GRÍZES TÉSZTA
EGYSZERŰ | KIADÓS | GYORS
HOZZÁVALÓK
1 cs. 500 gr-os rövid vagy széles metélt 2,5-3 dl-es bögre búzadara 3+3-4 ek. olaj 2,5 dl víz só 2-3 ek. cukor Tálaláshoz: lekvár porcukor
Elkészítés:
A grízes tészta elkészítéséhez először a tésztát főzzük ki.
Egy fazékban tegyünk fel vizet forrni, s amikor már forr, adjunk hozzá 1 kk. sót és 1-2 ek. olajat. Öntsük hozzá a tésztát, s egy-két kevergetés mellett főzzük 4-6 percig, majd zárjuk el a lángot és fedővel lefedve hagyjuk a tésztát a forró vízben, hogy megdagadhasson. Kb. 7-8 percig. Miután leszűrnénk, ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a tésztánk.
Amint leszűrtük, öblítsük le hideg vízzel és 1-2 ek. olajjal keverjük át.
Amikor a vizet feltesszük forrni, ekkor már elkezdhetjük a darát is megpirítani.
3 ek. olajat egy serpenyőben hevítsünk fel, szórjuk rá a búzadarát és folyamatos keverés mellett, pirítsuk meg aranybarnára.
Ezt követően adjunk hozzá 1-2 csipet sót, s 1,5 dl vizet. Ezzel kevergessük kb. 3-5 percig, majd adjunk hozzá újabb kb. 1 dl vizet, de ezt is kétszerre öntsük hozzá, s mindég keverjük el. Ezután is kevergessük, pirítsuk vele 2-3 percig, végül zárjuk el alatta a gázt és fedővel lefedve hagyjuk állni kb. 10 percig.

Ezalatt szépen megdagadnak a daraszemek.
Amint megduzzadt a gríz, keverjünk hozzá 2-3 ek. kristálycukrot és a kész, pirított darát keverjük el a kifőzött tésztával.
Tálaláskor hintsük meg porcukorral és bármilyen ízű lekvárral kínálhatjuk.
Én barack és házi szilva lekvárt tálaltam hozzá.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A grízes tészta elkészítéséhez először a tésztát főzzük ki.
Egy fazékban tegyünk fel vizet forrni, s amikor már forr, adjunk hozzá 1 kk. sót és 1-2 ek. olajat. Öntsük hozzá a tésztát, s egy-két kevergetés mellett főzzük 4-6 percig, majd zárjuk el a lángot és fedővel lefedve hagyjuk a tésztát a forró vízben, hogy megdagadhasson. Kb. 7-8 percig. Miután leszűrnénk, ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a tésztánk.
Amint leszűrtük, öblítsük le hideg vízzel és 1-2 ek. olajjal keverjük át.
Amikor a vizet feltesszük forrni, ekkor már elkezdhetjük a darát is megpirítani.
3 ek. olajat egy serpenyőben hevítsünk fel, szórjuk rá a búzadarát és folyamatos keverés mellett, pirítsuk meg aranybarnára.
Ezt követően adjunk hozzá 1-2 csipet sót, s 1,5 dl vizet. Ezzel kevergessük kb. 3-5 percig, majd adjunk hozzá újabb kb. 1 dl vizet, de ezt is kétszerre öntsük hozzá, s mindég keverjük el. Ezután is kevergessük, pirítsuk vele 2-3 percig, végül zárjuk el alatta a gázt és fedővel lefedve hagyjuk állni kb. 10 percig.

Ezalatt szépen megdagadnak a daraszemek.
Amint megduzzadt a gríz, keverjünk hozzá 2-3 ek. kristálycukrot és a kész, pirított darát keverjük el a kifőzött tésztával.
Tálaláskor hintsük meg porcukorral és bármilyen ízű lekvárral kínálhatjuk.
Én barack és házi szilva lekvárt tálaltam hozzá.
Jó étvágyat kívánok hozzá!