DIÓS-MEGGYES SZELET
EGYSZERŰ | KIADÓS | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 5 tojássárgája
  • 1/2 citrom kifacsart leve
  • 25 dkg finom liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 ü. magozott meggy
  • 5 dkg dió
  • sütőpapír
  • porcukor a szóráshoz
  • Elkészítés: Ezt a meggyes szeletet gyakran szoktam készíteni, mert gyorsan összeállítható a sütemény tésztája, nem kell túl sok hozzávaló sem a sütihez és hamar el is készül. A süteményhez nyári szezon idején lehet friss meggyet is használni, persze akkor magozzuk ki. Én általában ( magozott ) meggy befőttet szoktam hozzá használni, vagy frisset nyaranta, de fagyasztott gyümölcsből viszont még nem próbáltam. 
    Először készítsük elő a tepsit, amibe vágjuk méretre a sütőpapírt és fektessük bele. Majd a diót is készítsük elő. Ehhez az 5 dkg diót késsel vágjuk össze apróra és tegyük félre.
    A sütőt pedig melegítsük elő 200 fokra alsó-felső sütésre, de ha gázos sütőnk van, kapcsoljuk arra a fokozatra, amin sütni szoktunk.
    A magozott meggyet szűrjük le egy szűrőben és ezt is tegyük félre.
    Ezután már neki is foghatunk a tészta kikeverésének.
    Egy tálba üssük bele az 1 egész tojást és az 5 tojást pedig válasszuk szét. 
    A tojásfehérjéket egy másik tálba tegyük és a sárgákat ehhez az egész tojáshoz adjuk hozzá.
    A kétféle cukrot szintén a tojássárgákhoz tegyük hozzá és robotgéppel jól habosítsuk ki. Akkor lesz jó, ha már a tojássárgák és a cukrok tartalma, a térfokozata megduplázódik, tehát ha jó sok kihabosított tojás alapunk lesz.
    Ezután facsarjuk ki 1/2 citrom levét és azzal is habosítsuk tovább a tojásos keveréket még pár pillanatig.
    A lisztben keverjük el a sütőport és dolgozzuk bele a tojáshabba. ( Robotgéppel. )
    Most még így kicsit sűrű masszát fogunk kapni, de majd a felvert habtól lazább tésztát fogunk kapni.
    A félre tett tojásfehérjéket szintén robotgéppel verjük fel kemény habbá és  kész habból 2 evőkanálnyi mennyiséget adjunk a kavart masszánkhoz. Ezt még ekkor is robotgépet használva, keverjük el.
    Végül adjuk hozzá a többi felvert habot is és lazán forgassuk bele a tésztába, de most már csak fakanalat használva.
    Simítsuk bele egy spatulával vagy tortalapáttal a tésztát a sütőpapíros tepsibe. A spatulára vagy tortalapátra azért van szükség, mert egyébként most sem folyós a tésztánk, csak valamivel lazább, mint a legelején a hab nélkül.
    A  tésztára mindenhová potyogtassuk rá a magozott és a levétől lecsurgatott meggyet és az egész felületet szórjuk meg aprított dióval.
    Toljuk be a sütőbe és kb. 30 perc alatt süssük készre.
    Tűpróbát mindenképpen végezzünk.
    Miután kivettük a sütőből, pár perc várakozás után fordítsuk ki a tepsiből a megsült tésztát, húzzuk le a hátuljáról a sütőpapírt, fordítsuk vissza a megsült tésztát és végül az egészet hűtsük ki.
    Majd felkockázva, porcukorral meghintve a tetejét, szervírozzuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!