SZILVALEKVÁROS PISKÓTA TEKERCS
EGYSZERŰ | GYORS | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 5 ek. liszt
  • 1 sütőpor
  • szilvalekvár
  • Elkészítés: A piskóta tekercsek finom, könnyű tésztáját attól tudjuk megkapni, hogy a liszt mennyiségét csökkentjük. Mint már több piskótás süteményemnél is említettem, hogy nálam a piskóta úgy készül, hogy ahány tojást használok, annyi kanál a cukor és a liszt mennyisége. A piskóta tekercseknél viszont mindenkor egy evőkanállal kevesebb lisztet teszek a tésztába. Ettől könnyű és lágy lesz a piskóta szerkezete.
    Ehhez a piskótához is először válasszuk ketté a tojásokat és a 6 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá oly módon, hogy mikor már kevés habot képeztünk, akkor hozzáadjuk a cukrot is. S a cukorral együtt verjük fel kemény habbá. 
    Azután keverjük hozzá a tojássárgákat, amiket szintén kicsit habosítsunk ki a fehérjehabbal.
    Majd a lisztet, amiben elkevertük a sütőport, adjuk hozzá a tojáshabhoz. 
    Ezt viszont már csak fakanállal forgassunk össze a habbal.
    Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a piskóta tésztát. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük készre. 
    Kivéve a sütőből, borítsuk ki egy tiszta sütőpapírra, majd húzzuk le azt a sütőpapírt róla, amin sült a piskóta.
    Helyezzünk rá egy másik sütőpapírt és a tiszta sütőpapír segítségével még melegében tekerjük fel, majd hagyjuk kihűlni.
    Miután kihűlt, tekerjük ki és kenjük meg házi szilvalekvárral - de bármilyen lekvárral megkenhetjük - és újból tekerjük fel. Hagyjuk állni legalább egy órát, hogy a tekercs jól összeilleszkedjen a lekvárral. 
    Én ilyenkor ismételten becsomagolom a sütőpapírba, abba, amit levettem róla, hogy egymáshoz tapadjon a lekvár a tésztával. 
    Miután állt egy kis ideig, megszórjuk a tetejét porcukorral és ujjnyi szeletekre vágjuk.
    A szép lekváros szeleteket egy kínáló tálra rendezzük és már szervírozhatjuk is a család számára.
    Egyszerű, de finom lekváros, piskótás sütemény.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!