ZÖLDBORSÓS CSIRKEMÁJ NOKEDLIVEL
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
40-50 dkg zöldborsó 50 dkg csirkemáj 1 fej hagyma 1 kisebb ek. zsír só őrölt fekete bors őrölt piros paprika majoránna ételízesítő 1 ek. liszt 2 dl főzőtejszín víz
Elkészítés:
A csirkemájnak eme elkészítési módját nagyon szeretem, mert nemcsak ízletes, hanem borsóval gazdagítva tartalmas főételt is kapunk.
Én a borsót általában frissen vagy általam fagyasztott állapotában szoktam felhasználni, így kb. 1/2 kg-nyi mennyiségem van, de aki konzervet vagy üvegest használ, mindenképpen ügyeljen arra, hogy legalább 40 dkg legyen a borsó tiszta súlya, mert így lesz kiadós ez az étel.
A csirkemájat mossuk meg és szépen megtisztítva, vágjuk ketté vagy háromfelé.
A hagymát tisztítsuk meg a héjától, és kockázzuk fel apróra. A zsírt vagy aki szívsebben főz olajjal, az az olajat, hevítsük fel és a kockára vágott hagymát pirítsuk meg rajta üvegesre. Adjuk hozzá a feldarabolt májat és kevergetés mellett kicsit kapassuk meg, pirítsuk meg, hogy kapjon egy kis " kérget ". Ezután adjunk hozzá egy kevés, kb. 1/2-1 kk. őrölt piros paprikát, gyorsan öntsünk hozzá egy deci vizet, hogy ne keseredjen meg a paprika és jól keverjük át. Adjuk hozzá a borsót, majd ízesítsük a fűszerekkel. 2-3 csipet borssal hintsük meg, 1 fél kk. ételízesítőt, 1 lapos kk. majoránnát szórjunk rá és ízlés szerint sózzuk meg.
Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy majdnem ellepje. A borsós májat főzzük készre, kb. 30-40 perc alatt puhára is párolódik. Ha szükséges, pótolhatjuk a vizet, nehogy leégjen az étel.
Amikor már puha a borsó is és a máj is, a lisztet keverjük ki csomómentesre a főzőtejszínnel. Közben adhatunk hozzá a kikeverés során egy picike vizet is, hogy még selymesebb, lágyabb habarékot kapjunk és sűrítsük be vele az ételt. Jól forraljuk ki, közben keverjük is meg, hogy le ne égjen.
A fincsi borsós májat nokedlivel és savanyúsággal szervírozzuk.
A nokedli elkészítését megtalálhatjátok az oldalon.
Megjegyzés:
Azt mindenképpen elszeretném mondani, hogy a csirkemájat nyugodtan meg lehet sózni a főzés előtt, mert a csirkemáj nem fog megkeményedni a sótól. De ha sertésmájat készítünk, mindenkor csak a főzés befejeztével sózzuk meg az ételünket, mert a csirke-vagy pulykamájjal ellentétben, a sertésmáj kemény lesz a sótól.
Majoránnát pedig mindenképpen használjunk csirke-vagy pulykamájas ételeknél, mert az adja meg a finom ízét-zamatát.
Jó étvágyat kívánok hozzá!