KÓKUSZOS KIFLI
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 32 dkg finom liszt
  • 20 dkg ráma
  • 2 tojássárgája
  • kb. 1/2 dl tej
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 5 dkg kókusz reszelék
  • A kiflik végéhez: 10 dkg étcsokoládé
  • 3-4 -5 dkg ráma
  • 5 dkg kókusz reszelék
  • Egyéb: sütőpapír
  • kis darab folpack
  • kevés porcukor
  • Elkészítés: Ezek a mutatós kis kiflicskék nagyon kellemes ízű teasütemények. A sütés napján kerek kínáló tálra sorakoztattam fel őket, de másnap délután a megmaradt kifliket betettem egy lezárható műanyag étel tároló dobozba és még 4-5 nap múlva is puha maradt. Persze ekkorra már csak 4-6 db maradt meg, viszont azok még akkor is puhák és ízletesek voltak. Az elkészítése egyszerű, bár kicsit aprólékos munkával jár ugyan, de a végeredmény elfeledteti mindezt.
    Először állítsuk össze a kiflik tésztáját.
    Ehhez mérjük ki a lisztet, majd adjuk hozzá a cukrokat.
    Keverjük össze ezeket a száraz anyagokat és ezután morzsoljuk el benne a rámát.
    Majd adjuk hozzá a tojássárgákat és a kókusz reszeléket.
    Kezdjük el összegyúrni és lassan adjunk hozzá egy picike tejet. 
    Nekem kb. 1/2 dl tejre volt még szükség ahhoz, hogy jól gyúrható tésztát kapjak.
    Miután összegyúrtuk a tésztánkat, készítsük elő a kifli formánkat.
    Az eredeti receptben ilyen formákban kell megsütni a tésztákat, de akkor jó, ha legalább 12-20 db ilyen formánk van. Olyan anyagból van, mint a kosárka forma, csak kiflinek van kialakítva.
    Én csak egy darabot használtam hozzá. ( Nekem nincs is több. )   
    S most megmutatom, hogy hogyan lehet egy darabbal készre sütni ezeket a kifliket.
    Ha összeállítottuk a tésztát, azonnal neki is foghatunk a kiflik kialakításának, nem szükséges pihentetni a tésztát.
    Vegyünk egy tálcát, tegyünk rá egy darab sütőpapírt és a nagy tésztából készítsünk diónyi gombócokat, amiket a tálcára sorakoztassunk egymás mellé.
    Miután elkészültek a tészta golyók, vegyük magunk elé a kifli formát.
    A formára az üreges részre helyezzünk egy kb. 15x15 cm-es folpack darabot.
    Az első gombócból sodorjunk egy kb. akkora hengert, ami majdnem belefér a formába.
    Tegyük bele a folpackra rá és nyomkodjuk bele a tésztát az ujjunkkal.
    Úgy érdemes megcsinálni őket, hogy ha kész, rögtön át is tudjuk tenni a tepsire.
    Így azt is készítsük elő. Egy gáztepsire helyezzünk rá sütőpapírt és tegyük a kezünk közelébe.
    Miután belenyomkodtuk a tésztát a formába, fordítsuk ki a folpack segítségével a tésztát.
    Mindezt végezhetjük gyúrótáblán is, vagy kicsi vágó deszkán is, de mint én egy viaszos vászon terítőn is. ( Én ezt csak erre a sütési célra szoktam használni. )
    Amikor meg vagyunk egy kiflivel, tegyük át a tepsire, ( vagy rögtön oda is boríthatjuk ki, én ugyan csak a kiborítás után raktam át a tepsire ) és már készíthetjük is a következő kiflinket, úgy, hogy visszahelyezzük a folpackot és következhet az újabb tészta golyó.
    Végezzük ezt mindaddig, míg annyit nem készítettünk, amennyi a tepsinkbe bele fér. Hiszen egyszerre mind nem fog elférni egy gáztepsin.
    Természetesen a kiflik között hagyjunk egy kis helyet, mert a kiflik kissé növekedni fognak sülés közben, bár nem lesznek túl nagyok, hiszen nem használtunk hozzá semmilyen térfogat növelőt. Gondolok itt a sütőporra.
    A sütőt érdemes már akkor bekapcsolni, amikor elkezdjük kialakítani a kifliket, hogy legyen ideje bemelegedni.
    180 fokra, alsó-felső sütésre állítsuk be a hőfokot.
    Akinek nem villany sütője van, akkor arra állítsa és azon a hőfokon süsse meg a kis kifliket, amelyiken sütni szokott. 
    A sütési idő 12 perc. 
    Tehát ha előmelegítettük a sütőt, tegyük be a tepsit és 12 percig süssük a kifliket.
    Persze minden sütő más, s elképzelhető hogy 1-2 perc eltérés lehet a sütési időnél. Így ha azt látjuk, hogy kezd a kiflik széle kicsit barnulni, s az alja egészen világos barna, akkor már jó lesz a tészta. 
    Ugyan azt fogjuk érezni, hogy még puha a tészta, de itt is az történik, mint a mézes kalácsnál, hogy miután kivettük a sütőből és kezd hűlni, azt tapasztaljuk, hogy kezd megszilárdulni a tészta.
    Amíg sül az első adag kiflink, azalatt gyorsan formázzuk meg a többi kiflit is.
    Ha van még egy gáztepsink, akkor rögtön arra tehetjük a készre formázott kifliket, de ha nincs, akkor egy tálcára, s azután onnan tudjuk átrakni a ki sült kiflik helyére.
    Majd ha mindet megsütöttük, hagyjuk kihűlni.
    Ez nem sok idő, hamar kihűlnek a kis tészták.
    Ezután készítsük el a csokimázat.
    Gőz fölött olvasszuk össze a csokit a rámával, annyival, amennyivel kellően lágy, krémes olvasztott csokit kapunk.
    De túl híg azért ne legyen.
    Készítünk magunk mellé egy sütőpapíros tálcát és azután egy tálkában az olvasztott csokit, egy másikban pedig a kókusz reszeléket helyezzük el.
    Minden kiflinek a két végét mártsuk meg a csokiban, majd a kókuszreszelékben. Tegyük le a sütőpapíros tepsire, hogy a csokoládé megdermedjen a kiflik végén. Ez minimum negyed-fél óra, mivel a kókusz alatt lassabban köt meg a csoki.
    Ezt követően egy kevés porcukorral hintsük meg a csoki végek közötti részeket a kifliknek.
    Ha az összes kiflit megporcukroztuk, el is készültünk a fincsi tea süteményeinkkel.
    Ebből a tészta mennyiségből nekem 40 darab kis kifli lett.
    Viszont azt még el szeretném mondani, hogy az ily módon megsült kifliken sajnos a kiflin lévő bordák kissé csak részben láthatóak, míg ha a formákban sültek volna meg, abban az esetben jobban kirajzolódnának a csíkocskák. De talán ez nem ront a küllemén...
    Nincs más hátra, minthogy egy szép kínáló tálra helyezzük rá ízlésesen a kókuszos kifliket és már szervírozhatjuk is a családtagjainknak vagy a  vendégeknek.
    A recept forrása a " receptneked ". A kiflik nálam némi változtatással lettek  elkészítve.
    Aki szereti a száraz süteményeket, mindenképp próbálja ki. 
    Kellemesen kókuszos ízű teasütemény.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!