MÁLNÁS TORTA
HOZZÁVALÓK
  • Fehér piskóta: 5 tojás
  • 5 ek. kristálycukor
  • 5 púp. ek. finom liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • Barna piskóta
  • 3 tojás
  • 3 ek. kristálycukor
  • 2 púp. ek. finom liszt
  • 1 ek. kakaópor
  • 1/2 cs. sütőpor
  • Krém: 3 cs. főzős málna ízű pudingpor
  • 8 ek. kristálycukor
  • 8 dl alpro rizstej
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 25 dkg liga
  • kb. 30 dkg málna
  • Teteje: 10 dkg étcsokoládé
  • hozzá 5-7 dkg liga
  • csokiforgács
  • Egyéb: 20-25 dkg málna dzsem
  • sütőpapír
  • Elkészítés: Ez a málnás torta a fiam születésnapja alkalmából készült. Viszont a hozzávalókból láthatjátok, hogy nem sima tehéntejjel készítettem a krémet, hanem alpro rizstejet használtam hozzá. S a ráma helyett pedig ligát használtam. Tej allergia miatt készítettem ezekkel a hozzávalókkal, de ahol nincs ilyen probléma, akkor ez a torta tehéntejjel és rámával is elkészíthető, ugyanilyen formában. Az elkészítése, s összeállítása nagyon könnyű, bárki könnyedén meg tudja vele lepni a családtagjait.
    Először készítsük elő a tortaformát. A normál méretű ( kb. 24 cm-es ) formánkat helyezzük rá a kiterített sütőpapírra és rajzoljuk körbe. Majd vágjuk ki és a kivágott kerek sütőpapírt illesszük bele a tortaforma aljába.
    S tegyük félre.
    Ezután kapcsoljuk be a sütőt, hogy legyen ideje felmelegedni. Villanysütőnél 180 fokra, alsó-felső sütési funkcióra. Gázos sütőnél pedig arra a fokozatra állítsuk, amelyiken sütni szoktunk. (Nekem villany sütőm van, így abban jobban ismerem a hőfokok beállítását. )
    Ezt követően válasszuk szét a tojásokat és a tojások fehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral.
    A cukrot viszont csak akkor adjuk a tojásfehérjékhez, ha már képeztünk egy kevés habot.
    Miután már jó a habunk, adjuk hozzá a tojások sárgáit és keverjük el a habbal. Itt még dolgozhatunk a robotgéppel, de a továbbiakban használjunk fakanalat.
    A lisztben keverjük el a sütőport és a fakanállal óvatosan forgassuk össze a habbal.
    A kikevert masszát öntsük bele a tortaformába, helyezzük be a sütőbe és süssük készre a piskótát kb. 25-30 perc alatt. Tűpróbát mindenképp érdemes végezni.
    Ha megsült, vegyük ki a sütőből és pár perc várakozás után, csatoljuk le az oldalát a formának és vegyük ki a piskótát.
    Majd mossuk el a formát és ugyanúgy, mint az elején, vágjuk bele méretre a sütőpapírt.
    Persze ha van még egy ugyan ilyen méretű tortaformánk, akkor csak készítsük elő és nincs szükség külön elmosogatásra a fehér piskóta után.
    Állítsuk össze a barna piskótát.
    A tojásokat szintén válasszuk ketté és a fehérjéket verjük fel kemény habbá a cukorral. Majd adjuk hozzá a tojások sárgáit, s azután a sütőporral elkevert lisztet és a kakaóport.
    Simítsuk ezt a masszát is a formába és ugyanezen a hőfokon süssük meg a piskótát. De itt már lerövidülhet a sütési idő, kb. 15 perc elegendő, mivel sokkal vékonyabb lesz a piskótánk.
    Mindkét piskótát hűtsük ki és vágjuk ketté.
    A barna piskótát igen nehéz szépen ketté vágni a tészta vékonysága miatt, de ha lassan, óvatosan végezzük, akkor nem szakad meg a kakaós piskóta.
    Ezután készítsük el a krémet. 
