BAKONYI SERTÉSBORDA NOKEDLIVEL
KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1 kg sertéshús/comb vagy karaj/ 1 fej hagyma 1 ek zsír vagy 2-3 ek. olaj 1 kis doboz tejföl 2 ek. liszt 1 kis doboz konzerv vagy üveg gomba 1 tk. pirospaprika só ízlés szerint őrölt bors ízlés szerint ha van 1 paradicsom, paprika
Elkészítés: A bakonyi sertésborda nálam általában sertés karajból készül, de használtam már hozzá sertés combot is és csirkemellet is. Ha combból készítjük, annál azért ügyeljünk arra, hogy tovább kell főznünk azt a húst, hiszen inasabb, mint a karaj. Ha viszont csirkemellből készül ez a főfogás, annak kevesebb főzési idő is elegendő. Ez most karajból lett megfőzve, így aszerint írom a főzési időt is. A sertéshúst először mossuk meg és egy papírtörlővel, ha szükséges, itassuk fel a felesleges vizet róla. Majd felszeleteljük, egy kissé kiklopfoljuk, sózzuk és borsozzuk meg a hús mindkét oldalát.
A hagymát felkockázzuk és a zsiradékon üvegesre pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával és rögtön felöntjük egy pici vízzel, hogy a paprika ne égjen meg.
Öntsük fel annyi vízzel, hogy a húst ellepje és főzzük puhára, ez legalább 1 óra. A főzés során egy-két alkalommal keverjük át a fővő husinkat.
Ezt követően beletesszük a hús szeleteket, rá öntjük a levétől leszűrt gombát. Ha van 1-1 paprikánk, paradicsomunk, vágjuk apró kockákra és adjuk a húshoz, de ha nincs, akár el is maradhat.
Öntsük fel annyi vízzel, hogy a húst ellepje és főzzük puhára, ez legalább 1 óra. A főzés során egy-két alkalommal keverjük át a fővő husinkat.
Ha készre, puhára főlt a sertés hús, a tejfölt keverjük ki csomómentesre a liszttel. Egy kis víz hozzáadásával még "simábbá" keverhetjük, úgyhogy adjunk hozzá kb. 1,5 dl vizet is, s azzal együtt keverjük ki a habarást. Majd egy szűrőn át adjuk a húshoz és sűrítsük be vele az ételt.
Jól forraljuk ki és ezzel el is készült a bakonyi sertésborda.
Nokedlivel és savanyúsággal tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Jól forraljuk ki és ezzel el is készült a bakonyi sertésborda.
Nokedlivel és savanyúsággal tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!