KÓKUSZOS SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 50 dkg darált háztartási keksz
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2-3 lapos ek. holland kakaópor
  • 2,5 dl tej
  • 1,5 dl lefőzött fekete kávé
  • 3-4 kk. rumaroma
  • Krém: 25 dkg ráma
  • 20 dkg porcukor
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • Tetejére és aljára: 5 dkg kókuszreszelék
  • Egyéb: folpack
  • Elkészítés: Ezt a kókuszos sütemény a hétvégén készítettem, bár a receptet már régen találtam, " angelawebcuki.blogspot.com " oldalán. A sütemény sütés nélkül készül, a kókusztekercs sütinek egy másféle kivitelezése. A sütemény sima kis téglalapokra vagy kockákra is felvágható, de én háromszög alakúra szeleteltem fel. Bár az is igaz, ha hosszúkás darabokra van vágva, több szelet jön ki belőle, de nekem háromszög alakban mutatósabbnak tűnt. A sütemény elkészítése nem nehéz, talán csak az összeállítása körülményesebb egy sima kókusztekercsnél, de érdemes kipróbálni.
    ( A fotón sajnos úgy tűnik, mintha nem is lenne a süti alatt semmi, de egy üveg kínáló tálra tettem a sütemény szeleteket, s így kissé " csupasznak " tűnik a tálalás. Legközelebb majd nem hagyom ki a tortapapírt az üveg tányéron. )
    A sütihez először állítsuk össze a tésztát.
    Fél kg darált kekszet öntsünk egy tálba. ( A kekszet megvásárolhatjuk daráltan is, de mi magunk is meg darálhatjuk, ha van késes aprítónk vagy kávé darálónk. )
    Majd a keksz őrleményhez adjunk hozzá 10 dkg cukrot.
    Az eredeti receptben porcukor volt megadva, de én kristálycukrot használtam hozzá és úgy is tökéletes lett a sütemény.
    Majd keverjük el benne a kakaót is. Én holland kakaót használtam és 3 lapos evőkanálnyi mennyiséget tettem hozzá, de aki sima, világosabb színű kakaóport használ, 4 lapos evőkanállal is tehet bele.
    Miután a száraz anyagokat összekevertük, adjuk hozzá a tejet, a kávét és a rumaromát.
    Az aroma aránya is egyénileg változhat, mindenki az ízlésének megfelelően adagolja azt. Én mindenkor Kingston vagy Jamaikai rumaromát használok, mivel ezek rendkívül jól kiadják az ízüket.
    Az egészet jó alaposan gyúrjuk össze és tegyük félre.
    Majd készítsük el a krémet.
    A rámát robotgéppel keverjük habosra a cukorral. Ehhez jobb porcukrot használni, de ha kristálycukrot teszünk hozzá, az sem baj, csak akkor jobban kiérződnek a cukorból a kristályos szemek.
    Miután kikevertük, fakanállal dolgozzuk hozzá a kókuszreszeléket.
    Érdemes fakanalat használni most már, mert én is először géppel kezdtem el és bizony elég gyorsan keménnyé válik a kókusztól így a krém. S gyorsan a robotgépről átváltottam fakanálra.
    Én 15 dkg kókuszreszeléket tettem hozzá, de az eredeti recept 20 dkg-t írt, de szerintem elég a 15 dkg is.
    Amikor kikevertük a krémet, azt követően osszuk el 3 felé a félre tett kekszes tésztát. 
    Egy gáztepsi nagyságú folpackot levágva terítsünk ki az asztalra ( vagy  gyúrótáblára vagy viaszos vászon terítőre ) és arra tegyük rá az első tészta gombócot. Mielőtt ráhelyezzük az egyik tészta gombócot, érdemes előtte kis kockára vagy téglalap alakúra megformázni a kezünkkel.
    Tegyünk rá egy másik ugyanolyan nagyságú folpack darabot és vékonyra nyújtsuk ki a kekszes tésztát.
    A két folpack között kinyújtva nem baj ha nem lesz szép téglalap alakú, mint a képen is látható, ugyanis egy késsel szabjuk ki utána akkora téglalap nagyságúra, amekkora a tálcánk, amire majd felhelyezzük a lapot. Kb. 20x25 vagy 20x30 cm-es legyen a tálcánk.
    A tálca alját szórjuk meg egy-két evőkanál kókuszreszelékkel.
    A szép téglalap alakúra levágott lapot tegyük rá a kókuszos tálcára és egy picit nyomjuk is rá, hogy bele tapadjanak a kókuszreszelék szemek. De a rátapogatást csak óvatosan, gyengén tegyük.
    A tálcára való átemelés nagyon könnyen megoldható még akkor is, ha vékony ugyan a tészta, úgy, hogy a nyújtófára rátekerjük, mintha rendes tésztával dolgoznánk. De ezt a műveletet is csak lazán végezzük és gyorsan emeljük is át a tálcára, hogy a kekszes tészta ne tapadjon egymáshoz, ahogy fel van tekerve a nyújtófára.
    A leeső darabokat, amiket levágtunk a kinyújtott kekszes alapról, csak egyszerűen dolgozzuk hozzá a másik rész tésztához.
    A tálcán lévő kekszlapot kenjük meg a krém felével. Kissé nehezebben megy a benne lévő kókuszreszelék miatt, mint egy sima pudingos-vajas krémnél, de azért menni fog.
    Ha ezzel meg vagyunk, a másik keksz gombócot is nyújtsuk ki ugyanúgy, mint az előzőt.
    Azt is ugyanolyan módszerrel, mint az előbbit, helyezzük át a tálcára, most már a krém tetejére. 
    A krémnek a másik részét kenjük rá erre a másik lapra.
    Majd következhet a harmadik kekszes tészta.
    Azt is nyújtsuk ki és ugyanígy tegyük rá a krém tetejére.
    Ha maradt, mert biztosan marad egy kicsi levágott rész a kinyújtott tésztalapból, akkor akár golyóvá is formázhatjuk, majd hempergessük meg kókuszreszelékben és meg lehet enni.
    Nekem két ilyen dió nagyságú golyó maradt fenn, s azt gyorsan oda adtam a férjemnek, hogy megegye. Mivel úgyis szeret ott téblábolni, hogy milyen édes részt kóstolhat meg.
    De természetes ha ezt nem szeretnénk, a kinyújtott lapra ( azt is kinyújtva persze ) rányomkodhatjuk a leeső részt, mielőtt felhelyeznénk a krém tetejére.
    S ha rátettük az utolsó lapot is, szórjuk meg a tetejét kókuszreszelékkel. A nyújtófával nagyon óvatosan, finoman bele is nyomkodhatjuk a reszeléket, hogy ne peregjen le a kókusz, de persze ez a művelet el is maradhat. 
    Pár órára tegyük hűtőbe és azután a nekünk tetsző módon szeleteljük fel.
    Én este állítottam össze a süteményt és másnapig állt, s másnap reggel szeleteltem csak fel. 
    De 2-3 óra állás idő után már szépen szeletelhető.
    Én háromszög alakúra vágtam fel a süteményt.
    Ehhez hosszában három csíkban elvágtam a sütit és minden csíkot háromszögben vágtam ismét fel.
    De mint az elején említettem, lehet kockákra és kisebb téglalapokra is szeletelni.
    Nagyon finom és mutatós minden változatban.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!