PITA HÁZILAG
EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
50 dkg liszt 2,5-3 dl langyos víz 1 lapos tk. cukor 3 dkg élesztő 2 tk. só 2-3 ek. étolaj
Elkészítés: Az oldalra már feltettem a gyros hús receptjét és külön oldalon leírtam hozzá a tatziki mártás elkészítésének a menetét is. Most a pita készítését mutatom be, ahogyan én készítem. Azt el kell mondanom, hogy több receptet is találtam régebben a neten, s azok szerint készítettem el a pitákat, de nem voltam velük tökéletesen megelégedve. Mígnem rátaláltam Limara pékségére és azt is kipróbáltam, most és nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel.
Először a 2,5 dl vizet langyosítsuk meg a mikróban - ő 3 dl írt, de én 2,5dl-es bögrében melegítettem a vizet és utólag, ha kell hozzá lehet adni a fél dl-t is.
Ha ezzel megvagyunk, adjuk bele a cukrot és az élesztőt.
Takarjuk le egy papír szalvétával és hagyjuk kis ideig így, kb. 5-8 percig, hogy felfusson az élesztő.
A lisztet öntsük bele egy tálba és ha feljött a csésze tetejére az élesztőnk, azt adjuk hozzá.
Majd adjuk hozzá a sót és 2 ek. olajat. Azért írtam egyébként 2-3 ek. olajat, mert ha kisebb evőkanalunk van, azaz nem normál, öblös, akkor 3 ek-al is tehetünk hozzá.
Jól gyúrjuk össze. Ha kell, pici vizet, azt a fél dl-t, vagy ha úgy látjuk szükségesnek, pici lisztet adhatunk hozzá.
Ne legyen ragacsos sem, de túl kemény sem a tészta.
Ha begyúrtuk, egy tiszta konyharuhával takarjuk le és hagyjuk kelni egy órát.
Ha megkelt a tésztánk, a gyúrótáblát hintsük meg liszttel és a tésztát kivéve a tálból, picit gyúrjuk meg hosszúkás alakra. Azután osszuk el 8-9 felé.
Egyenként gyúrjuk át kis gombócokká, majd letakarva pihentessük 10 percet.
Ha ez meg van, egyenként a nyújtófával nyújtsuk ki kis lapokká a lisztezett deszkán.
Ha kinyújtottuk a gombócokat, megint csak takarjuk le a tésztát és pihentessük így 30 percig.
Az idő felénél melegítsük elő a sütőnket.
A pihentetett tésztát, egyszerre 2-3 db-t tegyük rá a rácsra és hagyjuk sülni 5-6-8 percig. Ez sütőtől függ.
Ezeket a fotókat nem most készítettem, de látszik rajta, hogy jönnek, fúvódnak fel a pita kenyerek.
A végeredmény egy szép buci pita kenyér lesz.
Akadhat közötte olyan is, amelyik nem fúvódik fel ennyire, de attól még nagyon fini lesz.
A végén nem kell ilyen sültnek lennie, mint a fotókon, csak mint említettem ezeket nem most csináltam és az első alkalommal kicsit nagyobb volt a hőfok. de attól finom volt.
Tálaláskor azután vágjuk le a végét a pitának, ekkor láthatjuk rajta a zsebet, amibe bele tudjuk tenni a húst, rá paradicsomot, uborkát, salátát.
Aki szereti hagymát, paprikát.
S végül öntözzük meg mindezeket a mártással.
S ha marad pita kenyerünk, nem fogy el azonnal, akkor úgy tudjuk frissé tenni ismét, hogy a pita tetejét pici vízzel megkenjük és a vizes felülettel felfelé betesszük a mikróba pár pillanatra.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
erzsike
2018-07-10
Kedves Andrea! De jó, hogy sikerültek a piták, amiket készítettél, ez dupla öröm, mert én is veled együtt örülök, hiszen ez nekem is ugyanolyan jó érzés, mint neked! Remélem még sok ilyen sikerélményben lesz részed a sütés-főzés terén a receptjeim által. Sok ismerősömmel szoktam beszélni, akik szintén kipróbálják a sütijeimet és ételeimet ( csak nem írják le ) és örülnek a végeredménynek. S ezek nekem nagyon jól esnek. Ha én magam készítek valami újat és a családomnak ízlik, én is nagyon boldog vagyok ezektől a reakcióktól. Ezek nem nagy dolgok, de mégis kellemesebbé varázsolják a napjainkat. További jó sütés-főzést kívánok neked és továbbra is örömmel várom a hozzászólásaidat! Üdvözlettel: Erzsike
Lupercalia
2018-07-08
Kedves Erzsike! Szinte el sem hiszem, de nekem is sikerült! Most csináltam meg a pita tésztát a recepted szerint, és tényleg felfúvódtak!!! Ez óriási sikerélmény nekem, köszönöm!!! Legyen szép napod: Andrea
Lupercalia
2018-05-22
Kedves Erzsike! Nagyon köszönöm a tippeket! Azt hiszem, abban a receptben csak 2,5 dkg élesztő volt, vagyis biztosan nem pont így csináltam meg. Mindenképpen ki fogom próbálni a receptedet, és jelzem majd, hogy hogyan sikerült! További szép, remélhetőleg most már tényleg nyárias napokat kívánok Neked. Üdvözöllek: Andrea
erzsike
2018-05-18
Kedves Andrea!Ez a recept nekem bevált, bár már elég régen készítettem házilag pitát. Én azt gondolom, hogy a liszt mennyisége, illetve a nem megfelelő sikér tartalma okozhatta a nem várt eredményt. Egyébként nagyon sok múlik egy recepten is. Mielőtt Limara receptjére rátaláltam, én is kipróbáltam más receptet és azzal én sem voltam elégedett. Örülök, ha az én receptemet szeretnéd kipróbálni, remélem gyönyörűek lesznek a megsült piták. Bár ha nem is fúvódik fel ennyire, de szép zsebe van, az nem gond, hiszen minden sütő más és így nem biztos, hogy ugyanaz lesz a végeredmény, mint amit a fotón látsz. Sok sikert kívánok hozzá! S majd írd meg légyszíves, milyenre sikerült, amikor elkészíted, nagyon kíváncsi vagyok rá. Köszönöm szépen! Üdvözlettel: Erzsike
Lupercalia
2018-05-16
Kedves Erzsike!
A múltkor csináltam először házi falafelt, pontosabban csak olajon pirítottam meg a konzerv csicseriborsót, és zöldségekkel, mártással ettük, nagyon finom volt. A pitát nagy gonddal készítettem el, ha jól nézem, pont így, sőt, még talán többet is gyurmáztam vele, meg jó sokat pihentettem stb., és mégsem fúvódott fel ilyen szépen. Bele kellett vágnom egy rést, hogy megtömhessem finomságokkal. Nem tudom, mi lehetett az oka. Elmenettem a receptedet, legközelebb csinálok itthoni gyrost! Szép napokat Neked! Üdvözöllek: Andrea