BEJGLI DIÓS-MÁKOS ÉS TEJALLERGIÁSOKNAK IS
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
Tészta: 50 dkg finom liszt 1 csipet só 1 kocka ( 25 dkg ) ráma 2 tojás 5 dkg cukor 2 dkg élesztő 1 dl langyos tej Diótöltelék: 20 dkg cukor 1/2 dl hideg víz 30 dkg darált dió 1 citrom reszelt héja Máktöltelék: 1 dl tej 30 dkg darált mák 20 dkg ( por ) cukor 1 citrom reszelt héja 1 cs. vaníliás cukor kb. 3 ek. házi szilva lekvár Tetejére: 1 tojássárgája 1 tojásfehérje Egyéb: sütőpapír
Elkészítés: Már nagyon sok alkalommal fel szerettem volna tenni a bejglinek a receptjét, de vagy fázis fotókat nem készítettem hozzá vagy a felszeletelt bejgliről maradt el a fotó. Tulajdonképpen most is történt ilyesmi, mert amikor felszeleteltem a bejglit a családom számára, megint csak elmaradt a fotó. De két nap elteltével még le tudtam fotózni pár szeletet - noha nem ilyenkor és nem ennyi mennyiséggel szerettem volna készíteni képet - de bizton állítom, hogy ez a bejgli pár nap után is nagyon puha, ízletes marad, már ha marad belőle.
Több évvel ezelőtt mindég az anyukám készítette a bejgliket, mivel a munkám mellett szeretett volna engem kisegíteni, de az utóbbi években már én készítem. Valamikor majd az ő receptjét is megosztom veletek, mert az is nagyon finom.
Viszont a lányom anyósától kaptam pár éve egy másik receptet, így most már az alapján sütöm a bejglit. Nekem ez vált be igazán.
Igaz kicsit időigényes, de higgyétek el, megéri a fáradságot.
Egy nagyon puha tésztájú, kellemes ízű bejglit tudunk az asztalra varázsolni. Akkor lássunk is neki az elkészítéséhez.
Először is állítsuk össze a tésztát.
A finom liszthez keverjük el a csipet sót és ezután a tejet langyosítsuk meg mikróban. Adjunk hozzá 1 teás kanál cukrot, amit az 5 dkg mennyiségből vegyünk el.
Majd morzsoljuk bele az élesztőt és fedjük le egy szalvétával és futtassuk fel az élesztőt.
Ez pár perc alatt meg is történik. A lisztben keverjük el a maradék cukrot és morzsoljuk el a liszttel a nem is túl lágy, de nem is jéghideg rámát.
Miután szépen feljött a csészében az élesztő, azt is adjuk hozzá.
A 2 tojást egy villával kissé verjük fel egy kis tálkában, majd adjuk az élesztős liszthez.
Jó alaposan gyúrjuk össze a tésztát.
Amikor ezzel elkészültünk, egy pici liszttel hintsük meg a tál alját és helyezzük bele a tészta cipót és konyharuhával letakarva pihentessük hideg helyen 3 órán át. ( Én előszobában pihentettem, ami télen nincs fűtve, így elég hideg. )
Szeretném megemlíteni, hogy az eredeti recept porcukrot ír a hozzávalóknál, s én idén kristály cukrot használtam hozzá, s nem lett ezzel sem rossz, azaz nem lehetett egyáltalán megérezni, hogy szemcsés cukor lett hozzá használva.
De ha valaki szívesebben használna hozzá porcukrot, akkor használhatja azt.
Amíg pihen a tésztánk, elkészíthetjük a töltelékeket, hiszen azoknak ki kell hűlnie.
Itt is eredetileg porcukor a hozzávaló, de jelen esetben is kristály cukrot használtam.
Készítsük el a diótölteléket. Mindenek előtt, ha egész diónk van, azt előbb daráljuk le. Nekünk pontosan 30 dekára van szükségünk.
Egy lábasban keverjünk el 20 dkg cukrot 1/2 dl hideg vízzel. Ebből készítsünk szirupot.
A lángon kevergessük addig, míg elolvad a cukor és forraljuk össze az egészet.
Ez nem sok idő, pár perc.
Ezután adjuk hozzá a darált diót, forgassuk össze a sziruppal és levéve a tűzről adjuk hozzá 1 citrom lereszelt héját. Majd tegyük félre kihűlni a diótölteléket.
Ezt követően állítsuk össze a máktölteléket.
Itt szintén daráljuk le előbb a mákot, ha szemes mákunk van.
Majd keverjük össze a 30 dkg darált mákot 20 dkg cukorral.
1 dl tejet forraljunk fel - igaz, hogy kevésnek hangzik, de csak ennyi kell hozzá - és miután felforrt, adjuk hozzá a cukorral elkevert mákot. Ezt is keverjük el, majd levéve a tűzről, itt is 1 citrom reszelt héját keverjük el benne, s ezenkívül 1 cs. vaníliás cukrot is tegyünk bele.
