BOLOGNAI LASAGNE
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
40-50 dkg darált hús 12 db készen vásárolt lasagne kocka tésztalap ( 1 cs. ) 15 dkg ráma 3 púp. ek. liszt 8-10 dl tej 1 fej vöröshagyma ételízesítő só bors kevés őrölt piros paprika olaj 1 üveg bolognai mártás 20 dkg trapista sajt
Elkészítés: A bolognai lasagnénál az én receptem alapján elő kell főzni a lasagne lapokat, így kicsit időigényesebb elkészíteni ezt az egytálételt. De a végeredmény önmagáért beszél. Egy nagyon puha tésztájú, ízletes fogást fogunk kapni.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Első lépésként tegyük fel megpárolódni a darált húst és főzzük elő a lasagne lapokat. A tészta előfőzéshez tegyünk fel egy közepes méretű fazékba vizet, amibe tegyünk egy kávéskanál sót és 1 ek. olajat is. S hagyjuk felforrni a vizet.
Azután egy fej vöröshagymát pucoljunk le a héjától és vágjuk fel kis kockákra.
Majd egy lábasban olvasszunk fel 1 ek. zsiradékot és adjuk hozzá a felkockázott hagymát.
Pirítsuk kicsit meg és aztán adjuk hozzá a darált húst.
Gyakori kevergetés közben pároljuk készre. Fűszerezzük sóval, borssal, egy kevés őrölt piros paprikával és egy pici vizet is öntsünk alá.
Ha megpárolódott a hús, öntsük hozzá az üveg bolognai mártást és jól forraljuk ki, és kis lángon, s platnin még főzzük össze néhány percig.
Majd zárjuk le alatta a lángot és tegyük a ragut félre.
Amíg párolódott a hús és már elkezdett forrni a víz, tegyünk a vízbe 4 tésztalapot és főzzük 4-5 percig. Készítsünk magunk mellé legalább 2 tálcát, vékonyan olajozzuk meg és kiszedve a tésztát, arra fektessük le a lasagne lapokat.
Ezzel a módszerrel nem fog leragadni a tészta.
A tészta lapokat egymás mellé rakjuk le a tálcán és ne egymásra, így is elkerülendő az egymásba ragadás lehetősége.
Járjunk el így mindaddig, míg el nem fogy a lasagne lap.
Ezt követően főzzük meg a besamellt.
Ahhoz a rámát olvasszuk fel egy lábasban, adjuk hozzá a lisztet és pirítsuk addig, míg a liszt ki nem fehéredik.
Majd levéve a tűzről, öntsünk hozzá kb. 2,5 dl tejet és kézi habverővel keverjük simára, csomómentesre és csak ezután fokozatosan adagoljuk még hozzá a másik rész, 2,5 dl tejet. Sózzuk, borsozzuk, ételízesítőzzük meg és főzzük fel.
Ha sűrűnek találnánk még a besűrítés folyamán is, akkor adjunk még hozzá egy kevés tejet, s főzzük tovább. A besamellnek nem kell se túl sűrűnek és se túl hígnak lennie. Ha elkészült, tegyük félre.
A sajtot reszeljük le és készítsük magunk mellé.
A sütőt kapcsoljuk be 200 fokra, hogy bemelegedhessen és ezt követően állítsuk össze a lasagnét.
Egy közepes méretű tepsit vajazzunk ki, majd a besamellből tegyünk 2 merőkanálnyit a tepsi aljára.
Simítsuk szét és fedjük be 4 lasagne lappal.
Erre tegyünk 2 merőkanálnyi besamellt, s erre a bolognai 1/3-t simítsuk rá. Szórjuk meg a bolognai tetejét sajttal.
Mindezt fedjük be újabb 4 db lasagne tésztával. Ismét tegyünk rá 2 merőkanál besamellt, rá 1/3 rész bolognait, rá sajtot, majd helyezzük rá a megmaradt 4 tészta lapot.
Terítsük el rajta a maradék besamellt, simítsuk rá az utolsó 1/3 rész bolognait és a tetejét szórjuk meg ismét reszelt sajttal. Az fontos, hogy a tetején mártás legyen.
helyezzük be a tepsit az előmelegített sütőbe és süssük 45-50 percig.
Várjunk vele egy kis időt és amikor már nem tűz forró, kockákra vágva szervírozzuk.
Várjunk vele egy kis időt és amikor már nem tűz forró, kockákra vágva szervírozzuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!