VIRSLIS EGYTÁLÉTEL
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1/2 kg virsli
  • pár szelet trapista sajt
  • pici só, pici ételízesítő
  • pici őrölt fekete bors
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 6 egész tojás
  • pici margarin vagy vaj a sütőtál kikenéséhez
  • Elkészítés: A virslis egytálétel remek választás egy gyors ebédnek vagy gyors vacsorának. Amikor valóban szinte fél óránk van csak, hogy összedobjunk valami meleg ételt, ez tökéletes egy főfogásnak. Az elkészítése nagyon egyszerű és többféle verziója is létezik ennek az egytálételnek. A recept végén kitérek majd erre is. 
    Ha frankfurti virslit vásároltunk, nincs vele semmi dolgunk a bőrét illetően, de ha műbeles a virslink, akkor a műbelet előbb húzzuk le a virslikről.
    A virsliknek minden darabját középen vágjuk be, oly módon, hogy mindkét végén pár centit hagyjunk egyben, s csak középen vágjuk be egy csíkban,  de a lényeg, hogy ne vágjuk végig az aljáig. 
    Gyakorlatilag egy hosszú zsebet vágunk a virslin. 
    A sajtot csíkozzuk fel olyan szélesen és hosszan, amekkora a virslizseb. 
    Ide, ebbe a kialakított zsebbe dugjuk bele a sajtot. 
    A tepsit vagy hőálló edényünket kenjük ki vékonyan rámával vagy vajjal, esetleg olajjal. Bár a ráma, illetve vaj sokkal jobb ízt ad majd a virsliknek, ahogyan sülés közben beszívódnak a virslik aljába.
    Majd sorban fektessük a tepsibe a virsliket. 
    A tojásokat üssük fel egy tálba és egy villával verjük fel, kissé habosítsuk ki. Azután ízesítsük sóval, ételízesítővel, őrölt borssal ízlés szerint és keverjük el benne simára a tejfölt. 
    Miután alaposan eldolgoztuk a keveréket, a masszát öntsük a tepsiben sorakozó virslikre. 
    Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a tetején a tojásos massza megszilárdul. Ez az idő kb. 20-25 perc.
    S ezzel el is készültünk a nagyon egyszerű virslis fogással.
    Mint írtam a recept elején, hogy több módon is készíthető ez az egytálétel. Most le is írom a variációkat.

    Virslis egytálétel másként:  A virslit úgy is készíthetjük, hogy miután beletettük a zsebbe a sajtot, baconszalonnába tekerjük. 
    A további elkészítési mód ugyanaz, mint az előzőnél. 
    Fokozhatjuk még azzal is, hogy a tejfölös massza tetejére reszelt sajtot szórunk és így sütjük meg.

    Virslis egytálétel még más módon: Úgy is készítettem már, hogy trapista sajt helyett lapka sajtot ( szeletelt toast sajtot ) használtam, de nemcsak bele a virslibe, hanem a tejfölös massza alá, a virslik tetejére.
    A többi lehet az első szerint is és a második verzió szerint is.  

    De csak simán baconszalonnával körbe tekerve, tojás és tejföl nélkül is megsüthetők a virslik.  Ahhoz a virslikbe ugyanúgy  sajtot helyezünk, mint a többi előkészületeknél és betekerjük baconszalonnába.
    Majd egy hőálló edényben sorban lerakjuk a baconos virsliket. 
    Előmelegített sütőben addig sütjük, így öntet nélkül, amíg a szalonna ropogóssá nem válik.
    Mindegyik változat nagyon ízletes.
    Bármilyen körettel körettel tálalható.
    A leggyorsabb hozzá a bulgur vagy valamilyen saláta.
    Ezek az alatt gyorsan összeállíthatóak, míg sül a virslis finomságunk a sütőben.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!