KELT KIFLICSKÉK TEJÉRZÉKENYEKNEK
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tk. kristálycukor
  • 2,5 dl langyos Alpro rizs tej
  • 50 dkg finom liszt
  • 1 tk. só
  • 1 tojássárgája
  • 12,5 dkg laktózmentes Liga
  • 1 dl étolaj
  • Külön: liszt a szóráshoz
  • só a kiflik tetejére
  • 1 tojás a kiflik megkenéséhez
  • szezámmag a kiflik tetejének megszórására
  • sütőpapír
  • Elkészítés: Ezeket a szezámmagos kifliket egy névnapi összejövetelünk alkalmára sütöttem. A fő szempont az volt a kiflik elkészítésénél, hogy tej érzékenység miatt ne sima tehéntejjel és ne ráma margarinnal készüljön. A recept adott volt, az egyik szakácskönyvemben található. A ráma helyett laktózmentes ligát használtam, abban semmilyen tejféleség sincs, gondolok itt pl. tejsavóra, tejporra. A tehéntejet  pedig az Alpro rizsitallal helyettesítettem. A kis kiflik tetejét viszont szezámmaggal szórtam meg és nem reszelt sajttal.  
    A recept egyszerű, bárki el tudja készíteni. 
    A lisztet mérjük ki egy tálba és keverjük el benne az 1 tk. sót.
    Majd a 2,5 dl rizstejet langyosítsuk meg mikróban és adjuk hozzá az 1 tk. cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt.
    Egy szalvétával fedjük le a csésze tetejét és várjunk, amíg pár perc alatt felfut az élesztő.
    Ezután adjuk a tálban lévő liszthez.
    Majd a 12,5 dkg ligát, az 1 dl olajat és az 1 tojássárgáját is adjuk hozzá és gyúrjuk be a tésztát.
    Tegyük bele a tésztát egy tálba, aminek az alját hintsük meg kicsi liszttel, s a tetejét szintén picit lisztezzük meg. Majd egy konyharuhával letakarva, kelesszük kb. 45-55 percig.
    Ha szépen duplájára növekedett a tálban a tészta, akkor jó lesz.
    A megkelt tésztát borítsuk ki a tálból a liszttel meghintett gyúrótáblára, kicsit gyúrjuk át és formázzuk meg egy rúdba, s osszuk az egészet el 4 cipóra.
    Egyenként gömbölygessük meg a cipókat és az első cipót nyújtsuk ki kör alakúra, azaz egy nagy tányér nagyságú vékony kör lappá.
    Egy derelye vágóval vágjuk 12-16 cikkre, ki mekkorára szeretné a kifliket.
    Majd kívülről befelé haladva tekerjük fel a tésztát kifli alakúra.
    Tulajdonképpen az jót tesz a tésztának, ha feltekerés előtt, illetve a derelyevágóval való felvágás előtt lekenjük a tésztát olvasztott vajjal ( rámával ), de én most ezt azért nem tettem, mert a liga elég zsiradékos. 
    Ezt már kitapasztaltam, hogy míg a ráma margarinnal remekül lehet krémeket és tésztákat készíteni, addig a ligánál fontos szempontként kell figyelembe venni a zsírtartalmát.
    Ugyanúgy lehet használni krémekhez és tésztákhoz egyaránt, de tudni kell, hogy zsírosabb a rámánál.
    Így ennél fogva nem kentem meg a tésztát olvasztott ligával, csak feltekertem kis kiflikké.
    A gáztepsit béleljük ki sütőpapírral és készítsük magunk mellé már akkor, amikor elkezdjük a tésztácskákat feltekerni.
    S minden kiflivé formázott darabot helyezzünk a tepsibe. 
    Végezzük ezt mindaddig, amennyi belefér a gáztepsire.
    Ha van még egy gáztepsink, akkor még eggyel elkészülhetünk.
    Az 1 egész tojást egy kis tálkában villával kissé verjük fel és kenjük meg a kifliket és a tetejüket szórjuk meg szezámmaggal és végül egy pici sóval hintsük meg.
    A sütőnket menet közben melegítsük elő 180 fokra - ha van légkeveréses funkciónk, akkor arra állítsuk, s abban az esetben egyszerre a két tepsit be tudjuk tenni - és helyezzük be a tepsit a sütőbe.
    Kb. 20-25 perc alatt süssük szép pirosra a kifliket. A sütési idő természetesen minden sütőtől eltérhet. Van akinél már 20 perc is elegendő idő, de van akinek a sütőjében csak 25 perc alatt sülnek meg a kiflik.
    Azután a többi cipóval is járjunk el ugyanígy és azokat a kis kifliket is süssük készre.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!