TEPSIBEN SÜLT TARJA ROZMARINGOS BURGONYÁVAL
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Kb.1,5 kg apróbb burgonya
  • 1-1,5 kg sertés tarja
  • 3 ek. étolaj
  • 1 ek. sertés zsír
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • őrölt piros paprika
  • őrölt fekete bors
  • morzsolt majoránna
  • szárított rozmaring
  • alufólia
  • sütőpapír
  • Elkészítés: Mi a családban nagyon kedveljük a sült tarját. Én minden alkalommal kicsit pirosabbra, jobban meg is sütöm, mert viszont azt nem szeretjük, hogyha sülés után túl szalonnás marad. De mint tudjuk a sertésnek az a hús része, ami a tarja, igencsak szalonnás, így nem mindenki szereti azt, hogy kövérkés a hús. De ahogy én itthon elkészítem, azaz jobban átsütöm, a kövérebb, szalonnás részek összesülnek a színhússal, így nem is vehető észre, hogy szalonnás volt a húst.
    A tarjához sok féle köret közül lehet választani, lehet krumplipüré, párolt zöldség, rizs, de ez a remek rozmaringos burgonya különösen illik hozzá.
    Először kapcsoljuk be a sütőnket. Villany tűzhelynél 200 fokra alsó-felső sütésre. Ha bemelegedett, s van rajta légkeveréses funkció, akkor ugyanezen a hőfokon hagyva az alsó-felső sütést állítsuk át a légkeverés funkcióra. Így egyszerre betehető a két tepsi is.
    De ha nincs ilyen program rajta, akkor kezdjünk a hússal.
    Akinek más típusú sütője van, az kapcsolja arra a fokozatra, amin sütni szokott.
    ( Sajnos azokat nem ismerem jól. )
    A húst először mossuk meg és papírtörlővel picit itassuk fel a vizet róla.
    Azután, ha néhol nagyon sok lenne a hús felszínén a kövéres, szalonnás rész, azt nyugodtan le is vághatjuk, én legalábbis el szoktam azt távolítani. De máshonnan ne vágjuk le a szalonnás részeket.
    A húst ezután szeleteljük fel kb. 1-1,5 cm széles szeletekre.
    Ennyi mennyiségű húsból 10-15 szelet jön ki, attól függ, hogy 1 kg vagy 1,5 kg tarját vásároltunk.
    Kicsit klopfoljuk meg, de ne nagyon, csak enyhén klopfoljunk.
    Én a klopfolást minden húsnál mindég úgy végzem, hogy egy konyharuhát összehajtok 2-4 rétbe, amekkora a vágódeszka és annak az aljára terítem. Ezzel kicsit tompítom a hanghatást.
    Majd egy hús szeletet nejlon zacskóba teszek és a zacskón keresztül klopfolom meg a húst, s ha kell megfordítom a husit a zacskóval együtt és azt az oldalát is kiklopfolom.
    Végezzük ezt mindaddig, míg tartanak a hús szeletjeink.
    Azután minden szeletet sózzunk és borsozzunk meg mindkét oldalán ízlés szerint.
    Egy gáztepsit egy ek. sertés zsírral kenjünk ki - ne legyen olvasztott a zsír, a hús alatt majd szépen szét olvad - és öntsünk bele 1 dl vizet. 
    Ezután egy szelet húsnak az egyik oldalát szórjuk meg morzsolt majoránnával. 
    Ahol meghintettük, azzal a majoránnás felével fektessük bele a tepsibe a húst. Minden húst így fektessünk bele, vagyis a majoránnás fele legyen a tepsi alján.
    Majd következhet a húsok felső felülete. Minden húsnak a tetejét szintén hintsük meg majoránnával. 
    Én borsból nem szoktam túl sokat szórni a húsokra, de a majoránnával gazdagabban bánok.
    Ezt követően minden majoránnás hús tetejét meghintjük egy picike őrölt piros paprikával.
