KARAMELLÁS SÜTEMÉNY
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
Tészta: 3x3 tojás 3x3 ek. cukor 3x3 ek. víz 3x3 lapos ek. liszt 3x1 kk. sütőpor 3x3 lapos ek. darált dió Krém: 2 vaníliás pudingpor 7 dl tej 25 dkg ráma 20 dkg kristály cukor 1 vaníliás cukor Karamell: 30 dkg kristály cukor Teteje: 1 tábla tortabevonó tejcsokoládé 3-4 kocka tortabevonó étcsokoládé ( erre a célra bármilyen más csoki is jó ) 5-7 dkg ráma
Elkészítés: Mostanában a családom körében igen közkedvelt lett a karamell ízesítésű sütemény, ezért szívesen készítek ilyen sütiket. Több receptem van, ami karamellás, hiszen évek óta szorgalmasan gyűjtöm a recepteket, újságokat, süteményes könyveket, a barátaimtól kapott recepteket, de ezt a fincsi sütit a neten találtam az "Olcsó receptek" oldalon: Vass Lászlóné receptje.
Rögtön ki is próbáltam, mert azonnal tudtam, hogy ez egy finom sütemény.
Első alkalommal, amikor megsütöttem, aszerint készült, ahogyan meg volt adva a recept, ( nagyon fincsi volt ), de a mostani sütéskor egy kicsit átvariáltam a receptet, ( pl. a puding más ízű lett, vaníliás cukrot is adtam hozzá, stb. ) s így is teszem fel az oldalra.
A tésztához 3 db 3 tojásos diós piskótát kell sütnünk. Ehhez az elsőhöz a 3 tojásfehérjét verjük kemény habbá a 3 ek. cukorral, amit akkor adjunk a fehérjékhez, ha már képeztünk egy kis habot. Közben adjuk hozzá a 3 ek. vizet is és azzal együtt verjük fel az egészet kemény habbá. Azt követően adjuk hozzá a 3 tojássárgáját, a 3 lapos ek.-nyi lisztet, amiben keverjük el az 1 kk. sütőport, majd végül keverjük hozzá a 3 lapos ek. darált diót.
Egy normál méretű tepsit béleljünk sütőpapírral és simítsuk bele a diós piskóta masszát. Előmelegített sütőben süssük készre, majd hűtsük ki.
Ezalatt készítsük el a krémet. A 2 cs. vaníliás pudingport főzzük fel sűrűre a tejjel és hűtsük ki. A rámát keverjük ki a 20 dkg cukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük jól ki a pudinggal.
Ha kihűlt a karamell a piskóta tetején, állítsuk össze a süteményt.
Az egyik karamelles lapra, ami az alsó lap lesz, simítsuk rá a krém felét, tegyük rá a másik karamelles lapot és kenjük rá a krém másik felét. Ezután a fenn maradó harmadik piskótát, amit nem vontunk be karamellel, helyezzük a krém tetejére. Erre a legfelső tésztalapra tegyünk egy sütőpapírt és 1-2 könyvet helyezzünk rá nehezéknek. ( Az alsó könyv jó ha majdnem akkora, mint a sütemény kb. hossza, mert így fog mindenhol lenyomódni a tészta. ) Legalább 2-3 órára hagyjuk így a süteményt, de persze mindez elhagyható, de a lenyomódás által a karamell sokkal hamarabb puhul meg a krém alatt, mintha csak szimplán állna a sütemény. Amikor levettük a könyveket és a sütőpapírt, készítsük el a csokimázat.
Vízgőz felett olvasszuk fel a 10 dkg tejcsokoládét kb. 5 dkg rámával, s miután sima krémessé olvadt, simítsuk a piskóta tetejére. Amint kissé már megszilárdult a csoki, a pár kocka étcsokit is olvasszuk fel egy kevés rámával, tegyük nyomózsákba vagy nejlon zacskóba, aminek a végét vágjuk le - csak egy pici lyukat készítsünk - és kockázzuk meg a csoki tetejét.
A kész süteményt hagyjuk még 1-2 óráig állni, hogy a csoki tökéletesen megdermedjen és kockákra vágva kínáljuk.
