BOLOGNAI LASAGNE
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 40-50 dkg darált hús
  • 12 db készen vásárolt lasagne kocka tésztalap ( 1 cs. )
  • 15 dkg ráma
  • 3 púp. ek. liszt
  • 8-10 dl tej
  • ételízesítő
  • bors
  • olaj
  • 1 üveg bolognai mártás
  • 20 dkg trapista sajt
  • Elkészítés: Első lépésként tegyük fel megpárolódni a darálthúst és főzzük elő a lasagne lapokat. A tészta előfőzéshez  tegyünk fel egy közepes méretű fazékba vizet. Majd egy lábasban olvasszunk fel 1 ek. zsiradékot és dobjuk rá a darált húst. Gyakori kevergetés közben pároljuk készre. Fűszerezzük sóval, borssal és egy pici vizet is öntsünk alá. Ha megpárolódott a hús, öntsük hozzá az üveg bolognai mártást és jól forraljuk ki, majd zárjuk le alatta a lángot és tegyük félre. Amíg párolódott a hús és már  elkezdett  forrni a víz, adjunk hozzá 1 kk. sót és 1 ek. étolajat. Tegyünk a vízbe 4 tésztalapot és főzzük 4-5 percig. Készítsünk magunk mellé legalább 2 tálcát, olajozzuk meg és kiszedve a tésztát, arra fektessük le. Így nem fog leragadni a tészta. A tészta lapokat egymás mellé rakjuk le a tálcán és ne egymásra, így is elkerülendő az egymásba ragadás lehetősége. Járjunk el így mindaddig, míg el nem fogy a lasagne lap. Ezt követően főzzük meg a besamellt. A rámát olvasszuk fel egy lábasban, adjuk hozzá a lisztet és pirítsuk addig, míg a liszt ki nem fehéredik. Majd öntsünk hozzá kb. 1/2 l tejet, kézi habverővel keverjük simára és csak ezután adagoljunk hozzá fokozatosan még a tejből, annyit amennyi szükséges. Sózzuk, borsozzuk, ételízesítőzzük meg és főzzük fel. Ha sűrűnek találnánk, akkor adjunk még hozzá a tejből, mert a besamellnek nem kell se túl sűrűnek és se túl hígnak lennie. A sajtot reszeljük le és azt is készítsük magunk mellé. Ezt követően állítsuk össze a lasagnét. Egy közepes méretű tepsit vajazzunk ki, a besamellből tegyünk 2 merőkanálnyit a tepsi aljára, simítsuk szét és fedjük be 4 lasagne lappal. Erre tegyünk 2 merőkanálnyi besamellt, erre a bolognai 1/3-t simítsuk rá és szórjuk meg sajttal. Mindezt fedjük be újabb 4 db lasagne tésztával. Ismét tegyünk rá 2 merőkanál besamellt, rá 1/3 rész bolognait, rá sajtot, majd helyezzük rá a megmaradt 4 tészta lapot. Terítsük el rajta a maradék besamellt, simítsuk rá az utolsó 1/3 rész bolognait és a tetejét szórjuk meg a reszelt sajttal. ( Az fontos, hogy a tetején mártás legyen. )
    Előmelegített sütőben süssük 45-50 percig.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!