Végül ezt a keveréket is hagyjuk kihűlni.
Tulajdonképpen itt már lesz egy kis üres óránk, ami alatt akár süthetünk mást is.
Miután letelt a 3 órás pihentetési ideje a tésztának, neki is láthatunk a további munkálatoknak.
A tésztát két részre osztjuk, bár lehet 4 kis rudat is készíteni belőle, de én kettőt szoktam csak.Tehát 1 nagy mákos és 1 nagy diós rúd készül.
Az első tésztadarabot kicsit gyúrjuk át és nyújtsuk ki kb. 1/2 cm vastagságú téglalappá.
Rakosgassuk rá a dió tölteléket és óvatosan simítgassuk el. Ezt végezhetjük kézzel is - ha kicsit bevizezzük a kezünket, könnyebben, egyenletesebben el lehet simítani a diót a tésztán, de nagyon jó erre a célra a tortalapát, azzal is nagyon könnyű dolgozni.
A diótölteléket mindenképpen úgy simítsuk el a tésztán, hogy a tészta oldalainál hagyjunk kb. 1-2 cm-t szabadon.
A tésztának azon a részénél, ahol rövidebbre nyújtottuk a tésztát, hajtsuk fel a töltelékre az üresen hagyott tésztát. S a hosszabb résznél kezdjük el feltekerni rúdba a bejglit.
Egy tepsit készítsünk magunk mellé ekkor, béleljük ki sütőpapírral és a feltekert bejglit óvatosan tegyük át a tepsire úgy, hogy a tekerés vége alulra kerüljön.
Ezután készítsük el a mákos bejglit.
A másik tésztadarabot is kicsit gyúrjuk át és nyújtsuk ki ugyanúgy, mint a diósnál a tésztát.
Itt is szépen simítsuk rá a tésztára a tölteléket, s itt a mákos töltelék felvitelekor is hagyjunk üresen a tészta szélein kb. 1-2 cm-es darabot.
Ha szépen elegyengettük a mákos tölteléket ( én itt is a tortalapátot használtam ), akkor a mák tetejére rakosgassunk, pötyögtessünk 1-1 mokkáskanálnyi vagy fél kávéskanálnyi házi szilvalekvárt.
Ha a szilvalekvárt is rárakosgattuk a töltelékre, a tészta rövidebb részénél itt is hajtsuk fel az üresen hagyott tésztát a töltelékre és a hosszanti irányból tekerjük fel a tésztát rúdba.
( A mákos feltekerésénél valahogy kimaradt a fotó, de természetesen ugyanolyan módon történik, mint a diósnál. )
S ezt a rudat is óvatosan tegyük át a sütőpapíros tepsire.
Én gáztepsit használtam, mert ezen majd kényelmesen el tud férni mindkét tészta rúd.
Amikor átraktuk a tepsire a feltekert rudakat, az 1 tojást válasszuk ketté két külön kis tálkába és tojássárgáját keverjük át.
Egy ecsettel kenjük meg vele a bejgli tésztákat.
Ezután hagyjuk megszáradni a tojássárgákat a rudak tetején, ez kb. 20 percet vesz igénybe. Vagyis ilyenkor már nem ragad a felülete.
Érdemes az órára tekinteni a tojássárgával való lekenéskor, mert majd onnantól kell számítani legalább 1 óra állás időt.
Tehát ha megszáradt annyira a tojássárgája a tészta tetején, hogy már nem ragad, akkor takarjuk le egy konyharuhával, s pihentessük 1 órán át. Ezt az 1 órai pihentetést langyos helyen tegyük, itt kicsit meg is kel a tészta.
A pihentetési idő, mint az előbb említettem is, a lekenéstől legyen számolva.
Sok helyen azt olvastam, hogy nem kell meleg helyen pihentetni a tésztát, mert akkor természetesen kelni fog a tészta.
Viszont ennél a receptnél éppen így kell lennie.
Ha letelt az 1 óra pihentetési idő, vegyük magunk elé a tepsit és most kenjük le a rudakat tojásfehérjével.
Ehhez a félretett tojásfehérjét villával kicsit habosítsuk ki és kenjük át ecsettel szépen a tojássárgás felületet.
Hagyjuk megszáradni a tojásfehérjét a tojássárgája felületén. Most viszont már hideg helyre kell tennünk a tésztákat, én ekkor is a hideg előszobába tettem és 1 órát hagyjuk így pihenni.
Ennél az 1 órás időnél már nem takartam le a tészta tetejét.
Ezután melegítsük elő a sütőt 180-200 fokra, alsó-felső sütésre.( Ez villany sütőnél van. )
Akinek gázos sütője van, arra a fokozatra állítsa, amelyiken sütni szokott.
