SÜLT SAJTGOLYÓK
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
40 dkg trapista sajt 4 nagyobb ek. finom liszt 2-3 csipet só 4 egész tojás kb. 4-5 dl olaj a sütéshez
Elkészítés: Már többszöri alkalommal ki akartam próbálni a sajtgolyókat, egy főzelék mellé úgy gondoltam kellemes ízű feltét lehet. A recept a " receptneked.hu " oldalon található. A recepten egy kicsit változtattam, pontosabban csak a hozzávalók mennyiségén, mert én több darabot szerettem volna készíteni, így a sajt nálam több dkg volt, s a liszt mennyisége pedig kevesebb, mint az eredeti receptben. Valóban nagyon egyszerű elkészíteni és aki szereti a sajtot, illetve sajtos ételeket, annak ez sem fog csalódást okozni.
A trapista sajtot a reszelő finom részén reszeljük le és adjunk hozzá 2-3 csipet sót.
A 4 egész tojást üssük fel egy külön tálban és villával verjük kicsit fel, majd így adjuk a reszelt sajthoz.
Végül 4 kissé púpozott ek. lisztet is tegyünk hozzá és egy fakanállal jól keverjük össze az alapanyagokat.
Vizes kézzel ( nem kell minden golyó megformálása után bevizezni a kezünket, csak ha már tapad a kezünkhöz a sajtos massza ) formáljunk kisebb golyókat, amiket sorakoztassunk egy tányérra.
( Hogy amikor elkezdjük sütni, már csak át kelljen tenni a tányérról az olajba. )
Az olajat egy kisebb lábasban hevítsük fel és a sajtgolyókat süssük meg benne arany barnára.
Amikor ( egy villával, legalábbis azzal érdemes ) szeretnénk megfordítani a golyócskákat, hogy a másik fele is szépen megsüljön, lehet, hogy azt fogjuk tapasztalni, hogy némelyik kissé oda ragadt az olaj aljára.
Legalábbis nekem ez történt. De nem kell megijedni, hogy esetleg kifolyik a sajt, amikor mozgatjuk. Mert nem fog kifolyni, a villával kicsit meg kell csak mozgatni a golyót és szépen feljön a lábas aljától.
Szedjük ki egy papírtörlőre, ha szép pirosra sült, hogy a felesleges olajat felitathassuk, majd helyezzük át a kész, sült sajtgolyókat egy tálra vagy tányérra.
A sajt típusa lehet trapista, gouda, edami, szerintem ez mindegy. Talán az edami sajtnak markánsabb az íze, így azok a golyók sütés után is erőteljesebb ízvilággal fognak rendelkezni.
Nekem ebből a sajtmennyiségből 22 db sajtgolyó lett.
Tökfőzelék mellé kínáltam, de akár egy mártogatós mellé is remek választás.
Jó étvágyat kívánok hozzá!