Megjegyzés: A csoki gyönyörűen, hajszálrepedés nélkül felvágható, ha a kést nyílt láng fölött felmelegítjük és először csak megolvasztjuk a csokit a szeletelés mentén, s csak azután szeleteljük fel a süteményt.
Amikor a karamell rákerül a piskótára, majd kihűlés után megkeményedik, nem kell attól tartanunk, hogy később is kemény és vághatatlan lesz, mert a krém teljesen felpuhítja majd a lenyomatás során, és egy fantasztikus ízhatást fogunk kapni. Itt-ott persze, ahol vastagabban került a piskótára a karamell, még kicsit ropoghat majd a karamell, de ez még finomabbá teszi a süteményt. Viszont nem kötelező nehezékkel lenyomatni a süti tetejét, de így sokkal gyorsabban, jobban és egyenletesen fog megpuhulni, illetve belepuhulni mind a karamellbe és mind a sima krémbe a tészta.
Szeretném megosztani veletek, hogy nagyon sok üzletben lehet már kapni egy olyan süti díszítőt, amivel csodálatosan lehet csokiból, krémből kockákat, csíkokat vagy más formákat felvinni a sütemény tetejére. Kb. ezer forintig van az ára - bolttól függ - s úgy néz ki, mint pl. egy mustáros tubus és a végén található a kis mintázó cső. Bátran merem ajánlani, hogy aki tudja, vásárolja meg, nagyon hálás kis találmány. Aki gyakran süt és szívesen díszíti a sütijeit, annak mindenképpen visszahozza az árát ez a kis cukrászati eszköz. Mihamarább felteszem majd ha lefotózom az oldalra ezt a kis csoki díszítőt, bár már kicsit viseltes a sok használattól, de talán így is látszani fog, hogy hogyan néz ki.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Rögtön ki is próbáltam, mert azonnal tudtam, hogy ez egy finom sütemény.
Első alkalommal, amikor megsütöttem, aszerint készült, ahogyan meg volt adva a recept, ( nagyon fincsi volt ), de a mostani sütéskor egy kicsit átvariáltam a receptet, ( pl. a puding más ízű lett, vaníliás cukrot is adtam hozzá, stb. ) s így is teszem fel az oldalra.
A tésztához 3 db 3 tojásos diós piskótát kell sütnünk. Ehhez az elsőhöz a 3 tojásfehérjét verjük kemény habbá a 3 ek. cukorral, amit akkor adjunk a fehérjékhez, ha már képeztünk egy kis habot. Közben adjuk hozzá a 3 ek. vizet is és azzal együtt verjük fel az egészet kemény habbá. Azt követően adjuk hozzá a 3 tojássárgáját, a 3 lapos ek.-nyi lisztet, amiben keverjük el az 1 kk. sütőport, majd végül keverjük hozzá a 3 lapos ek. darált diót.
Egy normál méretű tepsit béleljünk sütőpapírral és simítsuk bele a diós piskóta masszát. Előmelegített sütőben süssük készre, majd hűtsük ki.
Járjunk el így mindegyik tészta elkészítésénél. Majd mindegyik megsült piskóta lapot helyezzük egymás mellé vagy egy-egy tálcára, vagy a gyúrótáblára.
Amikor már kihűltek a piskóta lapok, készítsük el a karamellt. Egy serpenyőben vagy kisebb lábasban karamellizáljuk meg a 30 dkg cukrot, azaz kevergessük addig a tűzön, amíg szép világos barna színűre össze nem olvad a cukor. ( Ez az idő kb. 5-10 perc között van. ) Azután 2 piskóta lap tetejére óvatosan, de igyekezve, mert gyorsan köt a karamell, kenjük rá a kész karamellt, fele-fele arányban. A harmadik lap maradjon üresen. Várjuk meg, míg kihűl a már megszilárdult karamell, ezután kerülhet majd rá a krém.
