NARANCSOS TRÜFFEL TORTA
KIADÓS | ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • Piskóta: 6 tojás
  • 6 ek. kristály cukor
  • 5 ek. finom liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 ek. kakaópor
  • Krém: 4 dl 100%-os narancslé
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 20 dkg ráma
  • Trüffelkrém: 20 dkg étcsokoládé
  • 2 dl habtejszín
  • Teteje: 15 dkg étcsokoládé
  • 1 dl habtejszín
  • Díszítés: Fondant virág és trüffel golyó ( a krémből készült )
  • Trüffel golyóhoz: kevés kakaópor
  • Egyéb: sütőpapír
  • Elkészítés: Ez a torta a lányom születés napjára készült. Most szerettem volna kicsit más ízesítésű krémmel készíteni a tortát, mint pl. csokis vagy  vaníliás és ezért esett a választásom egy narancsos és trüffel krémesre. A tetejére a díszítést dekorációs cukormasszából készítettem, mint már más tortáimnál is. Ez a cukormassza cukrász üzletben szerezhető be, ezt én magam nem szoktam készíteni, csak a fondantot. De természetesen a neten keresztül is sok cukrász webáruházban megvásárolható. Már a torta készítés előtt két nappal érdemes a dekorációt meg csinálni - bármilyen más díszt is választunk - hogy legyen kellő ideje a száradásra. Így én is a torta sütése előtt két nappal készítettem el a virágot. ( Ennek a leírását majd külön oldalon mutatom be. )
    Azt szeretném még elmondani, hogy én a tortához 2 db 4 tojásos piskótát sütöttem, azokat 2-2 lapba vágtam. S úgy lett 4 torta lapom. A krém dupla mennyiségű volt a töltéshez, de a trüffel krém és a tetejére a csokimáz 1-1 adag, annyi amennyi majd a leírásban szerepel. 
    Viszont csak egy adagra írok le mindent, mert nem biztos, hogy mindenki magasabb tortát szeretne készíteni. Hiszen az egy szimpla torta hozzávalói sem olcsók és az alacsonyabb torta is ugyanígy néz majd ki, mint a magasabb.
    Ugyanakkor az egy piskótás tortánál 6 tojásból készüljön a piskóta, hogy 3 lapba lehessen fel vágni. 
    Tehát a recept egy sima torta méretéhez lesz megírva, de ha valaki szintén ilyen magasabb tortát szeretne készíteni, akkor változtatni kell a megadott  arányokon, ahogyan az előbb le is írtam.
    Először készítsük el a trüffel krémet.
    Talán furcsának tűnhet, hogy krémmel kezdünk, de ennek a krémnek kell 1 óra állás a hűtőben, ahhoz, hogy használni tudjuk.
    Így a 2 dl folyékony habtejszínt forraljuk fel és adjuk hozzá a csokoládét, amit előbb törjünk fel kis kockákra. A tejszín felforralása után  már ne hagyjuk tovább a tűzön. Kevergessük addig, míg elolvad a csoki, ezalatt kissé meg is hűl a tejszín. Majd ha már éppen csak langyos, tegyük hűtőszekrénybe legalább 1 órára.
    Ezután készítsük el a kakaós piskótát.
    A tojásokat válasszuk ketté és a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral.
    A cukrot viszont csak akkor adjuk a tojásfehérjéhez, ha már a robotgéppel képeztünk egy kevés habot.
    Azt követően a tojássárgákat keverjük a habba. Majd a sütőport vegyítsük el 5 púpozott evőkanál liszttel és keverjük hozzá az 1 evőkanál kakaót is. Végül egy fakanállal dolgozzuk bele a habba.  
    Egy tortaforma alját béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a piskóta masszát.
    Helyezzük be a sütőbe, amit közben már előmelegítettünk és süssük készre a piskótát kb. 25-30 perc alatt.
