LUCSKOS KÁPOSZTA
KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1-1,5 kg savanyú káposzta 1 fej vöröshagyma sertéshús kb. 40-50 dkg 2 babérlevél kevés fűszerkömény só ízlés szerint 1 dl. rizs 1 ek. zsír 2 ek. liszt 2 kk. őrölt pirospaprika víz
Elkészítés: Első lépésként a káposztát vágjuk át késsel, hogy ne legyenek olyan hosszú csíkban a káposzta szálak. Én ezt úgy szoktam végezni, hogy még a zacskóban lévő káposztát nem borítom ki a zacskóból, hanem szétnyitom a zacskó száját és késsel hosszában és keresztben is megvágom késsel az egybe állt káposztát. Ezután kiborítom és egyszer átmosom, mert ha ez nem történik meg, félő, hogy túl savanyú lesz a megfőtt káposzta. Ezt a vizet leöntöm és ezután teszem fel főlni egy fazékba. Amikor a káposzta bekerült a fazékba vagy lábasba, hozzáadunk 1 fej hagymát, amit megtisztítunk a héjától és felkockázunk. Kerüljön még bele babérlevél, fűszerkömény és annyi vízzel öntsük fel, hogy bőven ellepje. Ha már félpuha a káposzta, hozzáadhatjuk a feldarabolt húst, s azzal is főzzük tovább, közben még egyenlőre ne sózzuk meg. Ha kell, még pótoljuk a vizet. A hússal még legalább 1 órát főzzük, de a hús főzési félidejénél adjuk hozzá a megmosott és levétől lecsepegtetett rizst is. S ha már megpuhult a hús, egy kevés rántással habarjuk be. Ehhez a zsíron pirítsuk meg a lisztet, majd vegyük le a tűzről, szórjuk meg pirospaprikával, öntsük fel kevés vízzel és keverjük simára. Ezt a rántást adjuk a káposztához. S ezután ízesíthetjük sóval, majd jól forraljuk ki.
Én azért nem szoktam az elején sózni, mert a káposzta is sós és csak a végén a kóstolásnál tudhatjuk, hogy mennyi sóra lehet szükség.
A lucskos káposztához természetesen gombócokat is lehet készíteni, ebben az esetben még szükség van kb. 40 dkg darált húsra, 1 dl rizsre, sóra, borsra, őrölt piros paprikára és 2 tojásra. Mindezeket jól keverjük össze és formáljunk gombócokat, s amikor már puha a káposzta és hús is, akkor tegyük bele a gombócokat. Van aki a káposztába nem tesz már rizst, így akár el is maradhat, nálam is készült már így is, úgy is.
A lucskos káposztához természetesen gombócokat is lehet készíteni, ebben az esetben még szükség van kb. 40 dkg darált húsra, 1 dl rizsre, sóra, borsra, őrölt piros paprikára és 2 tojásra. Mindezeket jól keverjük össze és formáljunk gombócokat, s amikor már puha a káposzta és hús is, akkor tegyük bele a gombócokat. Van aki a káposztába nem tesz már rizst, így akár el is maradhat, nálam is készült már így is, úgy is.
A lucskos káposzta nálunk kihagyhatatlan egy disznótoros alkalomkor, viszont ilyenkor jóval nagyobb mennyiséget készítek, legalább 3 kg káposztából és a hús mennyisége is duplája a most megadottnak.
Ezenkívül olyankor a kikevert kolbász alapanyagból formálok gombócokat, amibe már csak nyers tojást teszek, fűszereket nem, hiszen az már be van fűszerezve. S abba a gombócba nálam már nem kerül rizs sem.
De mindenhogyan nagyon finom.
Utólag még természetesen nemcsak sózhatjuk, hanem aki savanyúbban szereti, ízesítheti kevés ecettel is.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Utólag még természetesen nemcsak sózhatjuk, hanem aki savanyúbban szereti, ízesítheti kevés ecettel is.
Jó étvágyat kívánok hozzá!