MASCARPONÉS SAJTTORTA TEJÉRZÉKENYEKNEK ÉS MÁSOKNAK
EGYSZERŰ | KIADÓS | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • Torta alap: 20 dkg vajas keksz
  • 10 dkg olvasztott liga
  • Krém: 25 dkg vegán mascarpone
  • 2,5 dl növényi habtejszín
  • 5 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 cs. zselatin fix
  • csokiréteg: 5 dkg étcsokoládé
  • 1/2 dl növényi habtejszín
  • Tetejére csokimáz: 5 dkg étcsokoládé
  • 1 dl növényi habtejszín
  • Díszítés
  • eper, áfonya, cukorgyöngy
  • Egyéb: tortapapír
  • Elkészítés: A családdal ismét egy szülinapot ünnepeltünk, a férjecském születésnapját. Erre az alkalomra egy sütés nélküli sajttortát készítettem, mert mellette volt még többféle sütemény is. Ezt a sajttortát lehet sima mascarponéból is és vegán mascarponéból is készíteni. Ha az utóbbiból készítjük és a habtejszín is növényi, abban az esetben tejallergiások is fogyaszthatják. Én az utóbbi termékeket használtam, hiszen egy családtagom a tejallergia miatt nem fogyaszthat állati eredetű tejtermékeket.
    Természetesen minden családtagom ebből a tortából fogyasztott, hiszen mindenki másnak is ajánlani tudom.
    Aki nem vegán és nem növényi termékeket kell, hogy használjon, az persze a sima mascarponét, habtejszínt, liga helyett, akár rámát, használjon ehhez a tortához.
    Én úgy mutatom be, hogy növényi termékeket adtam hozzá.
    Azt még szeretném elmondani, hogy a torta díszítését, azaz az eprek és áfonya felhelyezését így félkörívesen a desszertszoba.hu oldalon pillantottam meg. Ezt Sámson Anita kávés sajttortájának a tetején mutatta be. Nagyon tetszett ez a díszítési technika, így én is eszerint helyeztem fel a tortára a gyümölcsöket. Köszönöm szépen az ötletet!
    Először egy kekszes alapot kell készítenünk.
    A puha vajas kekszeket tegyük egy aprítóba - többszörre - és daráljuk meg vele morzsásra.
    Aprító hiányában, nyújtófával vagy húsklopfolóval is összetörhetjük a kekszeket.
    Én vajas kekszet használtam hozzá, de akár zabkeksszel is helyettesíthetjük a vajas kekszet.
    A ligát olvasszuk fel mikróban és adjuk hozzá a darált kekszhez.
    Bár a liga megolvasztását a keksz megdarálása előtt is elvégezhetjük, mert addig is hűl az olvasztott ligánk.
    Miután beletettük a tálba a kekszet és az olvasztott ligát, jól dolgozzuk össze.
    Vegyük elő a tortaformát - ami 22-24 cm-es -  és simítsuk bele a kekszes alapot.
    Amikor belerakosgatjuk a formába, először csak a kezünkkel nyomogassuk el mindenhol, majd egy tortalapáttal szépen simítsuk el a felületét.
    A tortalapáttal csodásan el lehet egyengetni, szép sima felületet tudunk vele kialakítani.
    Először egyébként kicsit zsírosnak fogjuk érezni a kekszet, de ha összeáll, már nem lesz az.
    Ha valakinek viszont a 8 dkg liga is elegendő, vagyis összeáll a keksz, annyi is elég lehet hozzá.
    Nekem ehhez a keksz fajtához kellett a 10 dkg liga.
    Hiszes függ attól is, mennyire szívja fel a kekszmorzsa a zsiradékot.
    Ha elkészültünk vele, tegyük addig hűtőszekrénybe, míg összeállítjuk a krémet.
    Vegyünk egy tálat és tegyük bele a mascarponét, ami jelen esetben vegán mascarpone.
    Kezdjük el kikeverni csak úgy önmagában a robotgéppel, mert ennél a mascarponénál azt lehet tapasztalni, hogy sokkal keményebb állagú.
    Azután adjuk hozzá a kétféle cukrot és dolgozzuk össze.
    Ekkorra már lágy elegyet kapunk.
    A növényi habtejszínt egy másik tálba mérjük ki, ha esetleg nagyobb kiszerelésbe vásároltuk meg.
    Én mindenkor ezt a fajta növényi habtejszínt veszem, mert ebben semmilyen tejszármazék sincsen.
    Ez 500 ml-es kiszerelésben kapható, így kimérek belőle annyit, amennyi kell a recept alapján.
    De még más süteményekhez is jobban szeretem az állati eredetű tejszíntől, mert azok elég nehezen verhetőek fel habbá.
    Tehát a 2,5 dl habtejszínt kezdjük el felverni habbá és menet közben adjuk hozzá a zselatin fixet. S azzal együtt verjük fel végleges keménységűre a tejszínt.
    Ha meg vagyunk vele, tegyük a mascarponéhoz és a két részt keverjük össze.
    Ezt is végezhetjük robotgéppel.
    Vegyük ki a hűtőből a keksz alapot és simítsuk rá a krémet.
    Itt is használjuk a tortalapátot, mert nagyon szépen, egyenletesen el lehet simítani vele a krémet.
    Ezt követően megint csak tegyük be a hűtőbe legalább 1-2-3 órára.
    Azt követően készítsük el a sűrűbb csoki ganache-t-
    Egy kis lábasba tegyünk vizet, tegyük a gázra és helyezzünk a tetejére egy tálat.
    Tördeljünk bele 5 dkg, de ha van,  picivel több is lehet, azaz 7 dkg  étcsokoládét és olvasszuk fel.
