BAKONYI SERTÉSBORDA NOKEDLIVEL
KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 kg sertéshús/comb vagy karaj/
  • 1 fej hagyma
  • 1 ek zsír vagy 2-3 ek. olaj
  • 1 kis doboz tejföl
  • 2 ek. liszt
  • 1 kis doboz konzerv vagy üveg gomba
  • 1 tk. pirospaprika
  • só ízlés szerint
  • őrölt bors ízlés szerint
  • ha van 1 paradicsom, paprika
  • Elkészítés: A bakonyi sertésborda nálam általában sertés karajból készül, de használtam már hozzá sertés combot is és csirkemellet is. Ha combból készítjük, annál azért ügyeljünk arra, hogy tovább kell főznünk azt a húst, hiszen inasabb, mint a karaj. Ha viszont csirkemellből készül ez a főfogás, annak kevesebb főzési idő is elegendő. Ez most karajból lett megfőzve, így aszerint írom a főzési időt is. A sertéshúst először mossuk meg és egy papírtörlővel, ha szükséges, itassuk fel a felesleges vizet róla. Majd felszeleteljük, egy kissé kiklopfoljuk, sózzuk és borsozzuk meg a hús mindkét oldalát. 

    A hagymát felkockázzuk és a zsiradékon üvegesre pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával és rögtön felöntjük egy pici vízzel, hogy a paprika ne égjen meg.
    Ezt követően beletesszük a hús szeleteket, rá öntjük a levétől leszűrt gombát. Ha van 1-1 paprikánk, paradicsomunk, vágjuk apró kockákra és adjuk a húshoz, de ha nincs, akár el is maradhat.
     
    Öntsük fel annyi vízzel, hogy a húst ellepje és főzzük puhára, ez legalább 1 óra. A főzés során egy-két alkalommal keverjük át a fővő husinkat.
    Ha készre, puhára főlt a sertés hús, a tejfölt keverjük ki csomómentesre a liszttel. Egy kis víz hozzáadásával még "simábbá" keverhetjük, úgyhogy adjunk hozzá kb. 1,5 dl vizet is, s azzal együtt keverjük ki a habarást. Majd egy szűrőn át adjuk a húshoz és sűrítsük be vele az ételt.

    Jól forraljuk ki és ezzel el is készült a bakonyi sertésborda.
    Nokedlivel és savanyúsággal tálaljuk.

    Jó étvágyat kívánok!