MASCARPONÉS SAJTTORTA TEJÉRZÉKENYEKNEK ÉS MÁSOKNAK
EGYSZERŰ | KIADÓS | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
Torta alap: 20 dkg vajas keksz 10 dkg olvasztott liga Krém: 25 dkg vegán mascarpone 2,5 dl növényi habtejszín 5 dkg porcukor 1 cs. vaníliás cukor 1 cs. zselatin fix csokiréteg: 5 dkg étcsokoládé 1/2 dl növényi habtejszín Tetejére csokimáz: 5 dkg étcsokoládé 1 dl növényi habtejszín Díszítés eper, áfonya, cukorgyöngy Egyéb: tortapapír
Elkészítés: A családdal ismét egy szülinapot ünnepeltünk, a férjecském születésnapját. Erre az alkalomra egy sütés nélküli sajttortát készítettem, mert mellette volt még többféle sütemény is. Ezt a sajttortát lehet sima mascarponéból is és vegán mascarponéból is készíteni. Ha az utóbbiból készítjük és a habtejszín is növényi, abban az esetben tejallergiások is fogyaszthatják. Én az utóbbi termékeket használtam, hiszen egy családtagom a tejallergia miatt nem fogyaszthat állati eredetű tejtermékeket.
Természetesen minden családtagom ebből a tortából fogyasztott, hiszen mindenki másnak is ajánlani tudom.
Aki nem vegán és nem növényi termékeket kell, hogy használjon, az persze a sima mascarponét, habtejszínt, liga helyett, akár rámát, használjon ehhez a tortához.
Én úgy mutatom be, hogy növényi termékeket adtam hozzá.
Azt még szeretném elmondani, hogy a torta díszítését, azaz az eprek és áfonya felhelyezését így félkörívesen a desszertszoba.hu oldalon pillantottam meg. Ezt Sámson Anita kávés sajttortájának a tetején mutatta be. Nagyon tetszett ez a díszítési technika, így én is eszerint helyeztem fel a tortára a gyümölcsöket. Köszönöm szépen az ötletet!
Először egy kekszes alapot kell készítenünk.
A puha vajas kekszeket tegyük egy aprítóba - többszörre - és daráljuk meg vele morzsásra.
Aprító hiányában, nyújtófával vagy húsklopfolóval is összetörhetjük a kekszeket.
Én vajas kekszet használtam hozzá, de akár zabkeksszel is helyettesíthetjük a vajas kekszet.
A ligát olvasszuk fel mikróban és adjuk hozzá a darált kekszhez.
Bár a liga megolvasztását a keksz megdarálása előtt is elvégezhetjük, mert addig is hűl az olvasztott ligánk.
Miután beletettük a tálba a kekszet és az olvasztott ligát, jól dolgozzuk össze.
Vegyük elő a tortaformát - ami 22-24 cm-es - és simítsuk bele a kekszes alapot.
Amikor belerakosgatjuk a formába, először csak a kezünkkel nyomogassuk el mindenhol, majd egy tortalapáttal szépen simítsuk el a felületét.
A tortalapáttal csodásan el lehet egyengetni, szép sima felületet tudunk vele kialakítani.
Először egyébként kicsit zsírosnak fogjuk érezni a kekszet, de ha összeáll, már nem lesz az.
Ha valakinek viszont a 8 dkg liga is elegendő, vagyis összeáll a keksz, annyi is elég lehet hozzá.
Nekem ehhez a keksz fajtához kellett a 10 dkg liga.
Hiszes függ attól is, mennyire szívja fel a kekszmorzsa a zsiradékot.
Ha elkészültünk vele, tegyük addig hűtőszekrénybe, míg összeállítjuk a krémet.
Vegyünk egy tálat és tegyük bele a mascarponét, ami jelen esetben vegán mascarpone.
Kezdjük el kikeverni csak úgy önmagában a robotgéppel, mert ennél a mascarponénál azt lehet tapasztalni, hogy sokkal keményebb állagú.
Azután adjuk hozzá a kétféle cukrot és dolgozzuk össze.
Ekkorra már lágy elegyet kapunk.
A növényi habtejszínt egy másik tálba mérjük ki, ha esetleg nagyobb kiszerelésbe vásároltuk meg.
Én mindenkor ezt a fajta növényi habtejszínt veszem, mert ebben semmilyen tejszármazék sincsen.
Ez 500 ml-es kiszerelésben kapható, így kimérek belőle annyit, amennyi kell a recept alapján.
De még más süteményekhez is jobban szeretem az állati eredetű tejszíntől, mert azok elég nehezen verhetőek fel habbá.
Tehát a 2,5 dl habtejszínt kezdjük el felverni habbá és menet közben adjuk hozzá a zselatin fixet. S azzal együtt verjük fel végleges keménységűre a tejszínt.
Ha meg vagyunk vele, tegyük a mascarponéhoz és a két részt keverjük össze.
Ezt is végezhetjük robotgéppel.
Vegyük ki a hűtőből a keksz alapot és simítsuk rá a krémet.
Itt is használjuk a tortalapátot, mert nagyon szépen, egyenletesen el lehet simítani vele a krémet.
Ezt követően megint csak tegyük be a hűtőbe legalább 1-2-3 órára.
Azt követően készítsük el a sűrűbb csoki ganache-t-
Egy kis lábasba tegyünk vizet, tegyük a gázra és helyezzünk a tetejére egy tálat.
Tördeljünk bele 5 dkg, de ha van, picivel több is lehet, azaz 7 dkg étcsokoládét és olvasszuk fel.
