forgassuk össze.
Az oda készített őzgerinc formába töltsük bele a kekszes masszát.
Először mindenhová tegyünk belőle egy keveset.
Sajnos most látom csak, hogy kissé beárnyékolódik a kép, de talán mégis látszódik rajta, amit lefotóztam.
Végül töltsük meg a formát az egész keksz masszával.
Miután szépen elegyengettük, elsimítottuk a kekszet a formában, hajtsuk rá a lelógó folpackot és jól illesszük is egymáshoz a folpack részeit, hogy jól be legyen úgymond csomagolva a sütink.
Pár órára, legalább 3-4 órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek és a sütemény is szépen egyben maradjon.
A pár órai hidegen való állás, pihentetés után vegyük ki a keksszel teli formát a hűtőből és a tetején nyissuk szét a folpack fóliát.
Egy nagyobb vágódeszkára vagy egy tálcára borítsuk ki azután a süteményt.
Majd emeljük le róla a z őzgerinc formát.
Ha ez megtörtént, vegyük le róla a folpackot.
Éppen azért nyitottuk ki az őzgerinc formában lévő kekszesnek a tetejéről a fóliát, hogy amikor kiborítjuk, már alatta ne maradjon ott a fólia.
S akkor szépen le tudjuk húzni az egész sütiről a folpackot.
Ha levettük a sütiről a folpackot, nincs más dolgunk, minthogy egy jó éles késsel szeleteljük fel a kekszrudat.
A szeletek szélessége kb. 1-1,5 cm széles legyen.
Ez a típusú kekszrúd egyébként kicsit lágyabb állagú, mint pl. a román rúd, de ettől függetlenül nagyon szépen megtartja a formáját, egyáltalán nem fog szétesni.
Az egyszerűsége mellett, nagyon kellemes ízű kekszes édesség.
Érdemes kipróbálni.
Forrás: Street Kichen
Jó étvágyat kívánok hozzá!