( Ezt a vezetékes gáztűzhelyeket nem ismerem. )
Ezek a bejglik anyukámnál készültek, abban a sütőben kicsit el is terültek, mert lassabban sül, mint pl. a villanysütőmben.
De mielőtt behelyezzük a sütőbe a tepsit, a bejglik tetejét és az oldalait szurkáljuk meg 4-5 helyen.
Én saslik pálcát használtam, de jó a hurkapálca is.
Egészen a tészta aljáig szúrjuk bele a pálcát, hogy a gőz el tudjon távozni sülés közben.
De csak közvetlen sütés előtt szurkáljuk meg a tésztát, mert ha lekenés előtt tesszük, akkor a rákent tojás elzárhatja a kialakított rések tetejét.
Az előmelegített sütőben süssük szép pirosra a bejgliket. A sütési idő sütőtől eltérő lehet, 30-35-40 perc.
Az anyukám sütőjében majdnem 40 percig sült és a vége felé meg is kellett fordítani, mert az egyik fele jobban süt a sütőnek.
Ezeket, ha vannak ilyen kisebb sütési akadályok, mindenképpen vegyük figyelembe, hiszen mindenki maga ismeri a saját tűzhelyét.
Ha megsült a bejgli, hűtsük ki, akkor lehet szépen felszeletelni.
Egy tapasztalatomat szeretném veletek megosztani.
Ha nem azon a napon kerül szervírozásra a bejgli, akkor teljes kihűlés után érdemes folpackba csomagolni, ( nem nejlon zacskóba ) mert ezzel megakadályozzuk a tészta kiszáradását.
De ha aznap is szeleteljük fel, a megmaradt bejglit, akár szeleteket, akár egészben hagyott darabot is ugyanúgy folpackba jó tovább tárolni, mert ezzel a módszerrel napokig puha marad mind a tészta és mind a töltelék.
Nekem és a családomnak nagyon ízlik az ily módon készült bejgli. És ugyan nem sok maradt belőle, de ami megmaradt 2-3 nap után is ugyanolyan finom és puha volt, mint az első napon.
A főcímben szerepel, hogy tejallergiás számára is készítettem bejglit. Ezt most külön oldalon nem teszem fel, mert ugyanúgy készült, mint a hagyományos bejgli, csak a ráma és a tej fajtája változott.
Így ezen a bejgli oldalon mutatom be.
Tehát még 2 rudat készítettem, s az ráma helyett ligával és tehéntej helyett alprós rizstejjel készült a tejallergia miatt. A mennyiségek ugyanannyik, mint az előző bejgliknél. S a többi hozzávaló teljesen megegyezik a sima bejgliével.Természetesen ne feledkezzünk meg a máktölteléknél a tehén tejet is rizstejre cserélni.
Tehát miután begyúrtam a hagyományos bejgli tésztáját, akkor elkészítettem a tejérzékenységre is a tésztát. Azt külön feliratoztam a másik tálban, hogy még véletlenül se keveredjen össze a két tészta.
A pihentetés után, miután elkészültem az előző bejglikkel, ezeket a bejgliket is ugyanúgy összeállítottam, de ezt a két rudat már egy más fajta tepsibe helyeztem bele.
Amiket természetesen ugyanolyan módon lekentem a tojássárgával, majd a száradás, pihentetés után a tojásfehérjével.
Az újabb pihentetés után az is a sütőbe került és gyönyörűen megsült.
Kicsit még jobban is megkelt, mint az előző bejglik, mivel mire sorra kerültek, picivel több volt a várakozási idő, de ettől csak még puhább lett a tésztája.
Mint láthatjátok, a két bejgli teljesen összeért a tepsiben, de ez nem okozott semmilyen gondot. Amikor kihűlt, szépen el lehetett választani egymástól a két rudat, egy késsel rásegítve, hogy ne szakadjon meg a tészta.
Ízében semmilyen különbséget nem lehetett észrevenni a sima és tejérzékenységre készült bejglik között, mindkettő egyformán puha és könnyű volt, csupán itt az a lényeg, hogy ezt bátran eheti a tejérzékeny is, míg a másikból nem fogyaszthat.
( Természetesen ha kétféle bejglit készítünk egy időben, arról se feledkezzünk meg, hogy a továbbiakban se maradjon ki a jelölés, nehogy összekeveredjenek a finomságok. )
Így 4 rúd bejgli készült a karácsonyi ünnepek alkalmából.
Én nagyon örülök, hogy megkaptam ezt a receptet, mert egy nagyon könnyű tésztájú, finom töltelékű bejgli kerül a család elé.
Ha van kedvetek hozzá, próbáljátok ki.
Aki tejallergia miatt nem fogyaszthat sima tejes bejglit, annak bátran ajánlom ennek a bejglinek az elkészítését, a rizstejes változatot.
Egyikben sem lehet csalódni.
Jó étvágyat kívánok hozzá!