ZÖLDBORSÓS CSIRKEMÁJ NOKEDLIVEL
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 40-50 dkg zöldborsó
  • 50 dkg csirkemáj
  • 1 fej hagyma
  • 1 kisebb ek. zsír
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • majoránna
  • ételízesítő
  • 1 ek. liszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • víz
  • Elkészítés: 
    A csirkemájnak eme elkészítési módját nagyon szeretem, mert nemcsak ízletes, hanem  borsóval gazdagítva tartalmas főételt is kapunk.
    Én a borsót általában frissen vagy általam fagyasztott állapotában szoktam felhasználni, így kb. 1/2 kg-nyi mennyiségem van, de aki konzervet vagy üvegest használ, mindenképpen ügyeljen arra, hogy legalább 40 dkg legyen a borsó tiszta súlya, mert így lesz kiadós ez az étel.

    A csirkemájat mossuk meg és szépen megtisztítva, vágjuk ketté vagy  háromfelé.
    A hagymát tisztítsuk meg a héjától, és kockázzuk fel apróra. A zsírt vagy aki szívsebben főz olajjal, az az olajat, hevítsük fel és a kockára vágott hagymát pirítsuk meg rajta üvegesre. Adjuk hozzá a feldarabolt májat és kevergetés mellett kicsit kapassuk meg, pirítsuk meg, hogy kapjon egy kis " kérget ". Ezután adjunk hozzá egy kevés, kb. 1/2-1 kk. őrölt piros paprikát, gyorsan öntsünk hozzá egy deci vizet, hogy ne keseredjen meg a paprika és jól keverjük át. Adjuk hozzá a borsót, majd ízesítsük a fűszerekkel. 2-3 csipet borssal hintsük meg, 1 fél  kk. ételízesítőt, 1 lapos kk. majoránnát szórjunk rá és ízlés szerint sózzuk meg. 
    Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy majdnem ellepje. A borsós májat főzzük készre, kb. 30-40 perc alatt puhára is párolódik. Ha szükséges, pótolhatjuk a vizet, nehogy leégjen az étel.
    Amikor már puha a borsó is és a máj is, a lisztet keverjük ki csomómentesre a főzőtejszínnel. Közben adhatunk hozzá a kikeverés során egy picike vizet is, hogy még selymesebb, lágyabb habarékot kapjunk és sűrítsük be vele az ételt. Jól forraljuk ki, közben keverjük is meg, hogy le ne égjen. 
    A fincsi borsós májat nokedlivel és savanyúsággal szervírozzuk.
    A nokedli elkészítését megtalálhatjátok az oldalon.
    Megjegyzés:
    Azt mindenképpen elszeretném mondani, hogy a csirkemájat nyugodtan meg lehet sózni a főzés előtt, mert a csirkemáj nem fog megkeményedni a sótól. De ha sertésmájat készítünk, mindenkor csak a főzés befejeztével sózzuk meg az ételünket, mert a csirke-vagy pulykamájjal ellentétben, a sertésmáj kemény lesz a sótól.
    Majoránnát pedig mindenképpen használjunk csirke-vagy pulykamájas ételeknél, mert az adja meg a finom ízét-zamatát.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!