    ( Érdemes tűpróbát végezni, hogy jól átsült-e a piskóta tészta. ) 
    Ha készen van, vegyük ki a sütőből, pár perc várakozás után vegyük ki a tortaformából és hűtsük ki.
    Amíg sült a piskóta, azalatt elkészíthetjük a krém alapját, mert annak is ki kell hűlnie.
    A narancslében keverjük csomómentesre a pudingport a kristály cukorral és főzzük fel sűrűre. 
    Gyakori kevergetés mellett hűtsük ki a narancsos pudingot.
    Majd a rámát keverjük habosra a vaníliás cukorral és a kihűlt pudinghoz azután dolgozzuk bele. 
    A meghűlt piskótát vágjuk 3 lapba, s  a narancsos krémet ketté osztva,  töltsük meg a piskóta lapokat.
    A hűtőből ezután vegyük elő a trüffel krémet és a robotgéppel habosítsuk ki.
    Az összeállított tortát kívülről mindenhol - azaz a tetejét és az oldalát is - kenjünk meg krémmel.
    Viszont úgy vonjuk be krémmel a tortát, hogy a  krém egy harmada legalább maradjon meg. S azt a további felhasználásig tegyük hűtőbe.
    A megkent tortát tegyük legalább 1/2-1 órára hűtőbe, hogy a krém rá tudjon dermedni kicsit, mert úgy könnyebben lehet majd a csokival bánni a tetején.
    A kellő állás idő után gőz fölött olvasszuk meg a tetejére a csokoládét és amikor már majdnem teljesen felolvadt, öntsük hozzá a folyékony habtejszínt és így olvasszuk teljesen fel az egészet. 
    A tortát tegyük egy rácsra - akár sütőrácsot is használhatunk, vagy rácsos lábas alátétet, de lehet kapni kimondottan erre a célra egy torta rácsot - és az alá tegyünk egy gáztepsit, amit béleljünk ki sütőpapírral.
    Erre a sütőpapírra azért van szükség, hogy a lecsöppenő csoki a sütőpapírra folyhasson.
    Miután az előkészületekkel meg vagyunk, a csokimázat kezdjük el rácsurgatni a torta tetejére és az le fog csordogálni az oldalára is. Ha nem teljesen sikerült az oldalát is bevonni a csokival, két lehetőség van. Vagy úgy hagyjuk, úgy is mutatós, vagy pedig az oldalára külön egy spatulával vigyünk fel a lecsorduló csokiból.
    Egy villával azután csíkozzuk be az oldalát a tortának. 
    Amikor már majdnem megdermedt a csoki a torta tetején, akkor díszítsük meg a nekünk tetsző virággal és trüffel golyókkal.
    Így a még kicsit lágyabb csokira nyugodtan rátehetjük a díszítést, oda fog tapadni, s nem kell attól tartanunk, hogy leesik a díszítés.
    A trüffel golyókat mi magunk készítsük el, oly módon, hogy a trüffel krém 1/3-ából, amit félre tettünk, formáljunk golyókat és hempergessük meg kakaóporban.
    Nagyon szépen nézhet úgy is ki a torta, ha egy kevés felvert tejszínhabba már nem meleg olvasztott csokit keverünk - így kapunk egy csokoládés habot - és abból körbe a tortára csillagcsöves habzsákból habrózsákat nyomunk. S középre bármilyen marcipán vagy fondant díszt is tehetünk, de akár az el is maradhat.
    S minden habrózsa tetejére ráültetünk egy trüffel golyót.
    ( Ezen az utolsó fotón megmutatom, hogy milyen virág került a tortára. Mivel sajnos az előző képeken nem jól látható, nem jó szögből készítettem a képeket. De bármilyen más kisebb virággal mutatós tortát varázsolhatunk a szülinapos tortára. )
    Végül tegyük hűtőbe a tálalásig és azután szervírozzuk fel az ünnepeltnek és a családtagoknak az ízletes narancsos, trüffel krémes tortát.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!