    A málna ízű pudingporokat keverjük ki a cukorral és az alprós tejjel és főzzük sűrűre. Gyakori kevergetés mellett hűtsük ki. ( Ez a puding a rizstejnek köszönhetően nem fog bebőrösödni, viszont érdemes gyakran átkeverni a hűtés során. )
    Majd a ligát keverjük habosra a vaníliás cukorral és azután dolgozzuk bele a kihűlt málnakrémbe.
    A málnakrémből tegyünk félre kb. 1/3 résznyi mennyiséget, ebbe ne kerüljön málna, mert ezzel vonjuk be kívülről a torta tetejét és az oldalát.
    Végül a megmaradt több mennyiségű krémbe egy fakanállal forgassuk bele a málnát.
    Én fagyasztott málnát használtam, tehát az is jó, nemcsak a friss, csupán a fagyasztottnál a  kiengedés után a málna levét csepegtessük le egy szűrőn keresztül.
    Állítsuk össze a tortát.
    Az alsó piskóta lapot készítsük magunk elé és krémet osszuk el 2 felé.
    A 1/2 rész krémet simítsuk el a fehér piskótán és erre tegyük rá a félbevágott kakaós piskóta egyik vékony lapját.
    Erre a kakaós lapra kenjük rá a málnadzsemet.
    Ha nagyon magos lenne a málnadzsem, érdemes egy szitán keresztül előtte  átpasszírozni. Én ezt tettem, mert amikor megvásároltam ezt a dzsemet, nem gondoltam, hogy rengeteg mag lesz benne.  De annyi magot tartalmazott, hogy élvezhetetlen volt. Viszont miután a magok kikerültek belőle, már finom volt. Bár nemcsak a dzsem jó, a lekvár is jó hozzá. Én azért vettem a dzsem változatot, mert úgy gondoltam, hogy ízben az is ugyanolyan finom, de állagában ez kicsit sűrűbb.
    A megkent kakaós lapra helyezzük rá a másik barna lapot, majd erre simítsuk rá a krém másik felét.
    Végül a krémre tegyük rá a másik fehér piskóta lapot.
    A félre tett málna nélküli  krémet a torta tetejére és az oldalára szépen, egyenletesen kenjük el. A torta oldalát szépen csíkozzuk meg, s ehhez az oldalán lévő krém felületén húzzunk végig egy cakkozott szélű simító spatulát. Ha ez nincs, az sem baj, abban az esetben egy villával készíthetünk csíkozást a torta oldalára.
    A torta tetejét pedig csokimázzal vonjuk be. 
    Ehhez egy kis lábasban tegyünk fel egy kevés vizet, tegyünk a lábas tetejére egy tálat.
    Abba tördeljük bele az étcsokit és adjunk hozzá kb. 4-5 dkg ligát. 
    Olvasszuk össze a kettőt és ha azt tapasztaljuk, hogy még elég sűrű, akkor adjunk még hozzá a ligából.
    Ha összeolvadt a csoki és a liga, picit hűtsük ki. Ez nem igényel sok időt, mert nem kell teljesen lehűteni, csak kevergetve pár pillanatig hűljön egy picikét a csokikrém.
    Pár keverés után öntsük rá a torta tetejére a csokimázat. Egy hosszú pengéjű késsel segítsünk rá, hogy ide-oda lefolyhasson a csoki a torta oldalára is.
    Ha nem tejallergiásnak készítjük a tortát, akkor csoki ganache-t érdemes készíteni. Ahhoz folyékony habtejszínt kell adni a már felolvasztott csokihoz és attól folyósabb lesz a csokink, s abban az esetben magától csordogál le a csokimáz a torta oldalára is.
    A csoki tetejét pedig szórjuk meg csokoládé forgáccsal. Ezt úgy lehet előállítani, hogy az egyben hagyott tábla csokiból egy késsel nagyon vékony szeleteket, szálakat vágunk. Van amikor morzsásra is sikerül, de azt is tegyük a tetejére.
    A végén nálunk szám gyertya került a tortára. Más most nem díszítette a tortát, mert így a maga egyszerűségében mutatott jól, de természetesen mindenki igénye szerint díszítheti. A tortát előző nap este készítettem és másnap délután került az ünnepelt és a család elé.
    Próbáljátok, nagyon finom. Nem túl édes, kellemesen savanykás a málnának köszönhetően.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!