Amikor már kihűltek a piskóta lapok, készítsük el a karamellt. Egy serpenyőben vagy kisebb lábasban karamellizáljuk meg a 30 dkg cukrot, azaz kevergessük addig a tűzön, amíg szép világos barna színűre össze nem olvad a cukor. ( Ez az idő kb. 5-10 perc között van. ) Azután 2 piskóta lap tetejére óvatosan, de igyekezve, mert gyorsan köt a karamell, kenjük rá a kész karamellt, fele-fele arányban. A harmadik lap maradjon üresen. Várjuk meg, míg kihűl a már megszilárdult karamell, ezután kerülhet majd rá a krém.
Ezalatt készítsük el a krémet. A 2 cs. vaníliás pudingport főzzük fel sűrűre a tejjel és hűtsük ki. A rámát keverjük ki a 20 dkg cukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük jól ki a pudinggal.
Ha kihűlt a karamell a piskóta tetején, állítsuk össze a süteményt.
Az egyik karamelles lapra, ami az alsó lap lesz, simítsuk rá a krém felét, tegyük rá a másik karamelles lapot és kenjük rá a krém másik felét. Ezután a fenn maradó harmadik piskótát, amit nem vontunk be karamellel, helyezzük a krém tetejére. Erre a legfelső tésztalapra tegyünk egy sütőpapírt és 1-2 könyvet helyezzünk rá nehezéknek. ( Az alsó könyv jó ha majdnem akkora, mint a sütemény kb. hossza, mert így fog mindenhol lenyomódni a tészta. ) Legalább 2-3 órára hagyjuk így a süteményt, de persze mindez elhagyható, de a lenyomódás által a karamell sokkal hamarabb puhul meg a krém alatt, mintha csak szimplán állna a sütemény. Amikor levettük a könyveket és a sütőpapírt, készítsük el a csokimázat.
Vízgőz felett olvasszuk fel a 10 dkg tejcsokoládét kb. 5 dkg rámával, s miután sima krémessé olvadt, simítsuk a piskóta tetejére. Amint kissé már megszilárdult a csoki, a pár kocka étcsokit is olvasszuk fel egy kevés rámával, tegyük nyomózsákba vagy nejlon zacskóba, aminek a végét vágjuk le - csak egy pici lyukat készítsünk - és kockázzuk meg a csoki tetejét.
A kész süteményt hagyjuk még 1-2 óráig állni, hogy a csoki tökéletesen megdermedjen és kockákra vágva kínáljuk.
Megjegyzés: A csoki gyönyörűen, hajszálrepedés nélkül felvágható, ha a kést nyílt láng fölött felmelegítjük és először csak megolvasztjuk a csokit a szeletelés mentén, s csak azután szeleteljük fel a süteményt.
Amikor a karamell rákerül a piskótára, majd kihűlés után megkeményedik, nem kell attól tartanunk, hogy később is kemény és vághatatlan lesz, mert a krém teljesen felpuhítja majd a lenyomatás során, és egy fantasztikus ízhatást fogunk kapni. Itt-ott persze, ahol vastagabban került a piskótára a karamell, még kicsit ropoghat majd a karamell, de ez még finomabbá teszi a süteményt. Viszont nem kötelező nehezékkel lenyomatni a süti tetejét, de így sokkal gyorsabban, jobban és egyenletesen fog megpuhulni, illetve belepuhulni mind a karamellbe és mind a sima krémbe a tészta.
Szeretném megosztani veletek, hogy nagyon sok üzletben lehet már kapni egy olyan süti díszítőt, amivel csodálatosan lehet csokiból, krémből kockákat, csíkokat vagy más formákat felvinni a sütemény tetejére. Kb. ezer forintig van az ára - bolttól függ - s úgy néz ki, mint pl. egy mustáros tubus és a végén található a kis mintázó cső. Bátran merem ajánlani, hogy aki tudja, vásárolja meg, nagyon hálás kis találmány. Aki gyakran süt és szívesen díszíti a sütijeit, annak mindenképpen visszahozza az árát ez a kis cukrászati eszköz. Mihamarább felteszem majd ha lefotózom az oldalra ezt a kis csoki díszítőt, bár már kicsit viseltes a sok használattól, de talán így is látszani fog, hogy hogyan néz ki.
Jó étvágyat kívánok hozzá!