KÁPOSZTÁVAL TÖLTÖTT ALMAPAPRIKA
HOZZÁVALÓK
Kb. 1,5-2 kg almapaprika 1 kg körüli fejes káposzta só Felöntőlé: 1,3 l víz 3 dl 10-%-os ecet 20 dkg cukor 1 lapos tk. borkén 1 lapos tk. szalicil 2 lapos ek. só Egyéb: 4 db 1 literes befőttes üveg + tető celofán
Elkészítés: Számomra ez a nyár is a befőzések, eltevések időszaka. Nagyon szeretek télire eltenni savanyúságokat, lekvárokat főzni. Hiszen nincs is annál szebb látvány és jobb érzés, amikor azt látjuk, hogy a szeretteink számára később felbontunk az általunk eltett savanyúból, lekvárból, befőttből egy-egy üveggel. Természetesen ez a savanyúság szintén olyan, hogy lehet belőle többet is eltenni, de akár csak egy-két üveggel is.
Mivel ezt a paprikát káposztával fogjuk tölteni, akkor 1 órával előbb a káposztát gyaluljuk le finomra. Amit végezhetünk késsel is, de káposzta gyaluval is.
Kb. 1 ek. mennyiségű finomított sóval sózzuk meg a káposztát és kézzel keverjük át.
Majd hagyjuk állni 1 órát, hogy a káposzta összeessen és levet eresszen.
Közben még egy-kétszer átkeverhetjük a kezünkkel, hogy mindenhol érje a káposztát a só.
Azalatt mossuk meg az almapaprikákat és vágjuk ki a magházukat. A magokat is szedjük ki a paprika kivájt üregeiből.
Ez az almapaprika nekem a kertből van, s voltak egészen kisebb termések is. Én azokból is szedtem pár darabot, hogy a paprikák közötti réseket kitöltsem majd az üvegekben. De ezt úgy is lehet, hogy 1-2 paprikát csak simán ketté vágunk.
Természetesen ezeket nem töltöttem meg káposztával.
Készítsük elő a már előre megmosott, száraz üvegeket.
A közben az 1 óra elteltével levet eresztett káposztát csavarjuk ki egy másik tálba áttéve. S kezdjük el megtölteni a paprikák üregeit.
Először mindet töltsük meg, persze annyit, amennyibe fér káposzta.
Nekem nem voltak túl nagyok a paprikák és azokból kb. 25-26 db lett töltve.
Azután kezdjük el belerakosgatni az üvegekbe.
Persze az almapaprika olyan, hogy egymás mellé nem sok fér ezekbe az üvegekbe, ezért ahol nagyobb rés maradt, oda beillesztettem egy-egy kicsike egész vagy ketté vágott paprikát.
Ha ezzel elkészültünk, készítsük el a felöntő levet.
Nekem ez a mennyiségű savanyúság lé 4 db 870 g-os üveghez volt elegendő. Ami valamivel nagyobb az átlag befőttes üvegtől.
De természetesen lehet csak egy vagy kettő más fajta, nagyobb üveget is használni a savanyúsághoz.
Ez a felöntő lé egyébként egy 5 literes üveghez elegendő.
Így ha kevésnek bizonyul az eltett savanyúinkhoz a lé, akkor készítsünk még.
Ha az üvegekben vannak a paprikák, egy lábasba vagy egy kisebb fazékba mérjünk ki 1 liter és 3 deciliter vizet.
Adjunk hozzá 3 deciliter 10 %-os ecetet. Azután 20 dkg kristály cukrot, 2 lapos evőkanál sót.
Ami nálam finomított só, de sima, nem jódozott.
Majd 1 lapos teáskanál mennyiségű borként és ugyanennyi szalicilt.
Mint tudjuk, sok helyen már nem lehet kapni szalicilt, de mégis egyes üzletek árusítják.
S a gyógyszertárban lehet még hozzá jutni.
Tegyük fel az egészet a gázra és kezdjük el kevergetni. Egészen addig, míg a cukor és a só elolvad a vízben.
Ez nem sok idő, de érdemes ezalatt keverni a folyadékot.
Majd forraljuk fel.
Amikor elkezd forrni a felöntőlé, hagyjuk még 2-3 percig forrni.
Azután vegyük le a gázról, s azt el is zárhatjuk, nem lesz már szükség rá, s öntsünk át belőle egy kancsóba. Hiszen így könnyebb beleönteni a levet az üvegekbe.
Töltsünk meg annyi üveget, amennyibe ez a folyadék elég.
Majd az újabb adagot ismét töltsük ki és töltsük fel az összes üveget.
Pár pillanatot várjunk még és ha kell, pótoljuk a levet.
Mivel a paprikában lévő káposzta is beszívja a folyadékot, így előfordulhat, hogy jobban leülepszik a folyadék az üvegben. Így egy kicsit még rá kell tölteni, de ez minimális.
Ha megtöltöttük az üvegeket, az elsőnek a tetejére tegyünk egy rétegben celofánt és jó szorosan tekerjük rá az üvegre a tetejét.
A többi üvegnél is járjunk el így.
Én általában használok celofánt, főleg ha nem vadonatúj a tető, mert ez megvédi a savanyúságot.
Biztosan tapasztaltátok már ti is, hogy a savanyúságnál idővel ( télen ) egy-egy üvegnél előfordulhat, hogy a tető belsejében az állás során barna savas réteg alakulhat ki.
Ez az ecettől van, a savas lé kicsapódik.
Na erre is tökéletes a celofán. Megvédi a savanyúságot attól, hogy ez a kicsapódott rész belekerüljön a savanyúságba.
Persze ez nem törvényszerű, de mégis akadhat ilyen.
Amikor rácsavarjuk a kupakokat az üvegekre, bizony elég forró az üveg a benne lévő felforrt létől, így akinek a keze ezt nem bírja, nyugodtan használjon hozzá konyharuhát vagy kesztyűt.
Ennek a forralással készült savanyúnak száraz dunsztba kell majd állnia, így készítsünk elő egy kis ládát vagy kosarat. De ezeknek a hiányában valamilyen nagyobb tál is jó.
Terítsünk bele egy kisebb takarót, vagy valamilyen vastagabb terítőt és arra egy konyharuhát tegyünk le. Ültessük bele az eltett savanyúságokat és jól bugyoláljuk be.
Majd hagyjuk így másnapig vagy akár tovább is, hogy itt szépen kihűljenek a savanyúságok.
Azt követően már mehetnek is a kamra polcaira.
Ne feledjük el felcímkézni az üvegeket.
Ugyan azt láthatjuk, hogy mi van benne, de az évjáratot érdemes rajta feltüntetni.
Mint írtam az elején is, lehet többet is és kevesebbet is eltenni a paprikából.
S lehet csípősen is készíteni.
Ez nálam csak csemege paprikából van, de ha közé teszünk egy-két csípős almapaprikát is, akkor már el is értük, hogy csípős legyen a savanyúságunk.
Ha pedig többet készítünk a felöntőléből és mégis marad belőle, azt sem kell kiöntenünk.
Kihűtve üvegbe tölthetjük, ami lehet ásványvizes, ecetes üveg is, s a legközelebbi, akár 1-2-3 hét múlva újra való eltevéskor ismét felhasználható.
A lényege az, hogy ismét fel kell forralni, amit egyszerre is összeforralhatunk az új felöntőlével.
Ezzel a forralásos savanyúságlével nagyon finom lesz a savanyúságunk.
Nem kell egyébként hozzá semmilyen más fűszer, babérlevél, koriander, stb. mert így lesz tökéletes.
Kellemes savanyúság eltevést kívánok!