GRÍZES TÉSZTA
EGYSZERŰ | KIADÓS | GYORS
HOZZÁVALÓK
1 cs. 500 gr-os rövid vagy széles metélt 30 dkg búzadara 3 dl dl víz néhány ek. olaj só 2-3 ek. cukor Tálaláshoz: lekvár
Elkészítés: A grízes tészta egy tartalmas bableves vagy egy gulyás leves mellé remek második fogás, de akár vacsorára is elkészíthetjük.
A grízes tészta elkészítéséhez először a tésztát főzzük ki.
Ahhoz egy fazékban tegyünk fel vizet bő mennyiségben, s hagyjuk, hogy felforrjon. Még az elején adjunk hozzá 1 kk. sót és 1 ek. olajat.
A grízes tészta elkészítéséhez először a tésztát főzzük ki.
Ahhoz egy fazékban tegyünk fel vizet bő mennyiségben, s hagyjuk, hogy felforrjon. Még az elején adjunk hozzá 1 kk. sót és 1 ek. olajat.
Amikor már forr a víz, öntsük bele a tésztát, s egy-két kevergetés mellett főzzük 6-8 percig.
Majd zárjuk el a lángot és fedővel lefedve hagyjuk a tésztát a forró vízben, hogy megdagadhassanak a tészta szálai.
Kb. még 7-8 percig tarthat ez az idő.
De mielőtt leszűrnénk, ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a tésztánk.
Amikor a vizet feltesszük forrni, ekkor már elkezdhetjük a darát is megpirítani.
2 ek. olajat egy serpenyőben - ha van, magasabb falú serpenyőben - hevítsünk fel, majd szórjuk rá a búzadarát és folyamatos keverés mellett, pirítsuk meg aranybarnára.
Ha még nem, hagyjuk tovább a forró vízben még lefedve.
Amint leszűrtük a tésztát, öblítsük le hideg vízzel és egy kevés olajjal keverjük át.
Amint leszűrtük a tésztát, öblítsük le hideg vízzel és egy kevés olajjal keverjük át.
Amikor a vizet feltesszük forrni, ekkor már elkezdhetjük a darát is megpirítani.
2 ek. olajat egy serpenyőben - ha van, magasabb falú serpenyőben - hevítsünk fel, majd szórjuk rá a búzadarát és folyamatos keverés mellett, pirítsuk meg aranybarnára.
Akkor lesz igazán jó a búzadara, ha már csengőssé válik a serpenyőben a hangja. Ezért viszont arra is kell ügyelnünk, hogy ne égjen meg. Mert a darának nem kell nagyon sötét színűre pirulnia.
Ha úgy látjuk, hogy kezd nagyon pirulni, inkább vegyük lejjebb a lángot.
Közben adjunk hozzá 2-3 csipet sót, majd lassanként, amikor már megpirítottuk a darát, a vizet is hozzá adhatjuk.
Minden egyes kis mennyiségű víz után kevergessük kicsit, azáltal párolódik is a búzadara.
Én a vizet mindenkor több részletben adom hozzá, s nem pedig egyszerre.
Ehhez a mennyiségű búzadarához a vizet legalább 4-5 adagban öntöm hozzá.
Miután az összes vizet hozzá adtuk, még kevergessük néhány pillanatig, végül zárjuk el alatta a lángot és fedővel lefedve hagyjuk állni kb. 10 percig.
Tálaláskor bármilyen ízű lekvárral kínálhatjuk.
Ezalatt majd szépen megdagadnak a daraszemek.
Amint megduzzadt a gríz, a fakanállal lazítsuk fel a szemeket.
Amint megduzzadt a gríz, a fakanállal lazítsuk fel a szemeket.
Akár a fakanál domború felével is rásegíthetünk a fellazításban.
Azután keverjünk hozzá 2-3 ek. kristálycukrot és a kész, pirított darát keverjük el a kifőzött tésztával.
Tálaláskor bármilyen ízű lekvárral kínálhatjuk.
Én házi barack és házi szilva lekvárt tálaltam hozzá.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!