BABAPISKÓTÁS-DIÓS SÜTEMÉNY
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
Tészta: 6 tojás 9 ek. víz 30 dkg cukor 2 ek. barack lekvár 30 dkg liszt 1 sütőpor 15 dkg darált dió Krém: 2 vaníliás pudingpor 6 dl tej 25 dkg ráma 25 dkg kristálycukor 1 vaníliás cukor 3-4 adag lefőzött fekete kávé rumaroma kb. 20-22 db cukrozott babapiskóta Teteje: 10-15 dkg ét tortabevonó csokoládé 2-3 kocka tejcsokoládé hozzá kb. 5 dkg ráma
Elkészítés: Ezt a süteményt már nagyon régen készítettem, egy barátnőmtől kaptam a receptet, s a hétvégén ismételten elkészítettem. Tulajdonképpen hasonló a sima babapiskótás süteményemhez, csak ennek a tésztája egy vizes piskóta, amiben lekvár és dió is van még. A rumaromának és a kávénak köszönhetően pedig egy kellemes rumos ízt fogunk kapni. A babapiskótánál pedig azért írtam a cukros változatot, mert én mindig azt használom. Régebben a sima babapiskótát vásároltam - évekkel ezelőtt - de abból ritkán lehetett igazán omlós, puha fajtát találni, de a cukrozott az mindig puha, így megmaradtam annál.
Először készítsük el a tésztát.
A tojásokat válasszuk szét és a sárgáját keverjük ki kézi habverő segítségével a cukorral. S folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet is. Ezután adjuk hozzá a lekvárt, keverjük el, majd a sütőporral elvegyített liszttel is dolgozzuk el. Ezt követően adjuk hozzá a darált diót.
A tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá és fokozatosan keverjük el a lisztes, diós masszával. Azért ne egyszerre adjuk hozzá, mert szükség van arra, hogy kis adagokban lazítsuk a tészta alapot.
Egy normál méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk a tepsibe a masszánkat. Előmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt, majd hűtsük ki.
Egy-két tapasztalatomat szeretném megosztani itt is veletek.
Én sosem úgy teszem bele a tepsibe a sütőpapírt, hogy levágok egy jókora darabot és azt rakom bele, mindegy, hogy mekkora, hanem akkora méretet vágok a papírból, amekkora a tepsi alja. S mielőtt bele tenném a sütőpapírt, a tepsi 4 sarkára teszek egy-egy pici margarint. Csak épphogy egy borsónyi nagyságú felületet kenek meg - az ujjamra veszek egy picit és azt ide- oda kenem - és így fektetem bele a papírt. Ugyanis így nem fog elcsúszni a sütőpapírunk, amikor beleöntjük a tepsibe a tésztánkat.
A másik, amit szeretnék még megosztani veletek, hogy amikor megsült a tészta, pár perc várakozás után a tepsi tetejére ráhelyezek egy fém tálcát és kiborítom rá a tésztát. Természetesen, ha kell előtte körbe vágom tésztát a tepsiben. Amint kiborítottam, lehúzom róla a sütőpapírt, rárakok egy másik fém tálcát és a két tálcát egyszerre megfogva, megfordítom. Ezután a felső tálcát leveszem, mert az már nem kell. Így a tepsiből kiborítva sokkal hamarabb fog kihűlni a tésztánk és a megfordítása is könnyebb két tálca segítségével. Természetesen műanyag tálca is jó, de ha legalább az egyik fém, az alsó, az már előny, mert azon gyorsabb a tészta kihűtése.
A tészta megsütése után, elkészíthetjük a krémet. De előtte főzzük le a kávét, mert annak is ki kell hűlnie. Gyakorlatilag azt lefőzhetjük azalatt is, míg sül a piskóta.
A krémhez a pudingport keverjük el a tejjel és főzzük sűrűre, majd azt is hűtsük ki.
A rámát keverjük el a kétféle cukorral és dolgozzuk el a kihűlt pudinggal.
Itt is szeretném megemlíteni, hogy sohasem hűtöm ki jéghidegre a főzött pudingokat, mert akkor csomós lesz, ahogyan keverjük el a rámával. Hanem gyakran megkeverem és amikor azt érzem, hogy már csak alig langyos, akkor dolgozom el a rámával. Ilyenkor már nem olvad el tőle a ráma, de csomók sem maradnak benne.
Állítsuk ezután össze a süteményt. A kihűlt diós piskótát vágjuk ketté. A krémet osszuk el úgy, hogy elfelezzük és mindkét fél részből vegyünk még el 2 kisebb kanállal. Az így kapott 4 kanálnyi krémet tegyük félre, majd az egyik részét a krémnek simítsuk rá az alsó tészta lapra. A kávét készítsük magunk mellé, adjunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű rumaraomát, én kb. 2 kávés kanállal teszek bele. De érdemes megkóstolni, hogy mennyire lesz rumos, hiszen a rumaromák is különbözőek.
Egy babapiskótát mártsunk meg a rumos kávéban, de ne áztassuk el, csak éppen forgassuk meg benne, majd rakjuk rá a krém tetejére. Járjunk el így mindegyik babapiskótával. Egy sort tudunk kirakni egész babapiskótákkal, a másik sorba viszont a krém tetejére úgy férnek rá a piskóták, hogy oda mérjük, hogy mekkora kell és a felesleget levágjuk.
Amint kiraktuk a sütit a babapiskótákkal, simítsuk rá a krém másik felét a babapiskóták tetejére.
Helyezzük rá a másik félbevágott diós piskótát. A piskóta tetejére most simítsuk rá a félretett krémet, majd ennek a tetejére készítsünk csokimázat. Ehhez gőz fölött olvasszuk meg a csokoládét kb. 3-4 dkg rámával. Ezt közben látni fogjuk, ahogy keverjük, hogy mennyi rámára van szükség.
S amint megolvadt, simítsuk rá a süti tetejére. A 2-3 kocka tejcsokit is olvasszuk fel egy pici rámával, tegyük nejlon zacskóba, tekerjük meg a tasakot úgy, hogy egy kis zsákocskát kapjunk. Ollóval a zacskó sarkán vágjunk egy picike lyukat és ide-oda húzogatva a csokival rácsozzuk be a sima csoki felületét.
Itt is megosztanám veletek egy tapasztalatomat. Amikor csokimázat készítek, jobban szeretek 15 dkg tortabevonót használni 10 dkg helyett, mert ennyi mennyiség már sokkal szebben befedi a sütemények tetejét.
A kész süteményt hagyjuk másnapig állni, érdemes egy éjszakát hűtőben tartani, és azután szeleteljük fel.
Gázon felforrósított késsel szépen be lehet vágni a csoki tetejét, csak bejelölésként, s azután már amikor szeleteljük, nem repedezik meg a csokoládé a sütemények tetején.
Nagyon finom sütemény, jó étvágyat kívánok hozzá!
erzsike
2014-08-25
Szia Andrea!Én minden csokival bevont sütit így
szeletelek,így nagyon szép lesz a
teteje.Örülök,hogy tetszenek az ötleteim!
Üdvözlettel: Erzsike
Lupercalia
2014-08-25
Kedves Erzsike! De
jó ötlet, hogy
vágjuk be forró
késsel a csokoládét
a sütin, hogy később
ne törjön be és a
süti se menjen szét
a szeletelésénél!
Köszönöm az ötletet
és a receptet, ki
fogom próbálni.
Orbán Andrea
Viktória