BAKONYI SERTÉSBORDA NOKEDLIVEL
KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1 kg sertéshús /comb vagy karaj/ 1 fej vöröshagyma 1 ek sertés zsír vagy kb. 3 ek. olaj 1 db fehér húsú / TV / paprika 1 db paradicsom 1 kis doboz tejföl 2 ek. liszt 1 kis doboz konzerv vagy kis üveg szeletelt gomba 1 tk. pirospaprika só ízlés szerint őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés: A bakonyi sertésborda nálam általában sertés karajból készül, de használtam már hozzá sertés combot is és csirkemellet is. Ha combból készítjük, annál azért ügyeljünk arra, hogy tovább kell kicsit főznünk azt a húst, hiszen inasabb, mint a karaj. Ha viszont csirkemellből készül ez a főfogás, annak néhány perccel kevesebb főzési idő is elegendő. 

Ez a mostani bakonyi húsétel karajból lett megfőzve, így aszerint írom a főzési időt is.
A sertéshúst először mossuk meg és egy papírtörlővel, ha szükséges, itassuk fel a felesleges vizet róla.
Majd felszeleteljük és egy kissé kiklopfoljuk a szeleteket.
Nem kell túlságosan vékonyra klopfolni, tehát erre ügyeljünk.
A lényeg, hogy se túl vastag és se túl vékony hús szeletek legyenek a végén.

Nokedlivel és savanyúsággal tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
A hagymát pucoljuk le a héjától és kockázzuk fel. Egy lábasban hevítsük fel a sertés zsírt.
Majd a zsiradékon pirítsuk üvegesre a hagymát.
Ezt követően 1 fehér húsú ( TV ) paprikát és 1 paradicsomot mossunk meg és vágjunk apró kockákra. Majd adjuk a hagymához.
Kevergetve pirítsuk össze azokat, ami nem sok idő, mindössze néhány perc.
Hintsük meg ezután őrölt pirospaprikával és rögtön öntsük fel egy pici vízzel, hogy a paprika ne égjen meg.
A fatálon lévő bakonyin nem látszik annyira erőteljesen a paprika, de a másik fotón pirosabb színnel mutatkozik meg az ételben.
Ez azért van, mert a fotók nem egy alkalommal főzött ételről készültek és a képek erőssége nem egyformán mutatkozik meg.
De mindkét ételnél szép, piros színű paprikát használtam.
Miután összeforrt a paprika a hagymával és a zöldségekkel, öntsük hozzá a levétől leszűrt és hideg vízzel leöblített gombát is.
Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg, s ekkor keverjük meg az egészet.
Majd tegyük bele a hús szeleteket.
Öntsük fel annyi vízzel, hogy a húst majdnem ellepje és főzzük ezt követően puhára. Ez legalább 1 óra. De természetesen kissé hosszabb idő is lehet.
Bár a karaj ennyi idő alatt kellően puhára párolódik.
A főzés során egy-két alkalommal keverjük át a fővő husinkat.
Ha készre, puhára főlt a sertés hús, amit egy késsel le tudunk majd ellenőrizni, a tejfölt keverjük ki csomómentesre a liszttel.
Egy kis víz hozzáadásával még "simábbá" keverhetjük, úgyhogy adjunk hozzá kb. 1,5-2 dl dl vizet is, s azzal együtt keverjük ki a habarékot.
Egy szűrőn át adjuk a húshoz és sűrítsük be vele az ételt.

Jól forraljuk ki és ezzel el is készült a bakonyi sertésborda.

Jól forraljuk ki és ezzel el is készült a bakonyi sertésborda.
Egy kóstolással még leellenőrizzük a sósságát és ha még sótlannak találjuk, ízesítsünk utána.

Nokedlivel és savanyúsággal tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!