VIRSLIS EGYTÁLÉTEL
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
30-40 dkg virsli 1-2 szelet trapista sajt pici só, pici ételízesítő pici őrölt fekete bors 1 nagy doboz tejföl 5-6 egész tojás pici margarin vagy vaj a sütőtál kikenéséhez
Elkészítés: A virslis egytálétel remek választás egy gyors ebédnek vagy gyors vacsorának. Amikor valóban szinte fél óránk van csak, hogy összedobjunk valami meleg ételt, ez tökéletes egy főfogásnak. Az elkészítése nagyon egyszerű és többféle verziója is létezik ennek az egytálételnek. A recept végén kitérek majd erre is. 

Ha frankfurti virslit vásároltunk, nincs vele semmi dolgunk a bőrét illetően, de ha műbeles a virslink, akkor a műbelet előbb húzzuk le a virslikről.







Jó étvágyat kívánok hozzá!
A virsliknek minden darabját középen vágjuk be, oly módon, hogy mindkét végén pár centit hagyjunk egyben, s csak középen vágjuk be egy csíkban, de a lényeg, hogy ne vágjuk végig az aljáig.
Gyakorlatilag egy hosszú zsebet vágunk a virslin.

A sajtot csíkozzuk fel olyan szélesen és hosszan, amekkora a virslizseb.
Ide, ebbe a kialakított zsebbe dugjuk bele a sajtot. Ha rövidebb a sajt szelet, pótoljuk ki egy-egy kicsi darabbal.

A tepsit vagy hőálló edényünket kenjük ki vékonyan rámával vagy vajjal, esetleg olajjal. Bár a ráma, illetve vaj sokkal jobb ízt ad majd a virsliknek, ahogyan sülés közben beszívódnak a virslik aljába.
Majd sorban fektessük a tepsibe a virsliket.

A tojásokat üssük fel egy tálba és egy villával verjük fel, kissé habosítsuk ki. Azután ízesítsük sóval, ételízesítővel, őrölt borssal ízlés szerint és keverjük el benne simára a tejfölt.
Miután alaposan eldolgoztuk a keveréket, a masszát öntsük a tepsiben sorakozó virslikre.

200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a tetején a tojásos massza megszilárdul. Ez az idő kb. 20-25 perc.
Amint megsült a virslis egytálételünk, s kivettük a sütőből, azt tapasztalhatjuk, hogy a tejfölös tojás a virslikben szépen felemelkedett.

De ne lepődjünk meg, hogy ahogyan hűl, úgy fog összeesni, lelapulni a tojásos, tejfölös sült keverékünk.
Hiszen ez gyakorlatilag egy felfújt, ami így működik.

S ezzel el is készültünk a nagyon egyszerű virslis fogással.
Az első és a fázis fotók egy kisebb adagban készült fogáskor készültek, amit csak két személyre állítottam össze. Annak a hozzávalói a receptben lévőben mindennek a felét tartalmazzák.
De a jénaiban sült virslis egytálétel már a megadott hozzávalók alapján készült el.

Ha már langyosra hűlt az egytálétel, egy éles késsel vágjuk fel kockákra az egybe sültet és már kínálhatjuk is.
Mellé baconszalonnában átsütött főtt tojást és párolt rizst is kínálhatunk.
De bármilyen körettel tálalható.
A leggyorsabb hozzá még a bulgur vagy valamilyen saláta.
Mint írtam a recept elején, hogy több módon is készíthető ez az egytálétel.
Most le is írom a variációkat.
Virslis egytálétel másként: A virslit úgy is készíthetjük, hogy miután beletettük a zsebbe a sajtot, baconszalonnába tekerjük.
Virslis egytálétel másként: A virslit úgy is készíthetjük, hogy miután beletettük a zsebbe a sajtot, baconszalonnába tekerjük.
A további elkészítési mód ugyanaz, mint az előzőnél.
Fokozhatjuk még azzal is, hogy a tejfölös massza tetejére reszelt sajtot szórunk és így sütjük meg.
Virslis egytálétel még más módon: Úgy is készítettem már, hogy trapista sajt helyett lapka sajtot ( szeletelt toast sajtot ) használtam, de nemcsak bele a virslibe, hanem a tejfölös massza alá, a virslik tetejére is tettem ilyen sajt szeleteket.
Virslis egytálétel még más módon: Úgy is készítettem már, hogy trapista sajt helyett lapka sajtot ( szeletelt toast sajtot ) használtam, de nemcsak bele a virslibe, hanem a tejfölös massza alá, a virslik tetejére is tettem ilyen sajt szeleteket.
A többi lehet az első szerint is és a második verzió szerint is.
De csak simán baconszalonnával körbe tekerve, tojás és tejföl nélkül is megsüthetők a virslik. Ahhoz a virslikbe ugyanúgy sajtot helyezünk, mint a többi előkészületeknél és betekerjük baconszalonnába.
De csak simán baconszalonnával körbe tekerve, tojás és tejföl nélkül is megsüthetők a virslik. Ahhoz a virslikbe ugyanúgy sajtot helyezünk, mint a többi előkészületeknél és betekerjük baconszalonnába.
Majd egy hőálló edényben sorban lerakjuk a baconos virsliket.
Előmelegített sütőben addig sütjük, így tojásos, tejfölös keverék nélkül, amíg a szalonna ropogóssá nem válik.
Mindegyik változat nagyon ízletes.
Mindegyik változat nagyon ízletes.
Jó étvágyat kívánok hozzá!