CUKKINI MÁRTÁS
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
1-2 cukkini 5 dkg vaj 2 dl főzőtejszín 3 ek. liszt víz kapor vagy petrezselyem zöld só őrölt fekete bors ételízesítő 3-4 gerezd fokhagyma
Elkészítés: A mártások közül nagyon szívesen készítem a cukkini mártást, mivel rendkívül jól illik bármilyen sült hús mellé. Az elkészítése nem bonyolult és kevésbé időigényes. A cukkinit tisztítsuk meg a héjától. Bár ha nagyon zsenge a cukkini, akkor lepucolni sem szükséges. Abban az esetben csak vágjuk le a két végét. Vágjuk hosszában ketté. Ha magos a cukkini, a magokat távolítsuk el egy kanállal, de egy zsenge cukkininél ezt sem kell.
Tipp: Egy picit krumplinyomóval törjük át a párolás során a cukkinit, így krémesebb is lesz, de kisebb darabok is maradnak benne.
A nagyon kellemes ízű mártás sült húsok mellé kitűnő párosítás.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Vágjuk kisebb csíkokra és kis kockákra vágjuk azután fel.
A vajat vagy rámát olvasszuk fel egy lábaskában és adjuk hozzá a cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, ételízesítőzzük meg és hagyjuk kissé összeesni a cukkini kockákat.
Ha kicsit összeesett a zöldségünk, a megpucolt és felaprított fokhagymát is tegyük hozzá.
Ezután a kaprot vágjuk fel kicsi darabokra és dobjuk a cukkinihez.
Én általában kaporral készítem, de ha éppen nincs, abban az esetben, aprított petrezselyem zöldet használtam hozzá, úgyis ízletes lesz a mártás. De kaporral az igazi. ( A fotón is éppen petrezselyem zölddel készült el ez a cukkini mártás. )
Majd öntsünk hozzá egy kevés vizet és pároljuk készre.
Amint már puha a cukkinink, szinte krémesre párolódott, a főzőtejszínt keverjük csomómentesre a liszttel és még annyi vízzel, hogy elegendő mártásunk legyen, majd habarjuk be vele a cukkinit. Mivel nem túl sűrű mártást kell, hogy kapjunk, ezért a víz mennyisége annyi legyen, hogy a kívánt sűrűséget elérjük. Folytonos keverés mellett még főzzük pár percig a víz hozzáadása után és a végén jól forraljuk ki. A főzőtejszín helyett használhatunk tejfölt is, ha éppen az van otthon, azzal is ugyanolyan finom lesz, viszont a főzőtejszíntől selymesebb, lágyabb állagot fogunk kapni.
Tipp: Egy picit krumplinyomóval törjük át a párolás során a cukkinit, így krémesebb is lesz, de kisebb darabok is maradnak benne.
A nagyon kellemes ízű mártás sült húsok mellé kitűnő párosítás.
Jó étvágyat kívánok hozzá!