DIÓS-MEGGYES SZELET
EGYSZERŰ | KIADÓS | GYORS
HOZZÁVALÓK
20 dkg kristálycukor 1 cs. vaníliás cukor 1 tojás 5 tojássárgája 1/2 citrom kifacsart leve 25 dkg finom liszt 1 cs. sütőpor 1 ü. magozott meggy 5 dkg dió sütőpapír porcukor a szóráshoz
Elkészítés: Ezt a meggyes szeletet gyakran szoktam készíteni, mert gyorsan összeállítható a sütemény tésztája, nem kell túl sok hozzávaló sem a sütihez és hamar el is készül. A süteményhez nyári szezon idején lehet friss meggyet is használni, persze akkor magozzuk ki. Én általában ( magozott ) meggy befőttet szoktam hozzá használni, vagy frisset nyaranta, de fagyasztott gyümölcsből viszont még nem próbáltam.
Először készítsük elő a tepsit, amibe vágjuk méretre a sütőpapírt és fektessük bele. Majd a diót is készítsük elő. Ehhez az 5 dkg diót késsel vágjuk össze apróra és tegyük félre.
A sütőt pedig melegítsük elő 200 fokra alsó-felső sütésre, de ha gázos sütőnk van, kapcsoljuk arra a fokozatra, amin sütni szoktunk.
A magozott meggyet szűrjük le egy szűrőben és ezt is tegyük félre.
Ezután már neki is foghatunk a tészta kikeverésének.
Egy tálba üssük bele az 1 egész tojást és az 5 tojást pedig válasszuk szét.
A tojásfehérjéket egy másik tálba tegyük és a sárgákat ehhez az egész tojáshoz adjuk hozzá.
A kétféle cukrot szintén a tojássárgákhoz tegyük hozzá és robotgéppel jól habosítsuk ki. Akkor lesz jó, ha már a tojássárgák és a cukrok tartalma, a térfokozata megduplázódik, tehát ha jó sok kihabosított tojás alapunk lesz.
Ezután facsarjuk ki 1/2 citrom levét és azzal is habosítsuk tovább a tojásos keveréket még pár pillanatig.
A lisztben keverjük el a sütőport és dolgozzuk bele a tojáshabba. ( Robotgéppel. )
Most még így kicsit sűrű masszát fogunk kapni, de majd a felvert habtól lazább tésztát fogunk kapni.
A félre tett tojásfehérjéket szintén robotgéppel verjük fel kemény habbá és kész habból 2 evőkanálnyi mennyiséget adjunk a kavart masszánkhoz. Ezt még ekkor is robotgépet használva, keverjük el.
Végül adjuk hozzá a többi felvert habot is és lazán forgassuk bele a tésztába, de most már csak fakanalat használva.
Simítsuk bele egy spatulával vagy tortalapáttal a tésztát a sütőpapíros tepsibe. A spatulára vagy tortalapátra azért van szükség, mert egyébként most sem folyós a tésztánk, csak valamivel lazább, mint a legelején a hab nélkül.
A tésztára mindenhová potyogtassuk rá a magozott és a levétől lecsurgatott meggyet és az egész felületet szórjuk meg aprított dióval.
Toljuk be a sütőbe és kb. 30 perc alatt süssük készre.
Tűpróbát mindenképpen végezzünk.
Miután kivettük a sütőből, pár perc várakozás után fordítsuk ki a tepsiből a megsült tésztát, húzzuk le a hátuljáról a sütőpapírt, fordítsuk vissza a megsült tésztát és végül az egészet hűtsük ki.
Majd felkockázva, porcukorral meghintve a tetejét, szervírozzuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!