SZALONNÁS-BURGONYÁS PITE
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
Kb. 1 kg burgonya 1 ek. sertés zsír vagy 3-4 ek. olaj 2 gerezd fokhagyma 1 csokor petrezselyem zöld kb. 15 dkg füstölt szalonna 3 púp. ek. finom liszt 4 tojás 3 dl tej só őrölt fekete bors
Elkészítés: Ezt a fogást leginkább reggelire vagy egy gyors vacsorára ajánlom. De még köretnek is kínálhatjuk valamilyen sült hús mellé. Nagyon egyszerűen összeállítható és elkészíthető. Nem szükséges hozzá túl sok hozzávaló és ha a sima tehéntejet laktózmentes tejre vagy rizs tejre cseréljük, akkor a laktózra érzékenyek vagy a rizs tejnél más tejszármazékokra érzékenyek is fogyaszthatják.
Először a burgonyát pucoljuk le a héjától, mossuk meg és karikázzuk fel.
Egy serpenyőben vagy egy kisebb lábasban hevítsünk fel egy lapos evőkanálnyi sertés zsírt - bár azt majd látjuk, hogy mennyire kevés vagy sok a zsír mennyisége, így azt aszerint adagoljuk - vagy aki olajat használna hozzá, akkor 3-4 ek. olajat melegítsen fel.
A felkarikázott krumplit adjuk a zsírhoz és forgassuk át rajta.
Közben a 2 gerezd fokhagymát is pucoljuk meg és miután eltávolítottuk a héját, vágjuk kis darabokra, s tegyük a krumplihoz.
1 dl vizet öntsünk alá és sózzuk meg, majd lefedve pároljuk puhára. Közben 1-2 alkalommal keverjük át. S ha azt tapasztaljuk, hogy már elpárolgott alatta a folyadék, akkor pótoljuk a vizet, hogy ne égjen le a serpenyőbe a burgonya.
Amíg párolódik a burgonya, a szalonnát is kisüthetjük.
Kb. 15 dkg-nyi szalonnát írtam, de nem mértem le pontosan, mert 2 csík szalonnát vágtam le az egy darabban lévő szalonnából.
Tehát két csíkot, ha számítunk, az nagyjából 15 dkg-t tesz ki.
Vágjuk le a szalonnáról a bőrt, azt nem használjuk fel, de ha valaki szereti sülten elropogtatni, ne dobjuk ki, hanem süssük azt is ki, és már meg is van a ropogós szalonna bőr.
Ha levágtuk a szalonna bőrét, a szalonnát kockázzuk fel és egy másik serpenyőben süssük zsírjára.
S szedjük ki a kisült zsírból és tegyük félre, amíg a burgonya is elkészül.
A petrezselyemzöldet mossuk meg, kicsit itassuk fel egy papírtörlővel róla a felesleges vizet, majd aprítsuk fel a petrust.
Ha megpuhult a burgonya, a petrezselyemzölddel szórjuk meg és rázogassuk össze.
Keverni ne kevergessük ekkor már, mert csak összetörjük a krumplit.
Ezután készítsünk magunk elé egy sütőtálat vagy egy kisebb méretű tepsit.
Kenjük ki az alját vékonyan zsiradékkal, olyannal, amit használtunk.
Ha zsírt használtunk a burgonya alá, akkor zsírral kenjük ki a sütőtálat, ha pedig olajjal dolgoztunk, akkor most is olajat használjunk.
Ezt követően terítsük el a tálon a petrezselymes burgonyát.
Ha kicsit aprólékos krumpli részek is lettek a párolás során a krumpli karikák között, az nem baj, azt is természetesen adjuk a szépen karikázott krumplik közé.
Majd a félre tett, kisütött szalonna darabokat szórjuk rá a krumplira.
A megmosott és szárazra törölt tojásokat üssük fel egy tálba, sózzuk, borsozzuk meg, s egy robotgéppel vagy ennek hiányában, kézi habverővel habosítsuk fel.
Adjuk hozzá a lisztet és lassanként adagolva hozzá a tejet, keverjük tovább a robotgéppel simára, csomómentesre az egész keveréket.
Ezután kikevert tojásos masszát öntsük rá a tálban lévő burgonyára.
Amint ezzel megvagyunk, a közben 200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük be a tálat és 25-30 perc alatt süssük készre.
Először a sütés vége felé megemelkedik, felfúvódik a tojás a tálban, de amikor kivettük a sütőből, kissé össze fog esni, ez természetes velejárója, ettől még tökéletesre sikerült a tojásos piténk.
Várjunk vele néhány pillanatot és langy melegen már szépen szeletelhetővé válik a tojásos, burgonyás fogásunk.
Mellé bármilyen salátát vagy savanyúságot is kínálhatunk.
Egyszerű, de nagyon ízletes reggeli vagy vacsora étel.
A kisütött füstölt szalonnának köszönhetően nagyon kellemes ízvilágot fogunk kapni a tojásos burgonyában.
Jó étvágyat kívánok hozzá!