SÜLT SAJTGOLYÓK
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 40 dkg trapista sajt
  • 4 nagyobb ek. finom liszt
  • 2-3 csipet só
  • 4 egész tojás
  • kb. 4-5 dl olaj a sütéshez
  • Elkészítés: Már többszöri alkalommal ki akartam próbálni a sajtgolyókat, egy főzelék mellé úgy gondoltam kellemes ízű feltét lehet. A recept a " receptneked.hu " oldalon található. A recepten egy kicsit változtattam, pontosabban csak a hozzávalók mennyiségén, mert én több darabot szerettem volna készíteni, így a sajt nálam több dkg volt, s a liszt mennyisége pedig kevesebb, mint az eredeti receptben. Valóban nagyon egyszerű elkészíteni és aki szereti a sajtot, illetve sajtos ételeket, annak ez sem fog csalódást okozni.
    A trapista sajtot a reszelő finom részén reszeljük le és adjunk hozzá 2-3 csipet sót.
    A 4 egész tojást üssük fel egy külön tálban és villával verjük kicsit fel, majd így adjuk a reszelt sajthoz. 
    Végül 4 kissé púpozott ek. lisztet is tegyünk hozzá és egy fakanállal jól keverjük össze az alapanyagokat.
    Vizes kézzel ( nem kell minden golyó megformálása után bevizezni a kezünket, csak ha már tapad a kezünkhöz a sajtos massza ) formáljunk kisebb golyókat, amiket sorakoztassunk egy tányérra.
    ( Hogy amikor elkezdjük sütni, már csak át kelljen tenni a tányérról az olajba. )
    Az olajat egy kisebb lábasban hevítsük fel és a sajtgolyókat süssük meg benne arany barnára.
    Amikor ( egy villával, legalábbis azzal érdemes ) szeretnénk megfordítani a golyócskákat, hogy a másik fele is szépen megsüljön, lehet, hogy azt fogjuk tapasztalni, hogy némelyik kissé oda ragadt az olaj aljára.
    Legalábbis nekem ez történt. De nem kell megijedni, hogy esetleg kifolyik a sajt, amikor mozgatjuk. Mert nem fog kifolyni, a villával kicsit meg kell csak mozgatni a golyót és szépen feljön a lábas aljától. 
    Szedjük ki egy papírtörlőre, ha szép pirosra sült, hogy a felesleges olajat felitathassuk, majd helyezzük át a kész, sült sajtgolyókat egy tálra vagy tányérra.
    A sajt típusa lehet trapista, gouda, edami, szerintem ez mindegy. Talán az edami sajtnak markánsabb az íze, így azok a golyók sütés után is erőteljesebb ízvilággal fognak rendelkezni.
    Nekem ebből a sajtmennyiségből 22 db sajtgolyó lett. 
    Tökfőzelék mellé kínáltam, de akár egy mártogatós mellé is remek választás.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!