CUKKINI MÁRTÁS
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
1-2 cukkini 5 dkg vaj 2 dl főzőtejszín 3 ek. liszt víz kapor só őrölt fekete bors ételízesítő 3-4 gerezd fokhagyma
Elkészítés: A mártások közül nagyon szívesen készítem a cukkini mártást, mivel rendkívül jól illik bármilyen sült hús mellé. Az elkészítése nem bonyolult és kevésbé időigényes. Ha van a kertünkben ültetve cukkini, akár a nagyobbacska cukkinik is jók hozzá, a lényeg az, hogy fiatal, zsenge legyen. De természetesen a boltban is megvásárolhatjuk hozzá a cukkiniket.
A cukkinit tisztítsuk meg a héjától.
Bár ha nagyon zsenge a cukkini, akkor lepucolni sem szükséges.
Abban az esetben csak vágjuk le a két végét és nagyon alaposan mossuk meg.
Vágjuk hosszában ketté. Ha magos a cukkini, a magokat távolítsuk el egy kanállal, de egy zsenge cukkininél erre sincs szükség.
Tipp: Egy picit krumplinyomóval törjük át a párolás során a serpenyőben vagy lábasban a cukkinit, így krémesebb is lesz, de mégis kisebb darabok is maradnak benne. Én éppen ezért botmixerezni nem szoktam.
A nagyon kellemes ízű mártás sült húsok mellé kitűnő párosítás.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Vágjuk kisebb csíkokra és majd kis kockákra vágjuk azután fel.
A vajat vagy rámát olvasszuk fel egy lábaskában és adjuk hozzá a cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, ételízesítőzzük meg és hagyjuk kissé összeesni a cukkini kockákat.
Ha kicsit összeesett a zöldségünk, a megpucolt és felaprított fokhagymát is tegyük hozzá.
Ezután a kaprot vágjuk fel kicsi darabokra és dobjuk a cukkinihez.
Majd öntsünk hozzá egy kevés vizet és pároljuk készre.
Amint már puha a cukkinink, szinte krémesre párolódott, a főzőtejszínt keverjük csomómentesre a liszttel és még annyi vízzel, hogy elegendő mártásunk legyen, majd habarjuk be vele a cukkinit.
Mivel nem túl sűrű mártást kell, hogy kapjunk, ezért a víz mennyisége annyi legyen, hogy a kívánt sűrűséget elérjük. Folytonos keverés mellett még főzzük pár percig a víz hozzáadása után és a végén jól forraljuk ki.
A főzőtejszín helyett használhatunk tejfölt is, ha éppen az van otthon, azzal is ugyanolyan finom lesz, viszont a főzőtejszíntől selymesebb, lágyabb állagot fogunk kapni.
Tipp: Egy picit krumplinyomóval törjük át a párolás során a serpenyőben vagy lábasban a cukkinit, így krémesebb is lesz, de mégis kisebb darabok is maradnak benne. Én éppen ezért botmixerezni nem szoktam.
A nagyon kellemes ízű mártás sült húsok mellé kitűnő párosítás.
Jó étvágyat kívánok hozzá!