Amikor már a többszöri megkeverés mellett felolvadt, adjunk hozzá 1/2 dl folyékony habtejszínt, itt is persze a növényit.
Keverjünk egyet-kettőt rajta és vegyük le a gőzről.
Keverjük addig, míg egyneművé nem válik.
Azt fogjuk tapasztalni, hogy egy sűrűbb csokikrémet kaptunk, de ez a jó.
A kevergetés során hűlt is már egy kicsit, így mehet a krémre.
Vegyük ki a hűtőből a formát és simítsuk rá a krém tetejére.
Ez kicsit nehezebben simítható, de a sűrűsége miatt ez ilyen.
Most ismét tegyük vissza a hűtőbe a tortát, de ez már csak 15-20 percet kell, hogy pihenjen.
Ezután a meglévő víz alá ismét kapcsoljuk fel a gázt és ismét helyezzünk rá tálat.
Ebbe tegyünk 5 dkg étcsokoládét, amit tördeljünk kockáira, majd ezt is olvasszuk fel. Amikor felolvadt, most 1 dl folyékony habtejszínt öntsünk hozzá.
Keverjük jól el és vegyük le a vízgőzről.
Azután keverjük jó simára a csokit a tejszínnel.
Vegyük ki a tortát a hűtőből és ezt a folyékonyabb csokit csurgassuk rá a csoki ganachénak kb. a közeperére.
Majd fogjuk kézbe a formát és megdöntögetve mindenhová csurgassuk szét a csokit.
Itt nem használtam semmilyen simító lapátot, hanem hagytam, hogy a mozgatással mindenhová elterüljön körben a csokimáz.
Azután ismételten a hűtőben pihentessük a tortát.
Minimum 4-5 óráig, de ha van rá módunk, időnk, egy egész éjszakát is hűtőben lehet a torta.
Nálam egy éjszakát pihent a hűtőszekrényben.
Azután már csak meg kell díszíteni a tortánkat.
Ahhoz vegyük ki a hűtőből a tortát és előbb egy fém vékony, keskeny lapáttal vagy egy késsel óvatosan lazítsuk meg körben a forma oldalánál a tortát.
Ha ez meg van, óvatosan emeljük le a forma csatos oldalát a tortáról, amit persze előbb csatoljunk szét.
Ha valahol megsérült volna a keksz alap vagy a krém, egy késsel simítsuk el, hozzuk helyre a hibát.
Készítsük elő a torta tálat, amire a tortát szeretnénk ráhelyezni.
Tegyünk rá előtte egy tortapapírt.
Majd a keskeny lapáttal vagy késsel lazítsuk fel a kekszes alapot a forma aljánál.
Nem kell teljesen, csak ahol alá fogunk nyúlni.
Éppen ezért sütőpapírt sem használtunk, hiszen akkor nem igen lehetne azt most jól eltávolítani.
Nyúljunk alá az egyik felén a késsel vagy valamilyen lapáttal, ami keskeny hosszú, az jobb, s emeljük kicsit meg a torta alját.
Azután a másik felénél, már akár kézzel is alányúlhatunk és óvatosan tegyük át a tortapapírra.
Ha valakinek úgy könnyebb, két lapátot is használhat hozzá a keze helyett.
De ha valaki nem biztos magában, akár rajta is maradhat a torta a forma alján.
Amikor sikerült szépen átemelnünk a tortatálra, helyezzük rá a gyümölcsöket.
Néhány epret szűrőben mossunk meg, majd jól csepegtessünk le.
Minden epret vágjunk ketté és tegyük rá egy papírtörlőre, hogy a felesleges gyümölcslé lecsepeghessen.
A mutatósság kedvéért hagyjuk rajta az eper leveleit is, amit persze majd nem lehet elfogyasztani, de szépen mutatnak a torta tetején.
Néhány szem áfonyát is mossunk meg és itassuk fel azokról is a vizet.
A tortára félkör ívben rakosgassuk fel egymás mellé az epreket úgy, hogy kissé fedjék egymást.
Ide-oda tegyünk az áfonyából is.
Végül az ehető dekorációs cukorgyönggyel díszítsük meg itt-ott még a torta tetejét.
Ezek a cukorgyöngyök egyébként nem kemények, szétomlanak a szájban.
Tegyük vissza még annyi időre a hűtőbe a sajttortát, ameddig felszolgálásra nem kerül.
Nálam a délelőtt folyamán kerültek a tortára a gyümölcsök és csak délután került sor az ünneplésre.
De a gyümölcsök élvezeti értékén nem rontott a néhány órai hűtőben való állás.
Természetesen bármilyen más gyümölcsöt is használhatunk a torta tetejére.
De mivel most itt van az eperszezon, így én mindenképp epret is akartam hozzá használni.
A tortát egy jó éles késsel vagy akár forró vízbe mártott és megtörölt késsel vágjuk fel.
Itt nem szükséges a kést felmelegíteni, mint néhány csokis tortámnál, süteményemnél.
Hiszen a csoki ganache nem törik úgy szét, mint csak a vajjal olvasztott csokimáz.
Egy nagyon könnyű, légies tortát tudtunk elkészíteni a mascarpone krémmel.
Mint a recept elején is írtam, ezt a tortát nemcsak növényi termékekből állíthatjuk össze, hanem állati eredetűekből is.
Mindkettő termékekkel nagyon finom lesz a torta.
Készítsétek el, nem fogtok benne csalódni!
Jó étvágyat kívánok hozzá!