KRUMPLIS-SAJTOS LEPÉNY
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 30 dkg finom liszt
  • 20 dkg ráma
  • 2 tojássárgája
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 1-2 csipet só
  • 1 ek. tejföl
  • Töltelék: 4-5 közepes burgonya ( kb. 1/2 kg )
  • 2 szál újhagyma
  • 4 púp ek. tejföl
  • kb. 20-25 dkg reszelt sajt
  • Tetejére: 1 tojás
  • Egyéb: só
  • liszt
  • pite forma
  • Elkészítés: Ez a remek lepény étel a " Gasztroangyal " műsorából való. Éppen néztük a férjemmel ezt a nagyszerű műsort, legalábbis én nagyon szeretem, amikor ezt a lepényt készítették. A férjem pedig szerette volna, ha én is elkészítem. Valóban nagyon ízletes főfogás. Első alkalommal amikor megsütöttem, kicsit vajasnak, zsírosnak találtam a tésztát, mert a " Gasztroangyal " oldalán több mennyiség szerepelt a hozzávalóknál, mint amit most le fogok írni.
    S én az eredeti recept alapján készítettem el akkor ezt a lepényt, viszont a pite formám nekem kicsit kisebb. 
    Így a hozzávalóknak a lecsökkentésével már nem volt annyira zsiradékos a tészta ebben a kisebb méretű formában, amikor készre sült a lepény. 
    Van ugyan nagyobb méretű pite formám is, de ennek a kisebbnek kivehető az alja, úgyhogy mostanában inkább ezt használom.
    Ha nektek is ilyen van, az praktikusabb, de ha nem kivető az alja, az is pontosan jó. 
    A pite formát először vajazzuk ki és lisztezzük majd be, itt a sütőpapír nem jó megoldás, mert nem fordítjuk ki a tésztát a formából.
    Most amikor másodszor is megsütöttem ezt a lepényt, már kevesebb hozzávalóval állítottam össze a tésztát, mint említettem is az előbbiekben, s aszerint is írom le az elkészítését.
    Először a krumplit tegyük fel főlni. 
    Az eredeti recept szerint héjában kell megfőzni, de én megpucoltam, vékony karikákra vágtam és sós vízben így főztem meg. Amikor megfőlt, szűrjük le és érdemes egy tányérra vagy tálcára kiteríteni a lábasból, hogy gyorsabban ki tudjon hűlni.
    A lisztet öntsük egy tálba, keverjünk hozzá 1-2 nagy csipet sót, s a sütőport is adjuk hozzá.
    Ezután a rámát morzsoljuk el a lisztben, majd adjuk hozzá a tojások sárgáit és az 1 lapos kanál tejfölt.
    Jól dolgozzuk ki, s gyúrjuk össze a tésztát.
    A gyúrótáblát lisztezzük be és a begyúrt pite tésztát osszuk el szemre 3 felé és a 2/3-ánál vágjuk el.
    Az 1/3 részt tegyük félre és a nagyobb rész tésztát nyújtsuk ki akkorára, hogy a tészta jól ráférjen a formánkra. Az nem baj, ha kissé túl lóg és nem szabályos kerek formájú.
    A nyújtófa segítségével emeljük rá a tésztát az előkészített pite formára.
    A kezünkkel óvatosan igazgassuk bele a pereme széléhez a tésztát és a lelógó, felesleges tészta darabot vágjuk le egy késsel. Ezt majd gyúrjuk hozzá a félre tett tésztához.
    Ha ezzel megvagyunk, a krumplit készítsük magunk mellé.
    S az újhagymát is karikázzuk fel, 3-4 zöld szárával együtt.
    Majd azt is tegyük a munkaasztalra.
    A tésztát az első alkalommal lekentem olvasztott rámával, de hogy ne legyen annyira zsiradékos, én ezt most szintén kihagytam.
    Így a nagyjából kihűlt krumpli karikák felével kiraktam a tészta tetejét és 2-3 csipet sóval meghintettem a krumplik felületét.
    Majd a felkarikázott újhagyma felével megszórtam a krumpli karikák tetejét.
    Erre került ezután a reszelt sajt fele.
    Én a sajtot a reszelő nagy lyukú részén reszeltem le, nem szükséges vékonyra reszelni, hiszen úgyis összeolvad majd a krumplival.
    Ha ezzel meg vagyunk, erre következzen a másik rész krumpli egy sorban. Azt is sózzuk meg egy kicsit, s azután a hagyma és sajt kerüljön rá, úgy mint az első résznél.
    Amikor ráraktuk a sajtot, a 4 púpozott ek. tejfölt keverjük össze és simítsuk a sajt felületére.
    A tésztánknak ezután már csak a tetejét kell elkészíteni.
    De közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra. ( Vagy gázos sütőnél arra a fokozatra, amin sütni szoktunk. )
    A gyúrótáblánkat ismét hintsük meg liszttel és a félre tett tésztát nyújtsuk ki.
    Derelye vágóval vagy ennek hiányában késsel vágjunk a kinyújtott tésztából csíkokat.
    Majd rácsozzuk be a tészta tetejét és azt követően az 1 tojást verjük fel villával és kenjük át vele a tészta rácsokat.
    Én ezt úgy végeztem, hogy amikor leraktam az első sor csíkokat a lepény tetejére, azokat megkentem a tojással, majd így raktam rá a következő csíkokat keresztben. S azután azt is lekentem a felvert tojással.
    Így mindenhol érte a tojás a tésztát, s ezáltal szép piros lesz a rácsozott tészta mindenhol.
    Helyezzük be a lepényt az előmelegített sütőbe és süssük szép pirosra kb. 20-30 perc alatt. 
    A sütési idő sütőtől függ természetesen.
    Miután megsült a krumplis lepény, a formában hagyjuk kihűlni.
    Majd szépen kiemeljük a formából és egy kínáló tálra helyezzük át.
    Tálaláskor torta szerűen szeletelve kínáljuk.
    Nagyon ízletes krumplis főfogás.
    Semmiképpen sem desszert, inkább egy tartalmas leves után, pl. bableves, lencse leves mellé ajánlom. De önmagában is nagyon laktató.
    Legközelebb én sonkát is teszek bele. Abban az esetben kihagyom az újhagymát és a tejfölbe keverek egy pár gerezd fokhagymát összezúzva és úgy fogom elkészíteni. 
    Próbáljátok ki ti is, akár az utóbbi változattal is.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!