    Amikor már a többszöri megkeverés mellett felolvadt, adjunk hozzá 1/2 dl folyékony habtejszínt, itt is persze a növényit.
    Keverjünk egyet-kettőt rajta és vegyük le a gőzről.
    Keverjük addig, míg egyneművé nem válik.
    Azt fogjuk tapasztalni, hogy egy sűrűbb csokikrémet kaptunk, de ez a jó.
    A kevergetés során hűlt is már egy kicsit, így mehet a krémre.
    Vegyük ki a hűtőből a formát és simítsuk rá a krém tetejére.
    Ez kicsit nehezebben simítható, de a sűrűsége miatt ez ilyen.
    Most ismét tegyük vissza a hűtőbe a tortát, de ez már csak 15-20 percet kell, hogy pihenjen.
    Ezután a meglévő víz alá ismét kapcsoljuk fel a gázt és ismét helyezzünk rá  tálat. 
    Ebbe tegyünk 5 dkg étcsokoládét, amit tördeljünk kockáira, majd ezt is olvasszuk fel. Amikor felolvadt, most 1 dl folyékony habtejszínt öntsünk hozzá.
    Keverjük jól el és vegyük le a vízgőzről.
    Azután keverjük jó simára a csokit a tejszínnel.
    Vegyük ki a tortát a hűtőből és ezt a folyékonyabb csokit csurgassuk rá a csoki ganachénak  kb. a közeperére.
    Majd fogjuk kézbe a formát és megdöntögetve mindenhová csurgassuk szét a csokit.
    Itt nem használtam semmilyen simító lapátot, hanem hagytam, hogy a mozgatással mindenhová elterüljön körben a csokimáz.
    Azután ismételten a hűtőben pihentessük a tortát.
    Minimum 4-5 óráig, de ha van rá módunk, időnk, egy egész éjszakát is hűtőben lehet a torta.
    Nálam egy éjszakát pihent a hűtőszekrényben.
    Azután már csak meg kell díszíteni a tortánkat.
    Ahhoz vegyük ki a hűtőből a tortát és előbb egy fém vékony, keskeny lapáttal vagy egy késsel óvatosan lazítsuk meg körben a forma oldalánál a tortát.
    Ha ez meg van, óvatosan emeljük le a forma csatos oldalát a tortáról, amit persze előbb csatoljunk szét.
    Ha valahol megsérült volna a keksz alap vagy a krém, egy késsel simítsuk el, hozzuk helyre a hibát.
    Készítsük elő a torta tálat, amire a tortát szeretnénk ráhelyezni.
    Tegyünk rá előtte egy tortapapírt.
    Majd a keskeny lapáttal vagy késsel lazítsuk fel a kekszes alapot a forma aljánál.
    Nem kell teljesen, csak ahol alá fogunk nyúlni.
    Éppen ezért sütőpapírt sem használtunk, hiszen akkor nem igen lehetne azt most jól eltávolítani.
    Nyúljunk alá az egyik felén a késsel vagy valamilyen lapáttal, ami keskeny hosszú, az jobb, s emeljük kicsit meg a torta alját.
    Azután a másik felénél, már akár kézzel is alányúlhatunk és óvatosan tegyük át a tortapapírra.
    Ha valakinek úgy könnyebb, két lapátot is használhat hozzá a keze helyett.
    De ha valaki nem biztos magában, akár rajta is maradhat a torta a forma alján.
    Amikor sikerült szépen átemelnünk a tortatálra, helyezzük rá a gyümölcsöket.
    Néhány epret szűrőben mossunk meg, majd jól csepegtessünk le.
    Minden epret vágjunk ketté és tegyük rá egy papírtörlőre, hogy a felesleges gyümölcslé lecsepeghessen.
    A mutatósság kedvéért hagyjuk rajta az eper leveleit is, amit persze majd nem lehet elfogyasztani, de szépen mutatnak a torta tetején.
    Néhány szem áfonyát is mossunk meg és itassuk fel azokról is a vizet.
    A tortára félkör ívben rakosgassuk fel egymás mellé az epreket úgy, hogy kissé fedjék egymást.
    Ide-oda tegyünk az áfonyából is.
    Végül az ehető dekorációs cukorgyönggyel díszítsük meg itt-ott  még a torta tetejét.
    Ezek a cukorgyöngyök egyébként nem kemények, szétomlanak a szájban.
    Tegyük vissza még annyi időre a hűtőbe a sajttortát, ameddig felszolgálásra nem kerül.
    Nálam a délelőtt folyamán kerültek a tortára a gyümölcsök és csak délután került sor az ünneplésre.
    De a gyümölcsök élvezeti értékén nem rontott a néhány órai hűtőben való állás.
    Természetesen bármilyen más gyümölcsöt is használhatunk a torta tetejére.
    De mivel most itt van az eperszezon, így én mindenképp epret is akartam hozzá használni.
    A tortát egy jó éles késsel vagy akár forró vízbe mártott és megtörölt késsel vágjuk fel.
    Itt nem szükséges a kést felmelegíteni, mint néhány csokis tortámnál, süteményemnél.
    Hiszen a csoki ganache nem törik úgy szét, mint csak a vajjal olvasztott csokimáz.
    Egy nagyon könnyű, légies tortát tudtunk elkészíteni a mascarpone krémmel.
    Mint a recept elején is írtam, ezt a tortát nemcsak növényi termékekből állíthatjuk össze, hanem állati eredetűekből is.
    Mindkettő termékekkel nagyon finom lesz a torta.
    Készítsétek el, nem fogtok benne csalódni!

    Jó étvágyat kívánok hozzá!