    Kb. 6 gerezd fokhagymát megpucolunk és kisebb darabokra vágjuk. Egy gerezdet 2-3-4 darabba, attól függően, hogy mekkora nagy vagy kicsi gerezd a fokhagymánk.
    Majd úgy rakosgassuk a húsokhoz a feldarabolt fokhagymákat, hogy minden hús tetejére kerüljön legalább két darabka.
    Végül lefedjük alufóliával és behelyezzük a sütőbe, s így alufóliával sütjük kb. 50-55 percet.
    Mint említettem az elején, hogy akinek légkeveréses a sütője, az mellé behelyezheti a burgonyát is.
    Ahhoz az apróbb szemű burgonyákat pucoljuk le a héjától és hosszában vágjuk ketté őket.
    Mossuk meg 2-3 váltó vízben és jól csepegtessük le róla a vizet.
    Egy kis tálkában keverjünk össze 3 ek. étolajat, 2 kk. őrölt piros paprikát és 2 kk. szárított rozmaringot.
    A krumplit ezzel az olajos, fűszeres keverékkel forgassuk össze.
    Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a fűszeres krumplit.
    Ha esetleg maradt egy picike fűszeres olaj a tálban, az is kerüljön a krumplikra. 3-4 gerezd fokhagymát pucoljunk le a héjától és aprítsuk fel kis darabokra, majd ide-oda szórjuk a krumplik közé.
    Végül sózzuk meg a krumplik tetejét.
    Tegyük a sütőbe - ezt nem kell lefedni alufóliával - és süssük meg kb. 30-40 perc alatt.
    Természetesen a sütési idő függ a krumplik fajtájától is, hisz van olyan burgonya, ami gyorsabban puhul, az akár 25 perc alatt is puhára sül, míg van amelyiknek több idő kell az elkészültéig.
    Ezért 25-30 percnél érdemes ellenőrizni úgy, hogy beleszúrunk egy kis kést több burgonya gerezdbe is. S ha már puha, akkor el is készült a köret.
    S akkor azt kivehetjük a sütőből.
    De mivel a húsnak több időre van szüksége a készre sülésig, azt is tehetjük, hogy csak később tesszük be a légkeveréses sütőbe, hogy nagyjából egyszerre legyen kész a köret is és a hús is.
    Ez mindenki saját döntésén múlik.
    Vagy ha nincs légkeveréses programunk, abban az esetben persze csak a hús után süssük meg a krumplit, mert addig a hús a készre sülés után legalább hűl annyira, hogy azonnal fogyasztani lehessen a krumplis körettel.
    Miután letelt a húsnál a kb. 1 óra, vegyük le a tepsi tetejéről az alufóliát és süssük még tovább 20-25-30 percig. ( Sütőtől függően. )
    Közben legalább egyszer fordítsuk meg a husikat. Ha a felső fele már szép piros színt kapott, akkor lesz igazán jó, ha a másik fele is piroskás lesz.
    De arra mindenképp ügyeljünk, hogy még puha maradjon a hús és ne száradjon ki.
    Amikor beleraktuk a kicsit kiklopfolt tarja szeleteket a gáztepsibe, akkor azt láthatjuk, hogy éppen csak belefért a 10-15 szelet és amikor viszont megsültek a húsocskák, azt tapasztalhatjuk, hogy szépen összesültek a szalonnás részek a színhússal, azaz sokkal kisebbek lesznek a szeletek.
    Amikor elkészült a hús is és a rozmaringos burgonya is, szedjük ki egy kínáló tálra és már szervírozhatjuk is a finom ebédet vagy vacsorát egy ízletes savanyúság kíséretében.
    Azt még szeretném megemlíteni, hogyha csak nagy szemű burgonyánk van, az sem gond, nem fontos csak emiatt apró szeműt vennünk - csak ha tényleg így szeretnénk elkészíteni ezt a köretet - akkor a nagyobb burgonyát 4-6 gerezdbe kell vágni és úgy is megsüthető.
    S a húsnál ha valaki kevesebbet szeretne készíteni, nyugodtan lehet fele mennyiséget is használni hozzá.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!