KÉTSZÍNŰ MEGGYES SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 6 tojás
  • 20 dkg kristály cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1/2 dl tej
  • 25 dkg ráma
  • 2 ek. kakaópor
  • 25 dkg finom liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 ( bio ) citrom lereszelt héja
  • 1 ü. magozott meggy befőtt
  • sütőpapír
  • Elkészítés: Ezt a csodálatos kinézetű és ízű meggyes sütit Rozi oldalán találtam és amellett, hogy nagyon mutatós a külleme, nagyon-nagyon finom! Ezer köszönet a receptért! Már sokszor és sokféle meggyes sütit sütöttem, de ez a változat tetszik igazán. Nagyon könnyű a tésztája, a citrom remekül harmonizál a meggyel, sőt nagyon kellemes ízt kölcsönöz az egész süteménynek.
    Az eredeti receptben a gyümölcs cseresznye, de mi ide haza sokkal jobban kedveljük a meggyes sütiket, így én azzal is készítettem.
    De ha valaki cseresznyével szeretné megsütni a süteményt, akkor azt a gyümölcsöt használja hozzá. De a meggyel is csodás. Én az első alkalom után már 4-5 hétvégén is újra megsütöttem.
    Lássuk is az elkészítését.
    Első lépésként kapcsoljuk be a sütőnket, hogy kellően elő tudjon melegedni. 180 fokra, alsó-felső sütési funkcióra vagy nem villany tűzhelynél arra a fokozatra, amin sütni szokott.
    Először, ha friss gyümölcsöt használunk hozzá, mossuk meg és magozzuk ki, s tegyük szűrőbe, hogy lecsepeghessen a felesleges leve.
    Ha magozott befőttet használunk, azt csak szűrőben csepegtessük le. Én ez utóbbiból készítettem.
    Azután a tojásokat mossuk meg, s töröljük szárazra.
    Majd válasszuk ketté.
    A sárgákat próbáljuk meg úgy beletenni a kis tálkába, hogy egyben maradjanak.
    Azután a rámát a kétféle cukorral habosítsuk ki egy robotgéppel, majd ekkor kerülhetnek bele a tojások sárgái.
    Egyenként adjuk a cukros rámához és minden hozzáadott tojássárga után keverjük át a rámás alapot.
    Azért is írtam, hogy próbáljuk meg épségben a kis tálkába helyezni a tojássárgákat, mert egyenként kerülnek a rámához.
    Az egyenkénti kivétel történhet kanállal is vagy óvatos átöntéssel is.
    Erre az egyesével való kikeverésre azért van szükség, hogy ne csapódjon ki a tojás a rámából.
    Miután ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a tejet, s a reszelt citrom héjat, amit szintén keverjünk el. Én bio citromot vásároltam hozzá a kis gyerekek miatt, de természetesen a nem bio is jó, csak azt még jobban érdemes megmosni. Majd a lisztben vegyítsük el a sütőport és az is kerülhet bele a masszába.
    Ha összedolgoztuk az egészet, a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá és lazán fakanállal forgassuk bele az előbbi keverékhez.
    Felezzük el a kész tésztát, vagy úgy is történhet a felezés, hogy a felét rögtön belesimítjuk a tepsibe.
    Tehát lehet ketté osztani egy másik tálba is a tésztát vagy simán belesimítani a felét a tepsibe. 
    Én az utóbbi szerint tettem.
    Előtte természetesen béleljük sütőpapírral a tepsinket.
    A megmaradt másik rész tésztához keverjük bele a kakaóport.
    Én most holland kakaóport használtam és abból 2 lapos evőkanállal tettem bele, de még így is nagyon sötét lett a színe. S az íze is kicsit markánsabb, mint a zsírszegényebb kakaóé.
    Így ha valaki olyan típusú kakaót szeretne hozzá használni, nyugodtan lehet azzal is készíteni.
    A kakaóport érdemes egy szűrőn keresztül átszitálva, illetve azonnal beleszitálva hozzáadni a tésztához, mert ezzel elkerülhető, hogy kis csomó maradjon a kakaóban.
    Amikor ezzel megvagyunk, a fakanállal vagy egy evőkanállal rakosgassuk a fehér tésztára a kakaós tésztát.
    Sokkal célszerűbb olyan formában a fehér tésztára tenni a kakaósat, hogy kanállal mindenhová teszünk belőle és nem egy helyre borítjuk rá a sötét tésztát, így nem süllyed majd bele azon az egy helyen a másik tészta.
    Azután pedig szépen el lehet simítani akár egy fakanállal, akár egy spatulával vagy egy torta lapáttal. Én tortalapáttal finoman elsimítottam a kakaósat a fehér tésztán.
    A következő lépés, hogy a félre tett, lecsepegtetett meggyel ( cseresznyével ) rakjuk ki a süti tetejét.
    Az előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit és kb. 30-35 perc alatt süssük készre a sütit.
    Mint sok esetben is beszéltünk róla, hogy minden sütő más és más, így a sütési idő néhány perces eltérésekkel eltérhet egymástól. 25-30-35 perces sütési időkre lehet számolni, kinek mennyire süt a sütője.
    Nálam 180 fokon 35 perc kellett a készre sütéshez.
    Ezért 25 percnél érdemes tűpróbát végezni.
    Amikor kivettük a tepsit a sütőből, néhány perces várakozás után vegyük majd ki a tepsiből a süteményt és úgy hűtsük ki végleg.
    Ezt nagyon szépen meg lehet csinálni úgy, hogy még véletlenül se törjön, szakadjon meg a még meleg tészta.
    A tepsiben a tésztát egy késsel óvatosan vágjuk körbe, hogy sehol se tapadjon rá a tepsi oldalára.
    A tepsi tetejére fektessünk rá egy tálcát, ráfordítva a tálca felső felét, hogy erre kerüljön majd rá a süti.
    A tepsit és a tálcát egyszerre megfogva, fordítsuk meg a tepsit.
    Így a tepsiből rákerül a sütemény teteje a tálcára. Ekkor leemeljük a tepsit róla.
    Amikor leemeltük a tepsit, a sütőpapírt óvatosan húzzuk le a tészta aljáról.
    Tegyünk a tészta aljára egy másik tálcát, amin majd rajta hagyhatjuk hűlni a sütinket és most is a kettőt egyszerre megfogva, fordítsuk meg a tálcákat a sütivel együtt.
    Emeljük le a felső tálcát és így már a sütemény felső fele kerül felülre, a tálca alján pedig a sütemény alja lesz.
    Ezt követően hagyjuk kihűlni a süteményt.
    S amikor már nem meleg, egy éles késsel vágjuk le körben egy vékony részen a süti széleket.
    Az nem szép, amikor a széle is rajta van a felszeletelt süteményen, legalábbis én sosem azzal együtt szeletelem fel.
    Majd a nekünk tetsző méretű, kockákra vágjuk fel.
    Én legtöbbször három hosszú csíkra vágom hosszában a tésztát és azután a csíkokat vágom kockákra, illetve kis téglalap formára.
    Végül porcukrozzuk meg a tetejét a süteménynek.
    Nagyon kellemes ízű lesz a porcukor, ha egy kis vaníliás cukrot is keverünk hozzá.
    Majd rakjuk rá a meggyes sütemény szeleteket egy szép kínáló tálra és már szervírozhatjuk is a családunk vagy a vendégeink számára.
    Nagyon finom süti, érdemes kipróbálni.
    Forrás: rozi erdélyi konyhája ( Kétszínű cseresznyés sütemény )

    Jó étvágyat kívánok hozzá!