SONKÁS-GOMBÁS TÖLTELÉKES SERTÉSSZŰZ
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 2 db sertésszűz
  • 20 dkg baconszalonna
  • 4 nagy szelet kenyér
  • 1 kis üveg szeletelt gomba
  • 1 kis fej paradicsom
  • 1 kisebb TV paprika
  • 1 egész tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 dkg sertés sonka felvágott
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • ételízesítő
  • 10 gerezd fokhagyma
  • kevés sertés zsír
  • alufólia
  • Elkészítés: Ezt a főfogást egy vasárnapi ebédre sütöttem meg, de akár vacsorára vagy vendégek meghívása alkalmából is elkészíthető. Én két sertésszűz húsból sütöttem meg az ebédet, de természetesen egy darabból is elkészíthetjük. Akkor kevesebb hozzávalóra van persze szükségünk. A sonka típusa mindegy, mi magunk dönthetjük el, hogy milyet választunk hozzá. Én sertés combsonkát vásároltam ( felvágott ), de jó hozzá gépsonka, fűszeres sonka szeletek, stb. Az étel összeállítása nagyon egyszerű, szerintem bárki el tudja készíteni.
    Először a töltelékhez pároljuk meg a gombát.
    Ehhez a hagymát pucoljuk le a héjától és vágjuk össze kis kockákra. Egy tk. sertés zsírt olvasszunk fel egy kisebb lábasban és adjuk hozzá a felkockázott hagymát.
    Pirítsuk meg és amíg pirul, a paradicsomot és paprikát, eltávolítva a paradicsom szárvégét, s a paprika magházát, vágjuk fel kisebb darabokra, kockákra.
    Ha megpirult a hagymánk, amit persze gyakran meg is kevergettünk, adjuk hozzá a paradicsomot és a paprikát.
    Többszöri átkeverés mellett, pirítsuk, fonnyasszuk össze a hagymával, ez nem sok idő, pár perc. Tegyünk hozzá egy kevés piros paprikát és öntsük fel 1 dl vízzel 
    Szűrjük le a gomba levét és ezt is keverjük a hagymás alaphoz.
    Ha túl nagyok a gomba szeletek, érdemes előtte kisebb darabokra vágni 
    és azután fűszerezzük be. 
    Só, bors, ételízesítő kerüljön bele, ízlésünknek megfelelően. 
    A végén adjunk még hozzá annyi vizet, hogy majdnem ellepje, ez már kis mennyiség csupán, hiszen az összes gomba ragunak valók sem nagy mennyiségűek.
    Fedjük le egy fedővel és pároljuk készre. Néha-néha keverjük meg és ügyeljünk rá, mert hamar készre párolódik. Ha már elfőtte a levét, akkor jó is lesz.
    Vegyük le a fedőt, hogy minél előbb langyosra tudjon hűlni.
    A sertésszűz húsokat ezután egy hosszú pengéjű késsel szúrjuk fel középen. Majd készítsük magunk mellé a bacon szalonnát is.
    Amikor már kissé meghűlt a gomba ragunk, folytathatjuk a töltelék további összeállítását.
    A sonkánkat vágjuk kisebb csíkokra vagy kockákra.
    A kenyereket egyenként áztassuk be egy tálban lévő vízbe, de ne sokáig, mert ha túl ázik, csak mancsos lesz. Éppen csak pár pillanatig mártsuk meg a vízben. A töltelékhez most a kenyér héját nem használjuk fel, csak a kenyér belsejét. Azt akár előtte is vagy áztatás után is eltávolíthatjuk a kenyérről. Jól csavarjuk ki a kenyeret és morzsoljuk bele egy tálba. Adjuk hozzá a gombás ragut, még ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel. S a végén adjuk hozzá a már felkockázott sonkát és üssünk hozzá egy egész tojást.
    Alaposan dolgozzuk össze. ( Ehhez legjobb, ha a kezünket használjuk. )
    Majd akár egy kanállal vagy akár habzsákból kinyomva, töltsük meg a sertésszüzeket a kialakított üregekben. A husik végét nem kell összetűzni semmivel, sülés közben nem fog kifolyni belőle a töltelék.
    Ha maradt töltelékünk, tegyük félre, azt is fel fogjuk használni.
    A megtöltött húsokat tekerjük ezután körbe-körbe baconszalonnával.
    Egy tepsit kenjünk meg vékonyan sertés zsírral vagy aki szívesebben használ olajat, akkor azzal.
    Fektessük bele a töltött húsokat.
    Ha megmaradt a töltelékből, azt egy vagy két darabban tekerjük be alufóliába. Készítsünk belőle rudakat/rudat és az alufólia végét csavarjuk meg, nézzen úgy ki, mint egy szaloncukor. S tegyük be a tepsibe azokat is a töltött húsok mellé. 8-9-10 gerezd fokhagymát pucoljunk meg és azokat is tegyük bele a tepsibe.
    Öntsünk mellé kb. 1 dl vizet és fedjük le a tepsi tetejét alufóliával.
    Majd előmelegített sütőben süssük kb. 45 percig 200 fokon.
    Azután vegyük  le az alufóliát és még kb. 20-25 percig pirítsuk meg a töltött húsokat.
    Én kivettem a töltött húsokat egy másik vékonyan kikent tepsibe abból, amiben sült, hogy a többi alkotó elem ne égjen oda, gondolok itt a fóliában lévő töltelékre és a sült fokhagymára. ( Felső tepsis képen látható, amikor már megsült a töltött hús. )
    S ebben a másik tepsiben pirítottam meg a húson a szalonnát. ( Alsó tepsis képen látható a végeredmény. )
    Tulajdonképpen egy sertésszűz nagyon gyenge hús része a sertésnek, s  alapvetően gyorsan meg van, de itt a benne lévő tölteléknek is meg kell sülnie, így ezért szükség van ennyi sütési időre.
    Amikor megsültek a kis töltött bucorok, várjunk addig vele, míg kissé langyosra hűlnek, mert akkor lehet szépen szeletelni.
    S az alufóliában lévő tölteléket is csak akkor lehet kibontani az alufóliából, ha már nem forró.
    Tálaláshoz szeleteljük fel kb. 2 cm-es szeletekre, a húst is és a tölteléket is és hagymás krumplival kínáljuk. A megsült fokhagyma gerezdeket se feledjük el kitenni a husik mellé, mert rendkívül ízletesek.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!